Katera živila vsebujejo veliko antioksidantov?

628
Živila z antioksidanti

Veste, kaj so antioksidanti? Četudi o njih ne bi vedeli prav ničesar, bi lahko glede njihovega pomena sklepali že na podlagi samega imena. To so snovi, ki v telesu zavirajo oksidacijske procese, v katerih kot stranski produkt nastanejo prosti radikali. Da pa to sploh lahko počnejo, morajo biti prisotni oziroma jih morate s prehrano vnesti v telo.

In kaj so prosti radikali? To so snovi, ki v telesu nastajajo predvsem kot stranski produkti celičnega dihanja. Veste, da je kisik življenjsko pomemben, vendar pa se v vašem telesu obnaša kot izjemno reaktivna molekula. Telo mora z določenimi mehanizmi ves čas preprečevati, da bi v njem nastalo preveč prostih radikalov, ki sprožajo nezaželene kemijske reakcije, posledično pa lahko poškodujejo celice. To v nadaljevanju lahko sproži celo vrsto različnih bolezni, kot so rak, diabetes in infarkt.

Raziskave so pokazale, da redno uživanje antioksidantov zmanjšuje možnost za poškodbe celic in posledično nastanek bolezni. Zaupali vam bomo, katera živila vsebujejo največji delež antioksidantov. Ker svojemu telesu zagotovo želite le najbolje, poskrbite, da se bodo našteta živila vsakodnevno nahajala na vašem jedilniku.

Kje najdete antioksidante in kaj je ORAC lestvica?

Antioksidante lahko vsebujejo zelo različne snovi, a najpogosteje jih najdemo v vitaminih in mineralih. To pomeni, da jih najdemo v vseh vrstah sadja in zelenjave. Za živila živalskega izvora je značilno, da ne vsebujejo antioksidantov.

Kakav

Morda za ORAC lestvico slišite prvič. To je posebna vrsta lestvice, s katero se meri vsebnost antioksidantov v nekem živilu. Najvišje na lestvici je pravi kakav, ki na splošno velja za enega od najkompleksnejših živil na svetu. Zanimiv je že podatek, da naj bi vseboval približno dvakrat več antioksidantov kot na primer rdeče vino in celo trikrat več od zelenega čaja. Seveda pa to velja le za kakovosten in nesladkan kakav, ki ga pridobivajo neposredno iz kakavovih zrn.

Kakavu po lestvici sledijo aronija, nekatere vrste fižola ter divje gozdne borovnice. Med vrstami sadja, ki vsebujejo večje količine antioksidantov, so še citrusi, predvsem pomaranče, limone, mandarine, grenivke in pomelo.

Camu camu in baobab

Čeprav morda sodite med boljše poznavalce živil, pa verjetno še niste slišali za živili camu camu in baobab oziroma kruhovec.

Camu camu je znan kot eden od najbogatejših virov vitamina C. Čudilo vas bo, da tovrstno živilo ni uvrščeno na ORAC lestvico. Zakaj? Ker ga še niso povsem dobro testirali. Kljub temu pa so raziskave pokazale, da se po vsebnosti antioksidantov lahko primerja celo s kakavom.

Camu camu in baobab

Tudi živilo baobab, za katero se prav tako uporablja slovenska beseda kruhovec, vsebuje ogromne količine koncentriranega vitamina C. Tudi tega živila še ne boste našli na ORAC lestvici. Menimo pa, da se bosta obe vrsti živil kaj kmalu pojavili tudi tam.

Bolj poznana živila z veliko vsebnostjo antioksidantov

Sicer pa imate pri doma pri roki druga številna živila, ki se prav tako odlikujejo po visoki vsebnosti antioksidantov. To so arašidi, avokado, brokoli, bučke, čebula, česen, čili, ingver, jagode, kumina, muškatni orešček, sladki krompir, žajbelj, zelena meta, poprova meta, sezamovo seme, ohrovt, oves, paradižnik, zelje, nageljnovi klinčki, bazilika, cvetača, kivi in še bi lahko naštevali.

Ne pozabite jih vsakodnevno vključevati v prehrano!

infotehna
Infotehna.si je športni portal, namenjen vsem, ki ne želite, da življenje steče mimo vas. Namenjen je vsem, ki se zavedate, kako pomembni elementi zdravega življenja so redno gibanje, zdrava in pestra prehrana ter pozitivno mišljenje.