Zakaj uživati razvejane aminokisline (BCAA)?

140
Razvejane aminokisline BCAA

Aminokisline levcin, izolevcin in valin imenujemo razvejane aminokisline, saj imajo razvejane stranske verige ali na kratko BCAA. Gre za vrsto esencialnih aminokislin, ki jih naše telo ne zmore proizvajati samo, zato jih moramo vanj vnesti sami.

Žal je to s prehrano skorajda misija nemogoče, zaradi česar moramo seči po prehranskih dopolnilih. BCAA sestavljajo kar 1/3 vseh beljakovin v mišicah, njihov primanjkljaj pa lahko opazimo ob večji izčrpanosti in tudi ob neželeni razgradnji mišične mase.

S prehrano do BCAA

Telo športnika, ki naporno trenira, potrebuje precej več goriva za izgradnjo svojih mišic, kot mu to omogoča zdrav in uravnotežen način prehranjevanja. Da pa vendarle ne bi bilo vse odvisno zgolj od prehranskih dopolnil, mora uživati veliko ustreznih živil.

Jajca, sir in orehi
BCAA – levcin, izolevcin, valin – se nahajajo v nekaterih živilih.

V jajcih, soji, mleku in siru najdemo levcin. Veliko izolevcina telo pridobi iz različnega mesa (perutnina, ribe, svinjina, jajca, orehi). Mleko, sir, sirotka, soja, jajčni beljak in sirotkini proteini pa do neke mere poskrbijo za valin.

Zakaj telo potrebuje BCAA?

Tisti, ki za svoje mišice trdo trenirajo, znajo povedati, da jim BCAA pomaga pri tem, da po nepotrebnem ne izgubljajo mišične mase in se po napornem treningu hitreje regenerirajo. Dejstvo namreč je, da po treningu pride do mišičnega katabolizma in razgradnje mišic.

Tega si seveda nihče ne želi, zato je potreben dodaten vnos razvejanih aminokislin. In ne le, da tovrstne aminokisline močno zavrejo proces razgradnje mišičnega tkiva, ampak pomagajo tudi pri zakisanosti mišic. Ta se kaže v obliki bolečin v mišicah naslednji dan. Razvejane aminokisline se uporablja pred in po treningu, s čimer se poskrbi za povečanje mišične mase.

Enervit Gymline Muscle BCAA

Čeprav skozi prehrano telo ne dobi dovolj razvejanih aminokislin, pa so na srečo na voljo izdelki, kot je Enervit Gymline Muscle BCAA. Gre za kapsule, ki vsebujejo razvejane aminokisline (L-levcin, L-izolevcin, L-valin) z dodatkom vitamina B1 in B6 ter jih je priporočljivo jemati v primeru intenzivnega treninga ali napora.

Kapsule Enervit Gymline Muscle BCAA
Kapsule Enervit Gymline Muscle BCAA – Extreme Vital

Poleg BCAA se z omenjenimi kapsulami v telo vnese še vitamin B1, ki poskrbi za boljšo vzdržljivost in zmogljivost med aktivnostjo ter B6, zaradi katerega boste po treningu manj utrujeni. Nujno je, da se pri jemanju za najboljše rezultate držite navodil proizvajalca.

Drugi pozitivni učinki BCAA

Prehranski dodatek BCAA pa ne deluje zgolj v smeri povečanja čiste mišične mase, ampak pomaga tudi pri izgubi mišične maščobe. Prehranskim dopolnilom se na slepo in po krivici lepi negativne etikete, saj v resnici skrbijo za boljše stanje in zdravje telesa. BCAA uporabljajo celo za zdravljenje bolezni jeter in nekaterih drugih bolezni.

Poleg zmanjšanja utrujenosti in lepših mišic pa BCAA kapsule poskrbijo še za močan imunski sistem, ki je še kako pomemben za varovanje zdravja pred različnimi zunanjimi vsiljivci. Imunski sistem je namreč najbolj ogrožen ravno takrat, ko smo pretirano izčrpani.

infotehna
Infotehna.si je športni portal, namenjen vsem, ki ne želite, da življenje steče mimo vas. Namenjen je vsem, ki se zavedate, kako pomembni elementi zdravega življenja so redno gibanje, zdrava in pestra prehrana ter pozitivno mišljenje.