Obrok po naporni vadbi: kaj zaužiti?

637
Obrok po naporni vadbi

Če želite z vadbo doseči kar najučinkovitejše rezultate, je izjemno pomembno tudi to, kdaj in kaj boste jedli pred, med in po vadbi. Poleg ostalih dejavnikov, ki vplivajo na rezultate, je torej zelo važno, da uživate prava hranila. In to ob pravem času. V prispevku se bomo osredotočili predvsem na obroke po naporni vadbi.

Kdaj in kaj je treba jesti po vadbi?

Ko končate trening, je hrano najbolje uživati takoj po njem oziroma v obdobju prvih 30 minut. Ravno zato je najbolje, da si hrano, ki jo boste zaužili po treningu, pripravite kar vnaprej.

Hrana, ki jo boste zaužili po telesnem naporu, mora biti čim bolj uravnotežena. Pomembno je, da v tem času zaužijete čim več ogljikovih hidratov, poleg tega seveda še primerno količino beljakovin in maščob. V poštev namreč pridejo vse sestavine hrane, s katerimi boste pospešili regeneracijo in rast mišic.

Strokovnjaki vam bodo pogosto svetovali, da po naporni vadbi zaužijte sadne jogurte, ki imajo visoko energijsko vrednost in hkrati za odličen obrok po enournem intenzivnem treningu, ker vsebujejo vsega ravno prav. Prav tako dobrodošla je sveža zelenjava v večjih količinah.

Kdaj ogljikove hidrate nekoliko omejiti?

Če vadba vendarle ni bila tako intenzivna, npr. da ste bili na nekoliko daljšem sprehodu, je pomembno, da omejite uporabo ogljikovih hidratov. Najbolje bo, da si na krožnik postavite le pest takšnih hranil. Posezite pa po bolj kompleksnih, torej tistih, ki jih boste našli v izdelkih iz polnozrnate moke.

Pazite tudi na to, da boste hrano zaužili počasi. Vzemite si vsaj 20 minut časa. Priporočamo še, da si sestavite dober prehranski načrt, ki vključuje vse hranilne sestavine. Razmerje med sestavinami pa naj bo takšno:

  • 40 % ogljikovih hidratov,
  • 30 % beljakovin,
  • 30 % maščob.

In česa se izogibajte ves čas? Iz vseh obrokov poskusite črtati sadne sokove in gazirane pijače, saj vsebujejo toliko sladkorja, da zadostuje za kar 2 uri visoko intenzivnega treninga. Prav tako omejite vnos alkoholnih pijač, še zlasti piva, ki je znano po zelo visoki energijski vrednosti.

Za najučinkovitejšo vadbo si izberite pravi čas

Kdaj je najboljši čas za vadbo? Strokovnjaki so prepričani, da okoli 18. ure zvečer. Zakaj? Ker je v tem času organizem najučinkovitejši. Sicer pa boste marsikje lahko zasledili, da je kot budnica za telo zelo učinkovit tudi jutranji tek ali jutranja joga. Vse pa je odvisno od tega, ali ste bolj jutranji ali bolj večerni tip.

Izogibajte se prepoznim vadbam, saj boste veliko težje zaspali.

infotehna
Infotehna.si je športni portal, namenjen vsem, ki ne želite, da življenje steče mimo vas. Namenjen je vsem, ki se zavedate, kako pomembni elementi zdravega življenja so redno gibanje, zdrava in pestra prehrana ter pozitivno mišljenje.