Pametni trenažer za kolo: 7 razlogov za nakup

2374
Pametni trenažer za kolo

Nič ni lepšega od vožnje s kolesom na prostem. Za mnoge od nas pa to velikokrat ni mogoče zaradi raznolikih razlogov, pa naj bo to časovna stiska, vremenske razmere ali varstvo otrok. Če želite kljub vsemu ostati v dobri formi, priporočamo, da se naučite voziti kolo v zaprtih prostorih.

Zakaj si je torej smiselno omisliti pametni trenažer za kolo, čeprav stane nekoliko več kot navadno sobno kolo oz. trenažer? Navajamo vam sedem razlogov oz. prednosti pametnega trenažerja, da bo vaša odločitev lažja.

Konec dolgčasa

Vožnja v zaprtih prostorih je lahko dolgočasna, kar je prvi pomislek posameznika pri nakupu trenažerja ali sobnega kolesa. Vendar so se stvari v zadnjih nekaj letih spremenile. Trenažerji za kolesa so po svoji obliki in funkciji stopili velik korak naprej in kolesarskim podjetnikom odprli vrata za razvoj programske opreme, ki lahko komunicira in sodeluje s trenažerjem.

Tako lahko nadzorujejo upornost trenažerja in simulirajo prave proge. Zdaj lahko na trenažerju za kolo vozite v virtualnem okolju, se vozite s prijatelji, izvajate skupinsko vadbo ali se v realnem času udeležite virtualne dirke z drugimi kolesarji. Konec dolgčasa, kilometri pa se kar nabirajo!

Klasični ali pametni trenažer za kolo?

Pri nakupu trenažerja za kolo lahko izberete klasični trenažer ali pametni trenažer. Klasični trenažer, znan tudi kot tradicionalni trenažer, je primeren, če želite samo voziti kolo in vas ne zanima vsa tehnologija, ki je v ozadju pametnega trenažerja, ali virtualna vožnja. Ti trenažerji za kolo so običajno cenejši in preprosto opravijo svoje delo, hitro pa se lahko dolgočasite, saj vam ne ponujajo nič več kot le prevoženih kilometrov in dobre forme.

Pametni trenažerji za kolo so sicer dražji, vendar vam omogočajo veliko več. Poleg tega lahko odpravijo dolgčas pri vožnji v zaprtih prostorih in vas še dodatno motivirajo, da je vožnja v notranjosti prav zabavna.

1. Trening moči

Ena najboljših lastnosti pametnih trenažerjev je njihova sposobnost zagotavljanja podatkov o moči. Moč je zlati standard pri treningu s kolesom in najboljši način, da kar najbolje izkoristite čas treninga. Merilniki moči vam omogočajo informacije v realnem času za merjenje napora in ugotavljanje napredka. Nekateri pametni trenažerji za kolo so opremljeni s pravim merilnikom moči, ki je prav tako natančen kot merilnik moči na ročici ali pesto.

Ko pametni trenažer povežete s kolesarsko aplikacijo, lahko aplikacija uporabi merilnike moči za merjenje vaših dejanskih naporov, pretvorbo moči v hitrost ter za upoštevanje terenskih in vremenskih razmer. To aplikacijam omogoča, da ustvarijo simulacijo proge v resničnem svetu.

2. Način ERG

Način ERG, kratica za ergometer, je način, v katerem pametni trenažer samodejno nastavi upor. Za uporabo načina ERG sta potrebna pametni trenažer za kolo in združljiva kolesarska aplikacija ali kolesarski računalnik. Ko vozite v načinu ERG, svojemu trenažerju pravzaprav sporočite, naj prevzame nadzor nad prilagajanjem upora, medtem ko se vi osredotočate na vadbo. Pametni trenažerji bodo izvajali majhne prilagoditve, da boste ohranili ciljno število vatov.

Način ERG je učinkovit način vadbe in je lahko na začetku nekoliko zahteven. Ko ga usvojite, pa je za vašo vadbo zelo priročen in uporaben.

