Vse, kar morate vedeti o prostih radikalih

140
Prosti radikali

Vaše telo se nenehno bori proti škodljivim vplivom okolja z namenom, da ostanete zdravi. Med škodljivimi delci, ki ogrožajo vaše telo, so tudi prosti radikali. Danes se vse pogosteje omenjajo v različnih novicah in revijah, vendar, ali res veste, kaj so in zakaj so tako pomembni?

Na to in še več vam bomo skušali odgovoriti v nadaljevanju članka.

Kaj so prosti radikali?

Če nekoliko osvežimo znanje iz kemije, bomo kmalu našli odgovor na vprašanje, kaj so prosti radikali. Naše telo je sestavljeno iz atomov, ki imajo jedro obdano s stalno premikajočimi se elektroni. Ti so običajno vezani na atome v parih – pravimo, da so atomi stabilni.

Če pa ima atom neparno število elektronov, potem gre po celem telesu v lov za rezervnim elektronom, da bi na ta način nadomestil manjkajoči elektron in postal stabilen. Takšnim molekulam pravimo prosti radikali, ki v lovu za manjkajočim elektronom največkrat poškodujejo zdrave celice.

Vendar je potrebno vedeti, da niso vsi prosti radikali škodljivi. V manjših količinah opravljajo pomembne funkcije, kot so razstrupljanje in celjenje ran, ter podpirajo srčne funkcije, ko je naše telo pod stresom.

Prosti radikali in oksidativni stres

Prosti radikali, ki potujejo po telesu, da bi našli manjkajoči elektron, običajno povzročajo vnetje, ki ga poznamo pod izrazom oksidativni stres. O njem govorimo takrat, ko pride do neravnovesja med prostimi radikali in antioksidanti.

Nastanek oksidativnega stresa

Antioksidanti so tisi, ki proste radikale oskrbujejo z manjkajočim elektronom in na ta način preprečujejo, da bi jih jemali zdravim celicam. Če je prostih radikalov več kot antioksidantov, potem prosti radikali lahko poškodujejo zdrave celice, beljakovine in celo vaš DNK. Dolgoročno to lahko pripelje do številnih bolezni, kot so diabetes, visok krvni tlak, bolezni srca in rakava obolenja.

Učinek prostih radikalov nevtralizirajo antioksidanti

Na tem mestu se verjetno sprašujete, kako vaše telo dobi dovolj antioksidantov za boj proti prostim radikalom. Prvi način je s pomočjo kemičnih procesov v telesu, drugi način pa je, da antioksidante v organizem vnesete z ustrezno prehrano.

V idealnem primeru ima vaše telo dovolj antioksidantov, kot so vitamin E, vitamin C, beta karoten in selen. Ti lahko svoje elektrone namenijo prostim radikalom, s čimer nevtralizirajo njihov negativni učinek, hkrati pa preprečijo, da bi prosti radikali poškodovali zdrave celice.

Vendar pa izpostavljenost toksinom, slaba prehrana, kajenje, povišan krvni sladkor, kronični stres in drugi sprožilci vnetja povzročijo, da vaše telo proizvaja več prostih radikalov kot pa sicer. Če vam v takšnih situacijah primanjkuje dovolj antioksidativnih hranil, potem to pripelje do neravnovesja.

Kako se učinkovito boriti proti prostim radikalom?

Najbolj učinkovit način za boj proti prostim radikalom je zmanjšanje njihove količine v telesu. Da pa lahko do tega sploh pride, moramo vedeti, od kod prihajajo:

  • Eden od primarnih virov prostih radikalov je hrana, ki jo zaužijete. Če smo bolj natančni, ocvrta hrana in alkohol.
  • Prostim radikalom ste izpostavljeni tudi zaradi kajenja.
  • Viri prostih radikalov so pesticidi, onesnaževalci okolja in nekatera čistila za gospodinjstvo.
  • Proste radikale vnesemo tudi z nekaterimi zdravili, predvsem tistimi za zdravljenje raka.
  • Morda vas bo presenetilo, toda vir prostih radikalov je lahko tudi neprilagojena vadba, ki povzroči oksidativni stres.

Poleg zmanjšanja količine prostih radikalov, imata vaša prehrana in življenjski slog ključno vlogo v boju s prostimi radikali. Zato je pomembno, da se držite nekaterih osnovnih pravil:

  • Sadje, zelenjava in druga polnovredna rastlinska živila so bogat vir antioksidantov, zato naj bodo redno na vašem jedilniku. Nikakor ne pozabite na vitamina E in C, ki sta med antioksidanti najučinkovitejša.
  • Zaužijte z žveplom bogata živila. V to skupino spadajo predvsem goveje meso, ribe, perutnina, cvetača, brokoli in brstični ohrovt.
  • V jedilnik vključite živila, ki so bogata s selenom. To so živila, kot so brazilski oreščki, ribe, sončnična semena in banane.
  • V prehrano redno dodajate kurkumo. Ta začimba vsebuje izjemno učinkovito sestavino kurkumin, za katerega je dokazano, da je močan borec proti prostim radikalom.
  • Poskrbite za primerno količino spanca, ki je ključnega pomena za razstrupljanje telesa.
  • Kolikor se le da, se izogibajte stresu. Ta pripelje do hormonskega neravnovesja kot tudi neravnovesja med prostimi radikali in antioksidanti, kar vodi v oksidativni stres.
  • Poskrbite za redno gibanje in vadbeno rutino vsaj 30 minut dnevno.

Res je, da so prosti radikali za naše telo lahko zelo nevarni, vendar lahko njihovo delovanje z nekaj preprostimi ukrepi nevtralizirate. Zato upoštevajte vse navede nasvete.

infotehna
Infotehna.si je športni portal, namenjen vsem, ki ne želite, da življenje steče mimo vas. Namenjen je vsem, ki se zavedate, kako pomembni elementi zdravega življenja so redno gibanje, zdrava in pestra prehrana ter pozitivno mišljenje.