Razlika med turnim in alpinističnim smučanjem

430
Turno in alpinistično smučanje

Smučanje je izjemno priljubljena zimska športna dejavnost. Pri tem mislimo na dvoje. Lahko ste le gledalci in občudujete prav vsakega, ki se spušča po belih strminah, še posebej pa vrhunske smučarje, za katere navijate. Lahko pa sodite v skupino ljudi, ki tudi sami zelo radi smučajo, nekateri med vami samo tu in tam ter na ne preveč zahtevnih progah, nekaterim od vas pa smučanje malodane predstavlja način življenja. Če sodite med aktivne smučarje, ste verjetno tudi strastni navijači, medtem ko drugi tekmujejo.

Smučanje je v resnici splošen izraz za več vrst spuščanja ter drugih aktivnosti po belih strminah. Razlikujete na primer med turnim in alpinističnim smučanjem? Bi nam znali definirati obe vrsti smučanja? Če ne, vam bomo v nadaljevanju poskušali na enostaven način razložiti, kaj je turno in kaj alpinistično smučanje. Obenem boste spoznali bistvene razlike med tema dvema, med ljudmi izjemno priljubljenima disciplinama. Vzporedno s tema zvrstema pa vam bomo omenili še eno zvrst smučanja, ki je vam morda bližja.

Kaj je turno smučanje?

Turno smučanje je kombinacija gorništva in smučanja. Pogoj za to vrsto smučanja je ogromna volja za zahtevne vzpone in želja po gibanju v neokrnjeni naravi. Ta oblika smučanja zahteva posebno opremo, ki je odvisna od vsakega posameznika posebej.

Kaj je alpinistično smučanje?

Za alpinistično smučanje je značilno, da je nadgradnja turnega smučanja. Pri tej vrsti smučanja se vzpenjamo in smučamo po isti smeri. Najpogosteje so to zahtevni tereni, na primer stene, grape, žlebovi in celo slapovi. Posameznik, ki se odloči za to disciplino, potrebuje dodatno alpinistično opremo.

Ob omembi turnega in alpinističnega smučanja nikakor ne moramo mimo variantnega smučanja. Ta zvrst je bolj povezana s samim smučanjem. Najpogosteje se izvaja v bližini smučišč, zanj se uporabljajo najrazličnejša prevozna sredstva. Z njimi se uporabniki odpeljejo na vrh in si tako prihranijo moči za spust.

Skupna značilnost turnega in alpinističnega smučanja

Tako pri turnem in alpinističnem smučanju je za vsakega posameznika pomembnejše doživetje gora in uporaba kakovostne opreme.

Pri variantnem smučanju je posameznikom pomembneje, da čutijo večjo potrebo po smučarskih užitkih. Posledično zato posegajo po težji in tudi zanesljivejši opremi, saj ta ponuja večjo stabilnost, obenem dovoljuje še višje hitrosti med spuščanjem.

Ne glede na to, s katero zvrstjo smučanja se ukvarjate vi, je najpomembneje, da zadostite svojim potrebam in željam, ki jih imate pri smučanju. Vse pa je v veliki meri odvisno tudi od opreme, ki jo uporabljate. Če se ne ukvarjate z nobeno od omenjenih zvrsti smučanja, pa je že veliko to, da držite pesti za vse, ki se na bele strmine podajo in pogumno spuščajo po njih.

infotehna
Infotehna.si je športni portal, namenjen vsem, ki ne želite, da življenje steče mimo vas. Namenjen je vsem, ki se zavedate, kako pomembni elementi zdravega življenja so redno gibanje, zdrava in pestra prehrana ter pozitivno mišljenje.