Pomembnost energijskih napitkov v svetu športa

115
Energijski napitki v svetu športa

Nemalo je športnikov, ki pri treningu zanemarjajo eno od najpomembnejših stvari – to je pitje tekočine. Občutek žeje pravzaprav že pomeni znak, da je nastopila blaga dehidracija. Ravno zato se nanj ne smemo zanašati in je treba na drugačen način poskrbeti za pravočasen vnos vode ali druge primerne tekočine v telo. Na žalost pa je želja po vnašanju hrane precej bolj močna v primerjavi z željo po tekočini, zato ni čudno, da smo vsi pogosto v napol dehidriranem stanju.

Ko med treningom že začutimo prve znake žeje, smo v stanju, v katerem smo izgubili od 1 do 2 % telesne teže zaradi znojenja. Vodo je zato obvezno treba piti po vnaprej določenih intervalih, in to ne glede na to, ali smo žejni ali ne. V svetu športa seveda ne pride v poštev samo voda. Med drugim so zelo priljubljeni tudi energijski napitki.

Raje voda ali športni energijski napitek?

Če bi strokovnjaka povprašali o tem, ali je boljša izbira voda ali športni energijski napitek, bi bil odgovor precej pričakovan: pogosteje je boljša voda. Voda je daleč najboljša izbira, če trening ne traja več kot eno uro. Telo med treningom ter po njem potrebuje zlasti vodo.

Pitje vode med športno aktivnostjo
Ko trening ne traja več kot eno uro, zadostuje pitje vode.

Seveda svoje častno mesto pri hidraciji telesa zavzamejo tudi nadomestni energijski napitki. Njihova uporaba pa je smiselna le tedaj, ko je vadba daljša od ene ure. Predvsem so športni energijski napitki nepogrešljivi pri vzdržljivostnih športih ter pri ultramaratonskih atletih.

Mešanica vode, ogljikovih hidratov in elektrolitov

Energijski napitki predstavljajo mešanico vode, ogljikovih hidratov ter elektrolitov. V telesu opravljajo dve ključni nalogi. V prvi vrsti skrbijo za učinkovito nadomeščanje vode in elektrolitov, ki smo jih med vadbo izgubili. V drugi vrsti pa skrbijo za primerno vnašanje manjše količine ogljikovih hidratov, ki jih porabljajo mišice.

Ker športni energijski napitki vključujejo ogljikove hidrate, ki predstavljajo dodatni vir energije med treningi, so posebej koristni, ko vadba traja dlje od ene ure.

High5 energijski napitek Energy Source

High5 Energy Drink je energijski športni napitek, ki je mešanica ogljikovih hidratov in elektrolitov. Takšna kombinacija mešanice učinkovito pripomore k ohranjanju vzdržljivosti pri daljših telesnih naporih, prav tako skrbi za učinkovito povečanje absorpcije vode med telesno vadbo. Slednje pomeni boljšo hidracijo.

Energijski napitki High5 Energy Source
Energijski napitki High5 Energy Source v različnih okusih – Extreme Vital

High5 energijski napitek Energy Source na trgu predstavlja novo generacijo športnih napitkov. Vsebuje mešanico fruktoze in maltodekstrina, in sicer v razmerju 1:2. S pomočjo raziskav je bilo dokazano, da je v preprostih športnih napitkih maksimalen priporočeni vnos ogljikovih hidratov 60 gramov na uro. V naprednejših športnih napitkih z omenjeno mešanico pa je priporočen vnos ogljikovih hidratov 90 gramov na uro.

High5 Energy Source je bil preizkušen na najtežjih tekmovanjih po celem svetu, ima izjemno osvežujoč okus, primeren je pred ter med treningom ali tekmo, je naravnega okusa brez dodanih sladil, umetnih barvil in konzervansov. Če so vaše športne aktivnosti daljše od ene ure, je vsekakor vredno, da ga preizkusite.

infotehna
Infotehna.si je športni portal, namenjen vsem, ki ne želite, da življenje steče mimo vas. Namenjen je vsem, ki se zavedate, kako pomembni elementi zdravega življenja so redno gibanje, zdrava in pestra prehrana ter pozitivno mišljenje.