Kolesarski števci: pogosta vprašanja in odgovori

295
Kolesarski števci

Sredi osemdesetih let prejšnjega stoletja so se na trgu pojavili prvi kolesarski digitalni števci. Pred tem so kolesa krasili analogni števci, ki so bili zapeti na pletenico. Prikazovali so prekolesarjene kilometre in hitrost. Nad digitalno pridobitvijo so bili sprva kolesarji nadvse navdušeni. A ker so pogosto pretirano spremljali številke na majhnem zaslonu, je prihajalo do več nesreč. Prvi števci so bili torej precej majhni s težje vidnimi številkami. Zlasti kratkovidni kolesarji so imeli s tem nemalo težav.

Kasneje so se pojavila športna očala z dioptrijo. Verjetno tudi zato digitalni kolesarski števci niso izumrli. Njihov razvoj se je samo še bliskovito nadaljeval. Strastni poganjači pedal so lahko izbirali med žičnimi in brezžičnimi števci. Danes so žični že precej redki.

Če ste tik pred nakupom tega uporabnega kolesarskega pripomočka, vam v nadaljevanju posredujemo nekaj najpogostejših vprašanj in odgovorov, s katerimi se soočajo kupci.

1. Zakaj je pametno uporabljati kolesarski števec?

Kolesarski števci med aktivnostjo ponujajo učinkovito podporo. S prenosom podatkov na domači računalnik lahko omogočajo tudi analizo kolesarjenja. Za uporabnika je takšen pripomoček lahko zelo prijazen, ker ga praviloma upravlja samo z enim ali dvema gumboma. Nekateri števci za kolesa ponujajo celo zaslon na dotik.

Brezžični kolesarski števec Sigma BC 10.0 WL STS
Brezžični kolesarski števec Sigma BC 10.0 WL STS – Extreme Vital

Za preprost kolesarski števec je značilno, da meri trenutno hitrost, povprečno hitrost, število prevoženih kilometrov, porabo kalorij in čas prevožene razdalje. Nekateri omogočajo tudi podatek temperature zraka.

2. Kako delujejo zmogljivejši kolesarski števci?

Zmogljivejši števci za kolo so pogosto videti kot računalniki v malem. Ponujajo osnovne funkcije, poleg njih pa lahko merijo še srčni utrip, skupno porabo kalorij in višinsko razliko. Izbirate lahko tudi med takšnimi, ki zagotavljajo avtomatično zaznavanje drugega kolesa. Imajo integriran čip za shranjevanje podatkov.

Kolesarski števec Garmin Edge 1040
Pametni kolesarski števec Garmin Edge 1040 – Extreme Vital

Na voljo so tudi kolesarski računalniki z GPS funkcijo. Poleg vseh ostalih funkcij imajo še kompas ter možnost GPS povezovanja. Z GPS navigacijo vam bo kot kolesarju zagotovo precej lažje, zlasti na terenih, ki so vam manj poznani ali tuji. Kolesarski števec vam bo pokazal, kje točno se nahajate in kako se lahko vrnete na izhodiščno točko. Obenem preverja vremenske razmere. Najbolj strastni in tekmovalni kolesarji pa si lahko naložijo tudi program, ki zagotavlja tekmovanje s prejšnjim ali najboljšim rezultatom.

3. O čem je dobro razmisliti pred nakupom števca za kolo?

Na voljo so torej povsem preprosti kolesarski števci, po drugi strani lahko izbiramo med izjemno naprednimi. Ravno zato je pred nakupom treba temeljito razmisliti, katere funkcije v resnici najbolj potrebujemo.

Kolesarski računalnik Polar M460 HR
Kolesarski računalnik Polar M460 HR – Extreme Vital

Od izbrane vrste funkcij kolesarskega števca je tudi najbolj odvisna cena. Nekateri števci za kolo poleg ostalega ponujajo celo zaslon na dotik, vodotesnost in povezljivost z drugimi napravami.

4. GPS kolesarski računalnik ali pametni telefon?

Veliko kolesarjev se sprašuje, zakaj bi pravzaprav potrebovali števec, če jim lahko pametni telefon z osnovno kolesarsko aplikacijo prikaže vse – tudi GPS signal ter GPX datoteke. Na začetku so se skoraj vsi kolesarji raje odločili za uporabo pametnega telefona, in to vse dokler jim te naprave niso pričele leteti s krmila. Nosilci namreč še niso bili dovolj dobri oziroma učinkoviti. Niso prenašali tresljajev, ki se lahko pojavljajo na zahtvenih podlagah.

Za resne kolesarje je znano, da imajo v žepu kolesarske majice pametni telefon, kolesarski števec pa montiran na krmilo. Dokler ne bo obstajal kolesarski števec z možnostjo fotografiranja, bo najverjetneje tako tudi ostalo.

infotehna
Infotehna.si je športni portal, namenjen vsem, ki ne želite, da življenje steče mimo vas. Namenjen je vsem, ki se zavedate, kako pomembni elementi zdravega življenja so redno gibanje, zdrava in pestra prehrana ter pozitivno mišljenje.