7 razlogov za izbiro cestnega kolesa

721
Cestno kolo

Vsi lastniki jeklenih konjičkov na štirih kolesih zagotovo veste, da je, poleg stroškov za bencin, potrebno za vzdrževanje avtomobila odšteti kar nekaj denarja. Zato ni nič nenavadnega, da postajajo cestna kolesa vse bolj priljubljena, saj so lahko dobra alternativa prevozu z avtomobilom.

Tudi v situacijah, ko so ljudje navajeni na uporabo javnega prevoza, kot sta vlak ali avtobus, ostaja kolesarjenje še vedno najboljša možnost. In prav cestno kolo v tem primeru velja za športni avtomobil med kolesi. Z njim boste imeli manj stroškov za bencin, od točke A do točke B pa boste prišli hitro. Morda celo hitreje kot z avtomobilom.

Ste še vedno v dvomih, ali se odločiti za cestno kolo? V nadaljevanju spoznajte nekaj prednosti, ki vam jih omenjena vrsta kolesa nudi. Ne spreglejte pa tudi vodiča za nakup cestnega kolesa, če vas bo zamikalo, da bi si ga kupili.

1. Cestno kolo je cenejše od avtomobila

S cestnim kolesom se boste lahko odpravili tudi v nekoliko bolj oddaljene kraje, ne da bi vam bilo potrebno pri tem veliko zapravljati. To ne pomeni, da ste škrti, ampak le zelo pametni glede porabe denarja. Prihranjeni denar tako lahko porabite za druge pomembnejše stvari, ob tem pa imate še vedno cestno kolo, ki vam ga bodo mnogi zavidali.

2. Cestno kolo je izdelano iz trpežnih materialov

Čeprav je cestno kolo izdelano iz lahkih materialov, pa je kljub temu izjemno trpežno. Kot že ime pove, so cestna kolesa zasnovana za kolesarjenje po cestah, vendar niso omejena le na krajše poti, ampak lahko z njimi brez težav prekolesarite tudi daljše razdalje.

Cestno kolo Giant Propel Advanced 2 Disc
Cestno kolo Giant Propel Advanced 2 Disc – Extreme Vital

Prav tako so cestna kolesa odlična za kolesarske dirke, potovanja ali triatlon. Važno je le, da je podlaga trda in kolikor toliko gladka. Če se nameravate udeležiti katerega od omenjenih dogodkov, je cestno kolo zagotovo prava odločitev.

3. Bistvo cestnega kolesa je hitrost

Cestno kolo je glede na svoj okvir in sestavne dele oziroma komponente najhitrejše med vsemi modeli koles. Njegova kolesa z velikim premerom imajo ozke zračnice, zaradi česar boste med drugimi kolesarji vzbudili ljubosumje.

Pri ostalih modelih koles je potrebno sedeti v bolj pokončnem položaju, kar pa povzroči, da boste na njih tudi počasnejši. Takšen položaj je bistveno manj aerodinamičen, kot pa je npr. pri cestnem kolesu, kjer vam bo nekoliko bolj ležeči položaj naprej omogočal pedaliranje brez pretiranega upora vetra.

4. Cestno kolo je izdelano ergonomsko

Poleg posebnega dosežnega položaja ima cestno kolo, športni avtomobil med kolesi, tudi tog okvir in vilice, zaradi česar ni nobenega vzmetenja, izguba energije pa je minimalna. Ta lastnost cestnega kolesa prihrani težo, zaradi česar je vožnja navkreber bistveno lažja.

Cestno kolo Specialized Diverge Comp Carbon
Cestno kolo Specialized Diverge Comp Carbon – Extreme Vital

Enako velja za krmilo. Če se boste nagnili naprej, vaša teža ne bo aktivirala vzmetenja, ampak se bo celotna energija pretvorila v močan pospešek. Tako boste na cilj prikolesarili precej hitreje kot s kakšno drugo vrsto kolesa.

5. S cestnim kolesom do boljšega zdravja

Vožnjo s cestnim kolesom uvrščamo med kardio vadbe, kar je za vas vsekakor dobro. Poleg tega gre za aktivnost, ki se odvija na prostem in v sončnem vremenu, zato lahko s pravilnim oblačenjem pridobite vitamin D, ki ga nujno potrebujete. Kolesarjenje s cestnim kolesom bo bistveno pripomoglo tudi k temu, da boste trdno spali in hkrati zmanjšali nakopičen stres v svojem telesu.

6. Cestno kolo je koristno tudi za družbo

Če boste cestno kolo uporabljali za prevoz na delo, boste s tem vplivali na zmanjšanje števila avtomobilov na cestah. To pomeni manj prometa, manj izpušnih plinov in manjša možnost prometnih nesreč. Vožnja s cestnim kolesom torej prispeva tudi k bolj trajnostnemu okolju, kar je koristno za celotno družbo.

7. Cestno kolo je paket v celoti

Potem ko smo izpostavili nekaj prednosti cestnega kolesa, je prav, da zapišemo še, da imajo druga kolesa morda drugačen namen, toda za kolesarje, kot ste vi, je cestno kolo zagotovo najboljša izbira. Je lahko, hitro in učinkovito, hkrati pa lahko izbirate med mnogimi različnimi modeli.

infotehna
Infotehna.si je športni portal, namenjen vsem, ki ne želite, da življenje steče mimo vas. Namenjen je vsem, ki se zavedate, kako pomembni elementi zdravega življenja so redno gibanje, zdrava in pestra prehrana ter pozitivno mišljenje.