4 napake pri izbiri smuči: ne naredite jih!

390

Izbira smuči gotovo ni lahka naloga. Morda ste si do zdaj smuči sposojali na smučiščih. Strokovnjaki so tako namesto vas poskrbeli za izbor ustreznih smuči. A kje začeti, ko se odločite za nakup smuči? Izbor v spletnih in fizičnih trgovinah je širok in povprečen kupec se hitro izgubi v vseh naštetih lastnostih in specifikah določenega modela. Katere kategorije so ključne za vašo odločitev?

Poznavanje različnih kategorij lastnosti smuči je ključno za izbor para, ki bo prilagojen vašemu predznanju, telesnim lastnostim, stilu smučanja in ne nazadnje terenu, kjer boste smučali. Katere so najpogostejše napake pri izbiri novih smuči? Se je tem napakam mogoče izogniti? Kako?

1. Izbor zgolj na podlagi izgleda

Danes smučarski svet zaznamujejo tehnično dovršene smuči, ki so pozorne na pogoje za čim boljše rezultate in optimalno izkušnjo uporabnika. Poleg tega modeli variirajo tudi v svojem vizualnem izgledu. Kljub temu, da je faktor izgleda eden od kriterijev pri izbiri smuči, pa to gotovo ne sme biti edini ali glavni kriterij.

Ženske all-round smuči Elan Insomnia 14 Ti PS
Ženske all-round smuči Elan Insomnia 14 Ti PS – Extremevital.com

Čeprav bo izbrani par smuči morda dobro izgledal v kombinaciji z vašimi novimi smučarskimi hlačami in jakno, lahko z ignoriranjem ostalih faktorjev hitro zvišate tveganje za padce ali celo poškodbe. Celostna izkušnja vašega smučarskega izleta pa bo zaznamovana z neudobjem.

2. Neprilagojenost predznanju smučanja

Danes raven predznanja pri izbiri smuči ni več tako pomembna, kot je bila nekoč. Nenehno razvijajoča se smučarska tehnologija omogoča optimalno ujemanje stila smučanja in izbranega terena. A morda je lahko določitev stopnje vašega predznanja še vedno dobra začetna točka.

O sposobnostih je najlažje razmišljati na tristopenjski lestvici od začetnika, preko srednjega do naprednega znanja.

  • Smuči za začetnike, ki so se v dolino spustili le nekajkrat ali pa morda še nikoli, za tiste, ki se še učijo zavojev in nadzorovanja nagibanja na robnike, so oblikovane z mehkejšimi upogibnimi lastnostmi. So tudi ožje in na ta način omogočajo lažje zavijanje in večji nadzor nad dogajanjem.
All-round smuči za začetnike Völkl Deacon 7.2
Moške all-round smuči za začetnike Völkl Deacon 7.2 – Extremevital.com
  • Za tiste s srednjim ali povprečnim znanjem, ki že imajo samozavest v svoje sposobnosti zavijanja ter ustavljanja, so ustvarjeni različni tipi smučk. Ko je osnovno gibanje osvojeno, se lahko poigravate z izbiro različnih tipov smučk, ki so ustvarjeni za različne terene tudi izven označenih prog.
  • Dolgoletni smučarji s širokim naborom izkušenj pa si pogosto želijo novih dogodivščin in izzivov. Prav tako radi dosegajo visoke hitrosti. Za to je potrebno imeti popoln nadzor nad smučmi, nad rezanjem po ledenih površinah ter na strmem terenu. Pri izbiri smuči pa se izkušeni smučarji odločajo med specifičnimi tipi in modeli, ki so posebno prilagojeni tudi najmanjšim fizičnim lastnostim ter potrebam za smučanje po zahtevnem terenu.

3. Neustrezna dolžina smuči

Izbira smuči prave dolžine je v veliki meri odvisna od višine in telesne teže posameznika. Pa tudi od tipa smučanja, v katerem se želite preizkusiti. Dobro izhodišče je, da izberete dolžino smuči, ki sega do višine med vašo brado in vrhom glave. Nato pa začnete šele razmišljati o želenem slogu, snegu in terenu, po katerem nameravate smučati najpogosteje.

  • Če ste začetnik ali rekreativni smučar in ne težite k hitremu smučanju, vam bodo najbolj ustrezale krajše smuči. V nasprotnem primeru, če smučate hitro ter agresivno in se želite poleg tega preizkušati tudi na terenu izven označenih prog, pa je nemara bolje razmisliti o daljših smučeh.
Racing smuči Völkl Racetiger SL
Moške racing smuči za izkušene slalomiste Völkl Racetiger SL – Extremevital.com
  • Profesionalni ali polprofesionalni smučarji velikokrat posegajo po smučeh, ki so daljše od višine telesa. Za vse, ki te visoke stopnje znanja ne dosegajo, pa je varneje in bolje izbrati krajše smuči, s katerimi je lažje izvajati zavoje.

4. Izbira smuči ne glede na namen

Namen uporabe smuči je ključen faktor pri izbiri. Poznamo različne kategorije smuči, ki so oblikovane z mislijo na specifične potrebe različnih tipov smučarjev.

  • Če želite smučati po označenih progah, gotovo ne boste izbrali turnih smuči, ki so precej lažje od alpskih in namenjene predvsem hoji.
Ženske turne smuči K2 Talkback 84
Ženske turne smuči K2 Talkback 84 (s kožami) – Extremevital.com
  • Po drugi strani so race smuči ustvarjene za bolj izkušene smučarje, saj zagotavljajo izjemno dober oprijem, je pa potrebno veliko znanja za nadzor.
  • All-mountin smuči si bodo izbrali tisti, ki radi smučajo tudi po neurejenih progah, kjer pogoji niso idealni. Glavna lastnost teh smuči je večja širina, ki zagotavlja varnost tudi na mehkejšem, južnem snegu.
  • All-round smuči pa so tiste, ki veljajo za najbolj univerzalne. Glede na togost so nekoliko mehkejše in so primerne za raznolike smučarje.
infotehna
Infotehna.si je športni portal, namenjen vsem, ki ne želite, da življenje steče mimo vas. Namenjen je vsem, ki se zavedate, kako pomembni elementi zdravega življenja so redno gibanje, zdrava in pestra prehrana ter pozitivno mišljenje.