Pregled snowboard opreme pred začetkom sezone

173
Snowboard oprema

Spadate med navdušene deskarje, ki radi uživajo na zasneženih strminah in ob tem občutijo izredno svobodo? Morda tik pred zimsko sezono še niste pregledali stare snowboard opreme. Ker so nekateri smučarski sejmi še pred vrati, vam svetujemo, da se tega opravila čim prej lotite.

Kljub temu da ste ob koncu prejšnje sezone imeli še brezhibno opremo, je vseeno dobro, da se vsa snowboard oprema pregleda in odpelje na servis, kjer vam desko pripravijo tako, da boste lahko brez bojazni uživali na snegu.

Najprej preglejte snowboard in vezi

Ker se večina desk izbira glede na višino in težo deskarja, preverite, ali je vaš snowboard (kako ga izbrati) še v skladu s predpisanimi lastnostmi. Teža in višina se predvsem pri otrocih in mladini namreč hitro spreminjata. Prav tako je pomembno, ali ste moški ali ženska, kajti v povprečju so moški težji in višji od žensk, zato so snowboardi tudi prilagojeni temu. Če imate desko, ki ne ustreza vašim karakteristikam, imate lahko pri vožnji težave.

Deska Salomon Pulse
Snowboard deska Salomon Pulse za začetnike – Extreme Vital

Zelo hitro se uničijo tudi vezi, saj se praktično ob vsakem vstopu na vlečnico odpnejo. Zato je potrebno preveriti, ali je sistem za zapenjanje čevlja še učinkovit in varen. Ker so vezi ogrodje, ki prenašajo vsak gib na desko, je pomembno, da vam dobro služijo. V nasprotnem primeru vam svetujemo menjavo.

Snowboard čevlje in čelado ste morda že prerasli

Otroci in mladi zelo hitro rastejo, zato se oprema zanje pogosto menja. Buci so posebni čevlji za deskanje in ker jih imate na stopalih praktično nekaj ur skupaj, je pomembno, da se v njih počutite udobno. Če ne boste imeli ustreznih čevljev ali vam bodo že premajhni, vam lahko izredno pokvarijo deskarske užitke.

Velikost čevljev naj bo takšna, da se vam bo palec dotikal notranje strani čevlja. Če vas tiščijo ali so vam preveliki, boste pri deskanju slabše upravljali snowboard. Preverite tudi, ali se sistem za zapenjanje ali privezovanje še obnese. Uničeni in dotrajani čevlji lahko povzročijo nesrečo ali plešočo nogo v čevlju.

Snowboard čevlji Northwave Edge SL
Snowboard čevlji Northwave Edge SL – Extreme Vital

Zelo pomemben dejavnik snowboard opreme je tudi čelada. Preverite, ali vam še ustreza, kajti le tako bo varovala glavo ob takšnih in drugačnih padcih. Čelada mora biti še vedno čvrsta, ergonomsko oblikovana, prav tako mora imeti brezhiben sistem za zapenjanje.

Zamenjajte sprana in raztrgana oblačila

Vsi zimski športi zahtevajo ustrezna oblačila, ki vas varujejo pred mrazom in zunanjimi vplivi okolja. Ker so najprimernejši kosi oblačil vodoodporni, preverite, ali vaša oblačila prepuščajo vodo in ali so dovolj topla.

Sprana in dotrajana oblačila ne opravljajo več svoje prvotne funkcije, zato imate zaradi tega v neustreznih vremenskih pogojih težave. Zamenjajte sprana in raztrgana oblačila, kajti le tako boste lahko sproščeno deskali na snežnih strminah.

Imate opraskana očala?

Ta majhen kos snowboard opreme je v ekstremnih vremenskih pogojih še kako pomemben. Zato preglejte, ali imate mogoče opraskano steklo, raztrgano elastiko ali poškodovan okvir.

Snowboard očala Smith Vice
Smučarska in snowboard očala Smith Vice – Extreme Vital

Ker predstavljajo dobro zaščito pred mrčesom, vetrom in UV žarki, vam priporočamo, da vsa dotrajana očala zamenjate, saj je vožnja dejansko odvisna tudi od vidljivosti, ki jo nudijo le dobra in kakovostno izbrana očala za deskanje po snegu.

infotehna
Infotehna.si je športni portal, namenjen vsem, ki ne želite, da življenje steče mimo vas. Namenjen je vsem, ki se zavedate, kako pomembni elementi zdravega življenja so redno gibanje, zdrava in pestra prehrana ter pozitivno mišljenje.