Ali lahko shujšate le s hojo?

3384
Hujšanje s hojo

Hujšanje je proces, ki od vas ne zahteva samo sprememb na področju prehranjevanja, temveč tudi na področju gibanja. Prav tako je s procesom hujšanja povezan kakovosten ter zadosten spanec oziroma zdrav življenjski slog na splošno.

Gibati se pa ne pomeni samo, da zjutraj vstanete, se oblečete, odidete v službo, pridete domov ter nadaljujete z dnevnimi obveznostmi. Učinkovito gibanje pomeni, da si vzamete dodaten čas za vsaj eno od športnih aktivnosti. Lahko je to samo hoja. In čeprav mislite, da zgolj s hojo ne boste dosegli želenih rezultatov, se v resnici precej motite.

Z 10.000 koraki na dan do preoblikovanja telesa

Hujšanje s hojo je naravno in v resnici ne boste imeli občutka, da na takšen način hujšate. A že s samo 10.000 koraki na dan lahko naredite zelo veliko – svoje telo preoblikujete v nekaj, kar si že dlje časa želite.

Raziskave so pokazale, da 10.000 korakov na dan v telesu sproži verižno reakcijo. Krvni tlak se vam bo znižal, zmanjšali boste tveganje za srčno-žilne bolezni; skratka, hoja bo poskrbela za vaše zdravje.

Pripravite temeljit načrt hujšanja

Denimo, da ste se odločili, da se ne boste ukvarjali z nobenim od intenzivnejših športov, ker vam ne ležijo, temveč boste raje vsak dan hodili. Hoja bo mirna, zmerna, potekala bo v naravi.

Hoja v hribe
Hoja v hribe je odličen način za še večjo porabo kalorij.

Najprej se odločite, kdaj boste hodili. Če ste jutranji tip človeka, lahko vstanete nekaj ur pred pričetkom z delom v službi. Če vam je jutranja hoja misija nemogoče, hodite zvečer ali pozno popoldne, ko opravite z vsemi najpomembnejšimi obveznostmi.

Nato izračunajte, koliko kilometrov morate narediti, da boste opravili vsaj 10.000 korakov. Najverjetneje okoli 6 do 7 kilometrov. Glede na izračun rezultat delite z dva. Končni rezultat pomeni, koliko kilometrov boste naredili v eno smer in koliko v drugo.

Nikakor ne pozabite v načrt vključiti še načina prehranjevanja, torej ob katerih urah čez dan boste obedovali in kaj. Najbolje je, da si v nedeljo pripravite načrt za teden, ki je pred vami. In če se vam kdaj zgodi, da se načrta ne boste dosledno držali, nič hudega. Važno je, da zadostno hodite vsaj trikrat do štirikrat na teden. Če vam uspe vsak dan narediti vsaj 10.000 korakov, pa ste tako in tako zmagovalec svojega načrta.

Beleženje rezultatov

Priporočamo vam, da poskrbite tudi za zapisovanje rezultatov. Po vsaki hoji napišite, koliko korakov ste naredili, koliko kilometrov je to, kaj ste tisti dan pojedli ter popili, s čim ste se pregrešili … Pri tem si lahko pomagate s sodobnimi pripomočki, ki vas bodo spremljali med potjo ter vam šteli korake, porabljene kalorije, tako da vam pravzaprav ne bo treba korakov spreminjati v razdalje. Omislite si npr. pametno uro ali »fit« zapestni trak.

Merilnik aktivnosti Garmin Vivofit 4
Merilnik aktivnosti Garmin Vivofit 4 – Extreme Vital

Na začetku se vam bo zdelo, da rezultatov ni, predvsem tedaj, ko boste stopali na tehtnico. Toda, naj vas številke ne zavedejo. Pomembno je, da spremljate, kako se vam spreminja oblika telesa. Sčasoma boste ugotovili, da je hoja lahko odlična rešiteljica pri hujšanju in da so vam prav hlače, ki jih še pred nekaj tedni niste mogli spraviti nase, kaj šele, da bi se v njih dobro počutili.

infotehna
Infotehna.si je športni portal, namenjen vsem, ki ne želite, da življenje steče mimo vas. Namenjen je vsem, ki se zavedate, kako pomembni elementi zdravega življenja so redno gibanje, zdrava in pestra prehrana ter pozitivno mišljenje.