5 razlogov za vadbo pilatesa

116
Pilates

Pilates je pred več kot sto leti razvil Joseph Hubert Pilates. Gre za posebno metodo oziroma vadbo stabilizacije telesa. Glavni cilji vadbe pilatesa so izboljšanje gibljivosti, mobilizacija hrbtenice in krepitev mišic trupa. Osnovna načela pa so postavitev medenice in prsnega koša, dihanje, gibanje, stabilizacija lopatic ter postavitev glave in vratu. Ko se naučimo teh načel, se pričnemo zavedati svojega telesa.

V nadaljevanju si podrobneje preberite, zakaj bi moral prav vsak izvajati pilates.

1. Pilates za usklajevanje duha in telesa

Izjemno pomembna sestavina pilatesa je osredotočenost. Gre namreč za vrsto vadbe, ki učinkovito usklajuje duha in telo. Na prvi pogled spominja na meditacijo, vendar namesto da se povsem očistite odvečnih misli, je pomembneje, da se osredotočite na vsak gib, ki ga mentalno nadzorujete. Pri tem morate biti pozorni na celotno telo.

Vaje pri pilatesu se morajo torej izvajati z nadzorovanimi gibi. Na ta način se namreč krepijo tudi najgloblje in najmanjše mišice. To pripomore k bistveno boljšemu izboljševanju koordinacije, obenem pa lahko vadba učinkovito pomaga pri preprečevanju najrazličnejših poškodb telesa.

2. Pilates za bolj pravilno dihanje

Dihanje sodi med osnovne življenjske funkcije. Pravilno dihanje je poglavitnega pomena za zdravo življenje. Pilates se v prvi vrsti osredotoča ravno na to. Zavestno dihanje ima zelo pomembno vlogo, ki pomaga proti napetostim, obenem pa zvišuje zavedanje celotnega telesa.

Vadba pilatesa
Redna vadba pilatesa izboljšuje gibljivost v sklepih in elastičnost mišic.

Pri pilatesu se trenira dihanje s prepono. Pravilni vdih ter močan izdih mišicam pomagata, da lahko veliko bolje zaščitijo hrbtenico, hkrati se okrepi še trup.

3. Pilates za boljšo držo telesa

Premalo se zavedamo, da je slaba drža lahko vzrok za številne bolečine. Osnovni element pilatesa je tudi pravilen položaj hrbtenice. Mišice okoli nje se krepijo, kar je ključno za pravi položaj medenice in lobanje. Če boste hrbtenico uspeli spraviti v ustrezen položaj, se ne bo izboljšala samo drža, ampak tudi vaše počutje in zdravje.

4. Pilates za okrepljen center

Center se nanaša na jedro telesa. Ta sega od prsnega koša do medenice. Zajema vse pomembne organe. Če v centru krepite mišice, krepite hrbet in blažite morebitne bolečine v hrbtu. Za pravilen položaj trupa in hrbtenice je torej ključen okrepljen center. To ni pomembno le pri pilatesu, ampak tudi pri drugih vadbah, kot je na primer fitnes.

5. Pilates za preprečevanje inkontinence

Pilates med drugim poskrbi za preprečevanje inkontinence oziroma uhajanje urina v katerem koli življenjskem obdobju. Pri ženskah se težava po 70. letu starosti pojavi v kar 56 %. Pri tem imajo ključno vlogo mišice medeničnega dna. Potekajo od sramnice spredaj do trtice zadaj. Te mišice se pri pilatesu vključujejo v vsako vajo. Poglavitno pa je, da se krčijo prave mišice in da je samo krčenje pravilno.

Za pravilno krčenje mišic medeničnega dna si morate predstavljati, da poskušate zaustaviti uhajanje vetrov iz črevesja. Hkrati morate zaustaviti še curek urina. Temu se reče stisk medeničnega dna.

Navadno za pilates ne potrebujete posebnih pripomočkov, zato ga lahko brez težav izvajate kar doma. Če pa se boste udeležili vadbe v skupini, si lahko pomagate z žogo, elastičnim trakom, obročem za pilates, blazino za vadbo, brisačo in z nekaterimi drugimi pripomočki.

Preberite tudi: Pilates za začetnike: kako začeti z vadbo?

infotehna
Infotehna.si je športni portal, namenjen vsem, ki ne želite, da življenje steče mimo vas. Namenjen je vsem, ki se zavedate, kako pomembni elementi zdravega življenja so redno gibanje, zdrava in pestra prehrana ter pozitivno mišljenje.