Uporabni dodatki za tek: kaj kupiti?

237
Dodatki za tek

Tek je vadba, za katero načeloma potrebujete zgolj dobre tekaške čevlje. A vam uporabni dodatki za tek izjemno olajšajo tekaške dogodivščine, sploh če se redno udeležujete tekov ali tečete na dolge proge.

Najboljši tekaški pripomočki so tisti, ki vas navdušijo, ko se odpravite na tek, ne glede na to, ali ste novi tekač ali nekdo, ki že več let vztrajno teče. Ni nujno, da so ti dodatki vedno bleščeči ali najdražji in najsodobnejši. Biti morajo funkcionalni. Včasih sta že preprosta kapa, ki odvaja znoj, ali zabaven nov tekaški pas dovolj, da vas spodbudi za še en tekaški trening. Oglejmo si pet zelo uporabnih dodatkov za vsakega tekača.

1. Tekaški pas z žepom

Preprost tekaški pas z (enim) žepom je odličen, ker se zlahka raztegne in vanj spravite vse osnovne stvari, vključno s telefonom, ključi, kreditno kartico in osebno izkaznico. Nastavljiv elastični pas (ki se zapenja z zaponko) lahko sprostite ali zategnete glede na zelo vitek ali širši obseg, na voljo pa je v najrazličnejših barvah. Tako zagotovo obstaja barvna kombinacija, ki jo lahko uskladite s svojo tekaško opremo, ne glede na to, ali imate raje klasično črno ali izstopajočo zeleno.

Pas za tek Compressport Free Belt Pro
Pas za tek Compressport Free Belt Pro – Extreme Vital

V številnih navodilih sta pogosto navedena še dva nasveta za zmanjšanje odbojev s tekaškim pasom za čim manj oviran tek, in sicer:

  • Pas namestite na svojo najožjo točko pasu (ki je lahko ob popku in ne okoli bokov), da se izognete drsenju in premikanju pasu med tekom.
  • Nato pas obrnite tako, da je vrečka nameščena na hrbtni strani, in že ste opremljeni za nove kilometre.

2. Hidracijski nahrbtnik

Za daljše teke ali zelo vroče dni boste morda želeli razmisliti o hidracijskem nahrbtniku namesto plastenke za vodo. Ta sodobna in izvirna zasnova sprejme od litra vode naprej, odvisno od velikosti, ki jo izberete, in ima enostaven, neprepusten vzvod za vklop in izklop, ki ga lahko uporabljate brez ustavljanja.

Hidracijski nahrbtnik Salomon Active Skin 8
Hidracijski nahrbtnik Salomon Active Skin 8 – Extreme Vital

Na voljo sta tudi dva zunanja žepa, oba vodotesna za primer puščanja, za telefon, ključe, denarnico in vse dodatne plasti oblačil, ki jih želite vzeti s seboj v primeru vremenskih sprememb. In čeprav je bila prvotno zasnovana za kolesarje, se enako dobro obnese tudi pri teku (če vas ne moti občasen zvok pretakajoče se vode), saj se skorajda ne odbija in ne draži zaradi trakov, med dolgim in vročim maratonom pa je hidracija zelo enostavna.

3. Tekaška kapa

Med vročino je zaščita glave pomembna, zato si med tekom nadenite kapo s šiltom. Lahko je navadna, lahko pa posežete tudi po tekaška kapi, ki se od navadne razlikuje v tem, da odvaja znoj, se lahko zloži in se pospravi v žep jakne ali gamaš, tako da jo lahko po potrebi preprosto izvlečete ali pospravite.

Tekaška kapa Compressport Visor Ultralight
Tekaška kapa Compressport Visor Ultralight – Extreme Vital

Stranski paneli iz mrežice pomagajo preprečiti pregrevanje glave v vročih dneh, zadnji trak pa je izdelan iz nastavljive elastike, da se vam bolje prilega, ne glede na to, ali imate spet čop ali nizko kito. Lahko jo tudi perete v pralnem stroju, zato vam ne bo treba skrbeti, da bi se na njej sčasoma pojavili grobi madeži od znoja ali neprijetne vonjave in bakterije.

4. Pametna športna ura z GPS

Pametna športna ura z vgrajenim GPS sprejemnikom je za vse športnike nepogrešljiv pripomoček, saj z njo spremljamo svoj napredek, dosežke in telesno stanje. Pametna ura spremlja vaš tempo in druge statistične podatke o telesni pripravljenosti, npr. srčni utrip, porabo kalorij, šteje korake, analizira spanec, z njo lahko ženske celo sledite svojemu menstrualnemu ciklu, premore pa še veliko več dodatnih funkcij.

Pametna GPS ura Polar Ignite
Pametna GPS ura Polar Ignite – Extreme Vital

Pri teku vam ura izjemno koristi, saj lahko med tekom ves čas spremljate svoj tempo in pretečeno razdaljo ter pospešite ali se umirite, če utrip ali tempo nista po vaših pričakovanjih ali zmožnostih. Pametna športna ura vam vse športne dosežke shranjuje, nastavite pa si lahko tudi virtualnega tekaškega trenerja, ki vas bo vodil do želenega cilja.

5. Kvalitetne tekaške nogavice

Veliko sintetičnih nogavic obljublja, da bodo vaša stopala zadovoljna na dolgih tekih, vendar se kvalitetne tekaške nogavice ponašajo s pravo zaščito pred žulji in odrgninami v tanki in lahki nogavici.

Tekaške nogavice CEP LowCut 3.0
Tekaške nogavice CEP LowCut 3.0 – Extreme Vital

Nogavice so rahlo oblazinjene na delih pod prsti in peto, zaradi česar je celotna nogavica udobna in hladna na dolgih cestnih tekih. Za dodatno povečanje zaščite imajo tekaške nogavice še zavihek na zadnji strani, kot številne druge nogavice, in še enega spredaj, ki omogoča nedrseče prileganje.

infotehna
Infotehna.si je športni portal, namenjen vsem, ki ne želite, da življenje steče mimo vas. Namenjen je vsem, ki se zavedate, kako pomembni elementi zdravega življenja so redno gibanje, zdrava in pestra prehrana ter pozitivno mišljenje.