Hujšanje s kolesarjenjem: da ali ne?

2644
Hujšanje s kolesarjenjem

Kolesarjenje je športna dejavnost, primerna za praktično vsakogar. Zmerna intenzivnost od vas ne zahteva tako pretiranega napora, kot denimo tek. Čeprav boste med kolesarjenjem sedeli, bodo pri rekreaciji sodelovale prav vse mišične skupine. Najbolj se vam bodo vsekakor okrepile mišice nog, vadba pa se bo poznala še na drugih delih telesa.

Ker pri zmernem kolesarjenju lahko na uro pokurite v povprečju do 300 kalorij, si lahko s to obliko vadbe učinkovito pomagate tudi pri hujšanju. Več o hujšanju s pomočjo kolesarjenja si preberite v nadaljevanju.

1. Učinek kratkih voženj

Ker si med tednom s kolesom najbrž ne morete privoščiti daljših voženj, si za učinkovite rezultate vzemite vsaj 40 minut časa na dan. V tem času iz sebe poskusite izčrpati čim več.

Med vikendom si lahko vsaj dvakrat na mesec privoščite najmanj 3-urne vožnje, s katerimi boste dosegli izjemne učinke. In to ne samo pri nadzorovanju teže, temveč vas bo kolesarjenje spravilo tudi v dobro voljo, nadihali se boste svežega zraka (tudi do 10x več kot sicer), okrepili boste srčno mišico, znižali možnost za bolezni srca ter ožilja, izboljšali si boste prebavo, kakovost spanca in ne nazadnje umske sposobnosti.

2. Beljakovine in ogljikovi hidrati po kolesarjenju

Večina med vami meni, da bo hitreje shujšala, če po kolesarjenju ne bo jedla. To sicer drži, a na stvar je treba pogledati nekoliko širše. Ker mišice za svojo obnovo ter energijo potrebujejo beljakovine in ogljikove hidrate, jih po rekreaciji zmerno vnašajte. Če boste stradali, boste šibki, posledično pa tvegate poškodbe.

3. Zmerno pitje med kolesarjenjem

Za vsak kilogram, ki ga nosite na sebi, bi morali na dan popiti 30 ml tekočine. Na ta način dobro poskrbite za metabolizem, kožo, srce, preprečevanje glavobola, čiščenje telesa in ne nazadnje za izboljšanje mišičnega tonusa.

Med kolesarjenjem poskrbite, da boste ves čas po malem pili. Nikakor ne čakajte na trenutek, ko vas bo popadla močna žeja, saj je takrat za dobre učinke na telo že prepozno.

4. Ne obupajte prehitro

Če nameravate svoje kilograme izgubiti predvsem s kolesarjenjem, je dobro, da se že na začetku zavedate, da odvečni kilogrami ne bodo izginili čez noč.

Vztrajno kolesarite vsak dan ali vsaj nekajkrat na teden, poskrbite za vnos zdrave prehrane in ustrezne tekočine. Že čez nekaj mesecev boste lahko občudovali prve rezultate, ki jih lahko še izboljšate.

infotehna
Infotehna.si je športni portal, namenjen vsem, ki ne želite, da življenje steče mimo vas. Namenjen je vsem, ki se zavedate, kako pomembni elementi zdravega življenja so redno gibanje, zdrava in pestra prehrana ter pozitivno mišljenje.