Proteinske ploščice – kdaj in zakaj jih uživati?

2669
Proteinske ploščice

Večina od vas se v svojem prostem času ukvarja z vsaj eno od športnih aktivnosti. Med drugim zaradi dobre učinkovitosti na telo posegate tudi po vse bolj priljubljenih proteinskih ploščicah. Kot že samo ime pove, takšne ploščice vsebujejo beljakovine, ki jih telo porablja za izgradnjo mišic.

Beljakovine torej v telo lahko vnašate z živili, bogatimi z beljakovinami (npr. jajca, mlečni izdelki, stročnice), ter s pomočjo proteinov v obliki praškov ali ploščic. Predvsem proteinske ploščice so zelo uporabne in praktične, vendar bodo dosegle svoj namen le, če bo vrednost beljakovin v njih dovolj visoka.

Proteinske ploščice zaužijte v dveh urah po treningu

V kolikor se resno ukvarjate s športno aktivnostjo, je priporočljivo, da beljakovinske ploščice zaužijete takoj po treningu. Ker so v času vadbe mišice zelo obremenjene in se v njih ustvarjajo mikro poškodbe, potrebujejo po vadbi dodatno spodbudo, da se čim hitreje regenerirajo in okrepijo.

Energijska in proteinska ploščica Science in Sport
Energijska in proteinska ploščica Science in Sport – Extreme Vital

Čas po treningu je torej pravi čas, da vaše telo in mišice dobijo dodatne beljakovine, proteinske ploščice pa so odličen dodaten vir, ki prispeva k rasti mišične mase.

S proteinskimi ploščicami boste lažje premagovali napore

Nič pa ni narobe, če boste beljakovinske ploščice zaužili tudi pred treningom. Zagotovo veste, da se s polnim želodcem ni prijetno gibati in če ste ugotovili, da imate pred vadbo premalo časa za uravnotežen obrok, boste tudi s proteinsko ploščico lahko v telo vnesli dovolj hranil, da boste kos naporom med vadbo.

Beljakovinske ploščice kot nadomestek obroka

Beljakovinske ploščice niso namenjene le aktivnim športnikom, ampak so odlična izbira tudi za vse tiste, ki nimate časa za soliden obrok. Najpogosteje je to takrat, ko ves dan preživite na sestankih, na potovanju, s seboj v šolo za kakovosten obrok jih lahko odnesejo tudi otroci. In kar je najlepše – enostavno jih lahko pripravite kar doma (preverite video).

Seveda se morate zavedati, da proteinske ploščice obroka ne morejo popolnoma nadomestiti, so pa odličen izhod v sili, saj vsebujejo vsa nujno potrebna hranila za zdrav in uravnotežen obrok. Pogosto jih imate lahko tudi namesto malice, saj so izjemno priročno zapakirane in zelo praktične za uporabo.

Odličen dodatek za povečanje mišične mase

Beljakovine so poleg ogljikovih hidratov in maščob osnovno makro hranilo, ki mora biti obvezno na vašem jedilniku. Poleg tega, da so beljakovine osnovni gradniki mišic, pomembno vplivajo tudi na številne presnovne procese.

Če imate občutek, da je vaš dnevni vnos beljakovin premajhen, so proteinske ploščice prav tako ena od možnih rešitev, da jih na ta način nekoliko nadomestite. Odličen dodatek k dnevnemu obroku pa so tudi v primeru, ko se trudite povečati mišično maso.

Izguba kilogramov je s proteinskimi ploščicami mnogo lažja

Proteinske ploščice pa so primerne tudi, če si želite izgubiti nekaj kilogramov. Tako boste v času hujšanja preprečili, da bi izgubili na mišični masi, ob njihovem zaužitju pa se boste počutili dovolj site, da ne boste pomislili na hrano, ki bi dodatno kopičila vaše kilograme.

infotehna
Infotehna.si je športni portal, namenjen vsem, ki ne želite, da življenje steče mimo vas. Namenjen je vsem, ki se zavedate, kako pomembni elementi zdravega življenja so redno gibanje, zdrava in pestra prehrana ter pozitivno mišljenje.