3. Simulacija resničnega sveta in proge

Notranji pametni kolesarski trenažerji lahko simulirajo različne naklone. Odvisno od vrste trenažerja lahko nekateri simulirajo do 25-odstotne naklone. Nekatere kolesarske aplikacije ponujajo možnost vožnje po pravih progah, druge so opremljene celo s pravimi videoposnetki. Z uporabo pametnega sobnega trenažerja lahko vozite po znanih poteh ali se povzpnete na najzahtevnejše vzpone na svetu kar iz dnevne sobe.

Če niste zadovoljni z nobeno od razpoložljivih možnosti, vam nekatere omogočajo, da ustvarite svojo lastno pot. Uvozite lahko svoje podatke GPX, jih izrišete na zemljevidu ali pa, če imate svojo domiselno kamero s podatki GPS, ustvarite svojo pot z videoposnetkom. Programska oprema bo pametnemu kolesarskemu trenažerju poslala povratne informacije o poti, trenažer pa jih bo poslal vam. Če imate res napreden trenažer, pa lahko celo občutite površino ceste, kot so tlakovci, lesene deske, steze ipd.

4. Druženje in skupinske vožnje

Vožnja v zaprtih prostorih slovi kot osamljena in dolgočasna. Samo vi, glasba, Netflix ali oboje v ozadju. Temu s pametnim trenažerjem ni več tako. Z njim lahko kadar koli skočite v splet in se vozite s prijateljem, se pridružite skupinski vožnji ali opravite skupinsko vadbo.

Zwift skupinsko kolesarjenje
Z aplikacijo Zwift se lahko udeželite virtualnega skupinskega kolesarjenja.

Zwift je interakcijo s skupnostjo dvignil na povsem novo raven. Vsakič, ko se prijavite v program Zwift, boste našli 2000 svojih najboljših prijateljev, ki se udeležujejo skupinske vožnje, se vozijo, tekmujejo ali izvajajo svojo strukturirano vadbo. Takšno interakcijo skupnosti ponujajo tudi drugi kolesarski programi, na primer Rouvy in Kinomap.

5. Tekmovanje

Če želite popestriti dogajanje ali pa imate radi dodatno bolečino v nogah in pljučih, poskusite s spletnim dirkanjem. V storitvi Zwift skoraj vsako uro najdete dirko, ki se ji lahko pridružite. Dirke Zwift so pritegnile pozornost na tisoče kolesarjev po vsem svetu. Kolesarji iz vseh kotičkov sveta vztrajno sodelujejo na virtualnih dirkah. Te dirke so lahko zelo tekmovalno naravnane in mnogi jih jemljejo izjemno resno.

6. Povezovanje z aplikacijami za vadbo

Kolesarske aplikacije, kot so TrainerRoad, The Sufferfest in Zwift, so izkoristile tehnologijo pametnih trenažerjev ter omogočile zabavno in zanimivo vadbo. Zwift je na primer igra, s katero je vadba v zaprtih prostorih zabavna in nagrajujoča. Vaš trud v resničnem svetu poganja vašega avatarja po čudovitih in izmišljenih pokrajinah. Ko vozite v programu Zwift, se v realnem času vozite z drugimi kolesarji na vseh ravneh.

7. Realistični občutek na cesti in obenem tišina okolice

Pametni trenažerji višjega razreda ponujajo svilnato gladek občutek na cesti. Občutek je sicer subjektiven, vendar so ti trenažerji tako blizu resničnim cestam, kot je to mogoče. Zlasti trenažerji z neposrednim pogonom so običajno opremljeni s težjim vztrajnikom, kar je pomembno za simulacijo vztrajnosti na cesti. Trenažer Tacx NEO, na primer, lahko celo simulira spuste in cestno površino, kot so tlakovci, lesene plošče, umazane ceste, sneg.

infotehna
Infotehna.si je športni portal, namenjen vsem, ki ne želite, da življenje steče mimo vas. Namenjen je vsem, ki se zavedate, kako pomembni elementi zdravega življenja so redno gibanje, zdrava in pestra prehrana ter pozitivno mišljenje.