5 nasvetov, kako shujšati s tekom

2941
Hujšanje s tekom

Tek je zaradi svoje dostopnosti ena od najboljših vadb za hujšanje, zato je priporočljivo, da postane del naše vsakdanje rutine. Seveda moramo biti pozorni tudi na prehrano, ki mora biti prilagojena. Poleg tega moramo med hujšanjem poskrbeti za dovolj spanja, ki je nujno potrebno za regeneracijo telesa. Raziskave so pokazale, da je pomembno tudi, kdaj tečemo. Jutranji tek je namreč najboljši za kurjenje odvečnih kalorij.

1. Tek naj postane naša vsakdanja rutina

Seveda je vsaka športna aktivnost dobra za izgubljanje odvečnih kilogramov. Vendar pa je tek najlažje dostopen za vse, saj ne potrebujemo nobene posebne opreme ali plačevati drage članarine za fitnes. Cenejše tekaške copate si bomo zlahka privoščili in tako ne bo več nobenih ovir. Prednost teka je tudi v tem, da lahko tečemo v vsakem letnem času. Tečemo lahko v vročem ali hladnem vremenu. Tečemo lahko tudi takrat, ko sneži ali dežuje. Tečemo lahko s prijatelji ali pa sami in prav vsak dan, če nam le čas dopušča.

Ravno ta dostopnost teka je razlog, zakaj je to idealna vadba za hujšanje. Tek je cenejši kot vsak fitnes ali osebni trener, ki bi nam pomagal pri hujšanju. To je velika prednost, če upoštevamo še stisko s časom, ki pesti vse, ki si želijo redno telovaditi. Uskladiti zahtevne vsakodnevne urnike in obveznosti, ki jih narekuje družina, je izredno težko. Običajno je precej težko dodati v svoj urnik novo aktivnost, brez da bi se nečemu odrekli.

Vsekakor bo potrebno narediti določene spremembe v življenjskih navadah, če bomo želeli, da tek resnično postane del našega življenja. Pripraviti si bomo morali dober načrt, s katerim bomo resnično začenjali izgubljati kilograme.

2. Pazimo na prehrano

Tek bo zagotovo poskrbel, da bomo lahko začeli hujšati, vendar pa je pomembno tudi to, da pazimo na vsakdanjo prehrano. Večina ljudi misli, da bo s tekom porabila ogromno kalorij. Na splošno lahko rečemo, da tekač porabi približno 100 kalorij na pretečenega 1,6 kilometra. Če bomo torej pretekli 3 ali 4 kilometre, bomo pokurili od 200 do 300 kalorij.

Torej moramo kljub teku paziti na prehrano, saj je za hujšanje pomembno, da porabimo več kalorij, kot jih zaužijemo. Povsem običajno je, da bomo po teku hrepeneli po sladki hrani in ogljikovih hidratih, vendar se jim bomo morali odreči, če bomo želeli shujšati.

3. Teči moramo vsaj 3x na teden

Športniki in tekači neprestano trenirajo in tečejo, vendar pa nam ni potrebno pretiravati, še zlasti če smo začetniki. Če želimo shujšati, je seveda pomembno gibanje, zato je bistveno, da se vsak dan ukvarjamo s športom. Dokazano je, da s tekom izgubimo več kalorij kot s hojo. Še zlasti po teku z večjo intenzivnostjo bo telo kurilo kalorije tudi takrat, ko se ne bomo več gibali.

Priporočljivo je, da začnemo s 30 minutami teka na teden. Uporabimo lahko tudi shemo 30 sekund hitrega teka, ki ga kombiniramo s 30 sekund hoje.

Telo je prilagojeno za tek, vendar pa brez rednega treninga ne bomo mogli teči. Dobro je, da tečemo vsaj trikrat na teden. Po enemu mesecu nam bo tek postal bližji in začeli bomo tudi hujšati.

4. Jutranji tek je najboljši

Čeprav zgodnje vstajanje ni najbolj privlačno, je jutranji tek ena od najboljših navad, ki jih lahko pridobimo. Zagotavlja nam, da teka tisti dan zagotovo ne bomo izpustili zaradi ostalih obveznosti. Poleg tega nas jutranji tek naredi produktivnejše in tudi bolj komunikativne, saj nam izostri koncentracijo in sposobnost kritičnega razmišljanja.

Jutranji tek
Raziskave so potrdile, da je jutranji tek za hujšanje najboljši.

Po zadnjih raziskavah sodeč so ljudje, ki zjutraj telovadijo, veliko uspešnejši pri hujšanju kot tisti, ki telovadijo zvečer. Pri raziskavi so testirali 48 žensk, ki so jih razdelili v 2 skupini. Prva skupina je telovadila zjutraj, druga skupina pa zvečer. Ugotovili so, da so ženske, ki so telovadile zjutraj, čez dan zaužile veliko manj kalorij in na koncu izgubile več kilogramov.

Neka druga raziskava pa kaže, da bomo s tekom pred zajtrkom pokurili veliko več kalorij kot s tekom po zajtrku.

5. Privoščimo si dovolj spanja

Če čez dan skrbimo, da ohranjamo zdrave navade – zdravo jemo in redno telovadimo – je ključnega pomena tudi, da dovolj spimo. Raziskave so pokazale, da imajo ljudje, ki ne spijo dovolj, večji obseg okrog pasu in višji masni indeks od tistih, ki skrbijo za zadostno količino nočnega počitka.

Dobra novica je, da bo tek pripomogel k temu, da bomo lažje in globlje zaspali. Številne raziskave so že pokazale, da vadba odločilno vpliva na kakovost spanja. Če tečemo zvečer, pa moramo poskrbeti, da se bomo pred spanjem umirili, saj bomo le z normalno telesno temperaturo in znižanim srčnim utripom hitro zaspali.

infotehna
Infotehna.si je športni portal, namenjen vsem, ki ne želite, da življenje steče mimo vas. Namenjen je vsem, ki se zavedate, kako pomembni elementi zdravega življenja so redno gibanje, zdrava in pestra prehrana ter pozitivno mišljenje.