Krepitev zdravja z meditacijo: kako pomaga?

120
Meditacija in krepitev zdravja

Če bi se lahko med opravljanjem domačih del povsem umirili ter osredotočili zgolj na to, kar v danem trenutku počnete, dosežete stanje meditacije. Gre za preprosto prakso prenašanja misli v sedanjost – sem in zdaj. Skoraj polovico življenja pa naj bi preživeli v premišljevanju preteklih misli ali o tem, kaj bomo storili v prihodnje.

Torej v resnici izjemno malo časa preživimo s povsem čistim ter jasnim razumom in se osredotočamo na to, kaj počnemo v sedanjosti. Z meditacijo pa se poskuša narediti ravno to. V praksi je to mogoče početi v vzravnanem sedečem položaju, v prostoru, kjer ni motečih dejavnikov. Treba se je osredotočiti samo na dihanje. Slednje bi lahko storili pri vseh dejavnostih, ki bi nas pripeljale do popolne zbranosti.

Meditacija lahko v naše življenje vpelje številne prednosti, tudi takšne, ki so povezane z zdravjem. Več o njih si preberite v nadaljevanju.

Z meditacijo do manj stresa

Precej velika mera stresa izhaja že samo iz tega, da ne znamo nadzorovati misli, situacij ter čustev. Večino časa z mislimi tavamo in se zibljemo med bolečimi preteklimi spomini ter prihodnostjo. Takšna vrsta misli v telesu izzove kortizol, ki je odgovoren za povečevanje stresa.

Meditacija odpravlja stres
Meditacija preprečuje slabe misli in odpravlja stres.

S pomočjo meditacije lahko dosežemo, da takšne misli preženemo iz uma in telesa. Na učinkovit način nam pomaga pri spopadanju s slabimi mislimi, kar izboljšuje tako počutje kot splošno zdravje.

Z meditacijo do več energije

Meditacija je pravzaprav vrsta počitka. Naše telo tudi v spanju pogosto premleva dogodke in misli, kar od nas zahteva veliko energije. Med meditacijo pa misli počivajo. Seveda je velik izziv, da se lahko pripravimo do takšnega stanja. Toda ko nam to enkrat uspe, se lahko povsem sprostimo. V času meditacije preidemo v območje popolne jasnosti in osredotočenosti, kar revitalizira naše telo in um ter nas napolni z energijo.

Spreminjanje nezdravih vzorcev v zdrave

Meditacija prizemljuje. Z njo se namreč zavedamo razpona med željo in tem, kje smo v tem hipu oziroma danes. Ključno je, da imamo resnično sliko današnjega dne in da je pot do uresničitve lahko kar dolga. Na žalost prepogosto pozabimo na realnost.

Recimo da imamo težave s prekomerno telesno težo. Želja po hujšanju oziroma izgubi kilogramov je močna, a za to ne naredimo prav dosti. Ne verjamemo vase, zato se nam cilj ne zdi dosegljiv. V tem primeru bi ravno prizemljitev, ki jo lahko dosežemo z meditacijo, pomenila vero vase, da se v resnici da prav vse. Če je torej lahko shujšalo že toliko ljudi, zakaj ne bi zmogli še sami. S starimi navadami tega ne bomo zmogli storiti, zato je potrebna sprememba.

Meditacija je torej za zdravje esencialnega pomena. Ključna je tudi za dvig kakovosti življenja in samozavesti. In še to: meditacija je vrsta metode, ki je stara skorajda toliko kot človeštvo.

infotehna
Infotehna.si je športni portal, namenjen vsem, ki ne želite, da življenje steče mimo vas. Namenjen je vsem, ki se zavedate, kako pomembni elementi zdravega življenja so redno gibanje, zdrava in pestra prehrana ter pozitivno mišljenje.