Kdaj zaužiti energijski gel?

1238

Tako v vrhunskem kot rekreativnem športu ima prehrana športnika osrednjo vlogo kot podpora treningu, pri regeneracij in tekmovanjih. Z naprednejšimi prehranskimi dodatki, od pijač do živil in prehranskih dopolnil, je predvsem pri vzdržljivostnih športih precej lažje teči ali kolesariti.

Eden od najučinkovitejših in najpreprostejših pripravkov za polnjenje energijskih zalog telesa med športno vadbo ali tekmovanjem so zagotovo energijski geli. Preden jih pričnemo uživati, se o njih malo poučimo.

Kaj so energijski geli?

Za dolgotrajne aktivnosti, kot so tek, kolesarjenje, plavanje in veslanje, telo porablja dve vrsti goriv: maščobe in ogljikove hidrate. Ker naše telo lahko shrani le določeno količino ogljikovih hidratov, ki se v obliki glikogena shranjuje v mišicah, je potrebno tovrstno gorivo med dolgotrajnejšo vadbo nadomestiti. Tu so nam lahko v veliko pomoč energijski geli.

Gre za vrečke, v katerih so preprosti sladkorji v gelih, ki se najprej v obliki glukoze absorbirajo v krvni obtok. S tem se dvigne nivo energije, ki jo porabljajo aktivne mišice in organi. Tako se napolnijo športnikove izčrpane zaloge ogljikovih hidratov. Energijski geli za povečanje učinkovitosti vsebujejo tudi druge sestavine, kot so na primer elektroliti za nadomestitev izgubljenih mineralov in kofein za razširitev žil, kar pospeši dostavo energije.

Katere vrste gelov so dandanes na voljo?

Ko se odločite za uporabo energijskih gelov med dolgotrajnejšo vadbo, se predhodno pozanimajte, katere gele vam ponuja trg športne prehrane. Običajno so vsi izdelani na vodni osnovi, a se med seboj zelo razlikujejo predvsem po gostoti in različnih okusih. Prevladujejo predvsem okusi vanilje, čokolade in kave ter izrazitejši sadni okusi, kot so pomaranče, limone in jagodičevja.

Energijski geli Science in Sport
Energijski geli Science in Sport so na voljo v različnih okusih – Extreme Vital

Da boste zase našli najprimernejši gel s pravo gostoto in okusom, predlagamo, da preizkusite več blagovnih znamk gelov. Pri uporabi gelov nikoli ne pozabite dejstva, da preden gele uporabite na tekmovanju, jih obvezno nekaj časa preizkušajte na treningih. S postopnim uživanjem se bo nanje navadil tudi želodec, torej si boste tako med tekmovanjem prihranili morebitne težave.

Kdaj je gele najbolj smiselno zaužiti?

Strokovnjaki svetujejo, da energijske gele uživamo takrat, ko intenzivnost vadbe traja več kot 90 minut. Kdaj pa je najprimernejši trenutek zaužitja, pa ve vsak posameznik. Telo vsakega športnika je drugačno in različno hitro absorbira in predela ogljikove hidrate. Nekateri bodo učinek gela občutili že po treh minutah, medtem ko drugi šele po 15 minutah. Pred zaužitjem morate tudi upoštevati, da ko telo preusmeri kri iz želodca proti aktivnim mišicam, se bistveno zmanjša absorpcija, lahko se delovanje želodca celo ustavi. To je pogosto vzrok za obisk toalete.

Energijski geli High5 Sports Nutrition
Energijski geli High5 Sports Nutrition – Extreme Vital

Najpogosteje po gelih posegajo tekači na dolge proge in kolesarji. Te namestijo v posebne elastične nosilce ali žepe oblačil. Tekači na tekmovanjih gele zaužijejo največkrat pred okrepčevalnicami, zato ker preko njih spijejo še nekaj tekočine in s tem pospešijo prebavo ter vstop v krvni obtok. Kolesarji pa po njih posegajo kadar koli med vožnjo, a le če je to varno in primerno terenu.

Kako pogosto zaužiti energijske gele?

Proces presnove se med aktivnostjo upočasni, zato je pomembno, da želodca ne preobremenite in energijskih gelov ne uživate prepogosto. Razmak med zaužitjem energijskega gela naj bo nekje med 45 in 60 minut oziroma pri tekačih nekje med 9 in 12 kilometrov. S takšnim razmikom preprečite, da boste zaužili preveč enostavnih sladkorjev.

Energijski geli so pakirani v manjše embalaže med 45 g in 60 g ter so primerni za enkratno uživanje. Ker so geli številnih blagovnih znamk med seboj različni, se pri proizvajalcih pozanimajte, kakšna so njihova priporočila uživanja.

Ne pozabimo, da je uravnotežena prehrana ključnega pomena za vsakega športnika. Če se odločite za uživanje energijskih gelov, upoštevajte navodila proizvajalca in vse gele zaužijte skupaj z vodo ali športno pijačo. Nikakor pa geli ne smejo nadomestiti zdrave prehrane. Ker so dejansko kondenzirana športna pijača, pretiravanje z njimi lahko pripelje do težav prevelikega zaužitja sladkorjev.

infotehna
Infotehna.si je športni portal, namenjen vsem, ki ne želite, da življenje steče mimo vas. Namenjen je vsem, ki se zavedate, kako pomembni elementi zdravega življenja so redno gibanje, zdrava in pestra prehrana ter pozitivno mišljenje.