Ali je e-kolo primerno za zimsko kolesarjenje?

984
E-kolo za zimsko kolesarjenje

Ste lastnik električnega kolesa in se sprašujete, ali je takšno kolo primerno za zimsko kolesarjenje? Odgovor je seveda pritrdilen, morate pa kolo na zimske razmere ustrezno pripraviti. Kolo mora namreč dobro prenesti mraz, sol, sneg in vlago.

Električno kolo lahko vozite v dežju, snegu in pri nizkih temperaturah, saj so vsi kabli in priključki odporni na vodo. Zato ni nič čudnega, da na cesti tudi v deževnih dnevih vidimo veliko kolesarjev na električnih kolesih. V nadaljevanju vam bomo razkrili, kako svoje električno kolo pripravite in vzdržujete v zimskih razmerah.

Zelo pomembno je redno čiščenje in vzdrževanje kolesa

Zato svoje električno kolo temeljito očistite prav po vsaki vožnji. Obrišite okvir in ga premažite z voskom za zaščito barve. Mesta, kjer se zadržuje voda in so težko dostopna (na primer zobniki, verige, vilice in podobno), poškropite z WD 40 ali namenskim razpršilom. Temeljito očistite verigo, vsaj enkrat tedensko. Vse nečistoče z verige odstranite kar z rabljeno zobno ščetko, ki je odslužila svojemu prvotnemu namenu.

Na tak način boste verigo temeljito očistili in odstranili zemljo, prah, pesek in tako naprej. Umazanija se nabira tudi v kotih zavor, to pa lahko oslabi njihovo delovanje. Ploskve zato po vsaki vožnji obrišite z vlažno krpo. Priporočamo vam še to, da s suho krpo obrišete baterijo, žice in zaslon. Vse to vam bo na dolgi rok zagotovo koristilo.

Poskrbite za primerno osvetlitev

Kupite si odsevni brezrokavnik, saj boste tako na cesti veliko bolj vidni. Svoje električno kolo pa opremite s kakovostnimi LED lučkami. Izbira v trgovinah je res ogromna.

Kaj pa baterija?

Baterija ne sme biti prepuščena ekstremnim razmeram, kamor štejemo na primer vlago in nizko temperaturo. Z električnim kolesom se lahko brez težav vozite tudi pri nizki temperaturi, a če pri tem baterije ne boste uporabljali, svoje kolo pustite kar na toplem v garaži ali kjerkoli ga že imate spravljenega.

Baterija bo imela pri nižji temperaturi nekoliko nižjo zmogljivost, vendar je to popolnoma normalno. Ko boste z vožnjo končali, baterijo odstranite s kolesa in jo odnesite v službo ali v svoj dom na toplo.

Še nekaj besed o gumah

Priporočamo vam, da za zimske razmere kupite gorske pnevmatike, s katerimi se boste brezskrbno vozili tudi po blatnih poteh. Takšne pnevmatike imajo zelo velike zareze. Le-te omogočajo dober oprijem, zato ste lahko prepričani, da vaše kolo ne bo zdrsnilo na ledu ali snegu.

Lahko kupite še močnejše zip-tie nogavice ter jih v presledkih zategnete okrog gume. S tem boste naredili nekakšne snežne verige, ki vam bodo omogočale boljši oprijem.

infotehna
Infotehna.si je športni portal, namenjen vsem, ki ne želite, da življenje steče mimo vas. Namenjen je vsem, ki se zavedate, kako pomembni elementi zdravega življenja so redno gibanje, zdrava in pestra prehrana ter pozitivno mišljenje.