Ali lahko med hojo pride do poškodbe?

189
Poškodba med hojo

Hoja je nizko intenzivna oblika vadbe, ki zagotavlja številne koristi za naše zdravje. V splošnem velja za varno športno aktivnost, ko pa začnemo povečevati svoj tempo in intenzivnost, se pogosto zgodi, da nas doletijo poškodbe.

Večina ljudi misli, da pri hoji uporabljamo samo noge, vendar imajo tudi roke pomembno funkcijo. Če pri hoji aktivno premikate roke, v aktivnost vključite celo telo, kar posledično pripelje do bolečin na različnih delih telesa. Katere pa so najpogostejše poškodbe, ki vas pri hoji lahko doletijo?

Bolečine v spodnjem delu hrbta

Če niste navajeni hoje na daljše razdalje, se lahko vaša tehnika hoje hitro poruši. Zaradi tega prekomerno obremenjujete spodnji del hrbta, kar povzroča napetost mišic in bolečino. Največji krivci za to vrsto poškodbe so zategnjene stegenske mišice in šibke mišice jedra. Zato se navadite, da večkrat raztegnete stegenske mišice in okrepite mišice, ki stabilizirajo hrbtenico.

Vnetje stopalnega loka

Ob izrazitem povečanju razdalje ali pogostejši hoji v hribe pride pogosto do vnetja stopalnega loka. V tem primeru občutite bolečino vzdolž stopalnega loka, kar pa je lahko tudi posledica neustrezne obutve, prekomerne pronacije ali visokega stopalnega loka. V izogib poškodb je potrebno tudi za hojo uporabiti kakovostne športne copate, ki ustrezajo vaši obliki stopal.

Patelofemoralni bolečinski sindrom (PFBS)

Kadar se pojavi bolečina za ali okoli pogačice, je velika verjetnost, da vas pesti patelofemoralni sindrom oziroma tekaško koleno. Gre za porušeno mehaniko pogačice, ki se zaradi povečane razdalje ali pogostejše hoje po hribu navzdol lahko vname.

Patelofemoralni bolečinski sindrom
Bolečina okoli pogačice lahko kaže na patelofemoralni bolečinski sindrom.

Običajno je v tem primeru potrebno prenehati z aktivnostjo, ko pa bolečina mine, se osredotočite na krepitev štiriglave stegenske mišice in kolkov.

Iliotibialni sindrom

Iliotibialni sindrom je zelo pogosta poškodba tekačev, prav tako pa lahko doleti tudi vse tiste, ki pogosto hodite navkreber, delate med hojo dolge korake ali pa se nenadno odločite za povečanje razdalje. Bolečino v tem primeru občutite na zunanji strani kolena in navzgor vzdolž zunanje strani stegna.

V izogib tej neprijetni poškodbi poskrbite za primerno obutev, s katero odpravite težave, povezane s prekomerno pronacijo ali supinacijo.

Vnetje ahilove tetive

Pravilna tehnika hoje vas prisili, da se odrivate preko prstov naprej v smeri gibanja. To pa povzroči, da se ahilova tetiva na zadnji strani stopala vname ali oteče. Če pravočasno ne ukrepate, se lahko stanje močno poslabša, dodatno draženje pa povzroči hoja po strmih klancih.

Običajno je v takšnih primerih potreben počitek, vsaj dokler bolečina popolnoma ne mine, lahko pa je potreben tudi obisk fizioterapevta.

Zvin gležnja

Zvin gležnja je ena od najpogostejših športnih poškodb, ki vas lahko doleti tudi pri hoji. Dovolj je le majhna nepazljivost ali napačen korak in poškodba je tu. Sprva je gleženj otekel in boleč, nato pa se pojavi modrica, ki je posledica poškodb krvnih žilic v mehkih tkivih.

Zvin gležnja med hojo
Ena pogostejših poškodb med hojo je vsekakor zvin gležnja.

Ob takšni poškodbi je potrebno mirovanje, nato pa je treba okrepiti mišice okoli gležnja. Vsi, ki so že kdaj utrpeli zvin gležnja, so namreč bolj nagnjeni k temu, da se poškodba ponovi.

Čeprav hoja ne velja za agresivno aktivnost, pa se poškodbe še vedno lahko pojavijo. Zato previdnost nikoli ni odveč, upoštevati pa je potrebno tudi vsa načela in zakonitosti pravilne vadbe.

infotehna
Infotehna.si je športni portal, namenjen vsem, ki ne želite, da življenje steče mimo vas. Namenjen je vsem, ki se zavedate, kako pomembni elementi zdravega življenja so redno gibanje, zdrava in pestra prehrana ter pozitivno mišljenje.