Zakaj je kolesarjenje v dežju še posebej izjemno?

330
Kolesarjenje v dežju

Lepo sončno vreme kar samo od sebe vabi, da sedete na kolo in se odpeljete novim izzivom naproti. Po aktivnosti se počutite prijetneje, polni energije, nasmejano in zadovoljno. Sončni žarki so vas prijetno božali med potjo, zastavili ste si nove cilje za prihodnje dni. Mislite, da bi enake občutke doživljali med in po vožnji po dežju? Mislite, da ne? Če takšnega podviga še niste izkusili, na vprašanje v resnici ne morete odgovoriti.

Vas zanima, zakaj je lahko tudi kolesarjenje v dežju nekaj posebnega? Morda še bolj izjemno kot poganjanje pedal po soncu. Ne verjamete? Predstavljamo vam nekaj utemeljitev, ki so nastale na podlagi kolesarjev, ki radi kolesarijo tudi “v manj ugodnih vremenskih pogojih”.

1. Kolesarjenje v dežju prinaša osebno zadovoljstvo

Če ste do sedaj kolesarili samo v lepem vremenu, poskusite pedala poganjati v dežju. Ko boste to storili vsaj nekajkrat, slabo vreme ne bo več ovira za to priljubljeno športno aktivnost. Zadovoljno boste namreč ugotovili, da na kolo lahko brez pomislekov sedete tudi v dežju ali ko zunaj ne sije sonce. Vreme ne bo več pogojevalo vaših načrtov, dobre volje in še česa podobnega.

2. Kolesarjenje v dežju osvobaja

Se vam je že kdaj zgodilo, da ste imeli v službi naporen dan? Vsekakor! In ko ste stopili ven na plano, niti niste opazili, da dežuje. Dež vam je namreč tako prijal, da ste ga vzeli za samoumevnega. Šele čez čas ste ugotovili, da bi bilo morda dobro odpreti dežnik, a ste si premislili, saj vas je rahel dež osvobodil težkih misli, ki so se vam podile po glavi še pred nekaj minutami.

Kolo na dežju
Med kolesarjenjem po dežju se boste v mislih vrnili v otroštvo.

Podobno se vam lahko zgodi na kolesu. Vožnja s kolesom v dežju vas bo popeljala za nekaj let nazaj – v čas otroštva, ko ste povsem brezskrbno in svobodno čofotali po lužah na cesti ali kje drugje.

3. Kolesarjenje v dežju predstavlja svojevrstne izzive

S pogostim kolesarjenjem po dežju boste vožnjo še izboljšali. Postali boste spretnejši kolesar. Naučili se boste, kako speljevati ovinke v manj ugodnih razmerah. Izognili se boste močnemu zaviranju. Hitrost boste upočasnjevali počasneje. Kljub velikim užitkom in spretnostim bodite vseeno izjemno pozorni. Še posebej na korenine in na blato.

4. Kolesarjenje v dežju vam daje veliko prednost

V nekaterih državah pogosto dežuje in lahko minejo celo meseci, da je vreme povsem ugodno za kolesarjenje in druge aktivnosti. V tem času sicer lahko vadite na trenažerjih, a vadba še zdaleč ne bo tako učinkovita.

Dež vam v resnici ne bi smel predstavljati večjih ovir. Vseeno se usedite na kolo in z njim naredite vsaj nekaj kilometrov. Tako boste ves čas dobro kondicijsko pripravljeni, posledično pa tudi v precejšnji prednosti pred drugimi kolesarji.

5. Kolesarjenje v dežju omogoča več prostora

Ko vreme postane sivo, mokro in nekoliko depresivno, se le malokdo v resnici usede na kolo. A najbolj strastnega kolesarja tudi to ne odvrne od treninga. Tedaj na kolesarskih stezah ni veliko kolesarjev, zato je za poganjanje pedal omogočenega več prostora.

Vseeno pa si na kolo namestite blatnike. Nikoli namreč ne veste, kdo se vam bo vendarle pridružil. Najverjetneje ne želite sebe ali kolesarskega prijatelja zaliti z večjo mero blata.

6. Kolesarjenje po dežju vam omogoča biti bolj trdoživ

Ko bo kolesarjenje po dežju postalo vaša rutina, boste postali vse bolj trdoživi. Vaše obnašanje bodo občudovali tudi vaši najbližji in sodelavci. Morda boste komu od njih dali dovolj motivacije, da se tudi sam loti takšnega podviga.

Vsekakor pa se bodo našle osebe, ki bodo mislili, da ste nori. Ne pustite se jim. Še najprej bodite “strogi” do sebe, saj vam bo takšna aktivnost prinesla veliko prednosti. Če ne drugega pa zadovoljstvo nad tem, da vam niti v dežju ni odveč iti na kolo.

Če do sedaj še niste poganjali pedal po dežju, smo skoraj prepričani v to, da vas je vsaj ena od utemeljitev dovolj navdušila za nov izziv. V kolikor se na hitro želite počutiti zadovoljne, še bolj svobodne, posebne in če želite svoje sposobnosti na kolesu še bolj utrditi, je naslednji dež odlična priložnost za to.

A nikakor ne pozabite na primerno opremo in kakšen učinkovit dodatek na kolesu, ki vas bo dobro zaščitil pred večjo mero blata in druge umazanije. Sicer pa tu in tam paše tudi nekaj takšnega adrenalina, mar ne?

infotehna
Infotehna.si je športni portal, namenjen vsem, ki ne želite, da življenje steče mimo vas. Namenjen je vsem, ki se zavedate, kako pomembni elementi zdravega življenja so redno gibanje, zdrava in pestra prehrana ter pozitivno mišljenje.