Otroci in smučanje: kdaj je pravi čas za učenje?

626
Otroci in smučanje

Vaš malček je že dobro shodil, ima pravo mero kondicije in če je star približno tri leta, izpolnjuje najpomembnejše pogoje, ki so potrebni za učenje smučanja. Vsekakor pa je najustreznejši čas učenja odvisen tudi od drugih dejavnikov.

Nekateri otroci sneg preprosto obožujejo in imajo bolje razvite motorične spretnosti. Spet druge na snegu in med igro na prostem rado zebe, zato se neradi prav dolgo gibajo v naravi, posledično pa nekoliko zaostajajo v motoriki.

A najpomembneje je, da se kot starši dobro zavedate, da so vaši mali junaki za spoznavanje različnih oblik gibanja, tudi smučanja, najbolj dojemljivi v zgodnjem otroštvu.

Otroci, mlajši od treh let

Če je vaš malček mlajši od treh let in bi ga vseeno že radi počasi vpeljali v svet smučanja, ga lahko za začetek seznanite z občutkom drsenja po snegu. Za takšne vrste podviga zadostujejo že plastične smuči s trakovi. Te se napnejo čez zimske čevlje.

Za čisto pravo učenje smučanja boste morali izbrati opremo, v kateri se bo otrok odlično počutil. Predvsem je pomembno, da se dobro navadi uporabljati pancerje. V veliko pomoč mu je lahko domača vadba, kjer bo z njimi korakal po prostoru ter na ta način dobil pravi občutek.

Doma naj se navadi tudi na smučke, prav tako zaradi občutka, hkrati pa ga bo ta vrsta opreme še bolj motivirala, da se čim prej zapelje po hribu. Ne pozabite mu nadeti kakovostne čelade, pomembne so še smučarske hlače in rokavice. Vsa oprema naj bo narejena iz čim boljših materialov.

Prvi koraki učenja smučanja

Otrok naj najprej hodi gor in dol v smučkah, pri čemer naj ne uporablja palic. Nato skupaj z njim poiščite primerno velik hrib, po katerem se že lahko počasi in previdno spusti.

Ker bo vaš malček najverjetneje hitreje napredoval, kot ste pričakovali, pričnite mislite na to, kje bo vajin naslednji podvig. Morda že na kateri od urejenih prog za smučarje malčke? Seveda razmislite tudi o tem, da ga vpišete v šolo smučanja. Tako bo že zelo zgodaj usvojil pravilno tehniko.

infotehna
Infotehna.si je športni portal, namenjen vsem, ki ne želite, da življenje steče mimo vas. Namenjen je vsem, ki se zavedate, kako pomembni elementi zdravega življenja so redno gibanje, zdrava in pestra prehrana ter pozitivno mišljenje.