5 nasvetov za kolesarje začetnike

1881
Nasveti za kolesarje začetnike

Ste si pred kratkim priskrbeli kolo, saj je tudi vas prevzela želja po kolesarjenju? Še kako res je, da kolesarjenje postaja vedno bolj priljubljen šport, ki na cesto ali v naravo privabi tudi številne začetnike. Le-ti se na začetku soočajo s kar nekaj težavami, vse od izbire pravilne oprema pa do zlatih pravil vožnje po takšnem ali drugačnem terenu.

Le malokdo ima namreč srečo, da ga v čudovit svet kolesarjenja popelje izkušen mojster, ki bo poskrbel, da se začetniškim napakam na daleč izognemo. Z mislijo na to smo za vas pripravili 5 koristnih nasvetov za kolesarjenje. Svetujemo vam, da upoštevate prav vse.

Upoštevajte naslednje nasvete

1. Za kolesarjenje izberite primerno kolo. Zelo pogosto se namreč zgodi, da je nakup prvega kolesa povsem zgrešen, pa naj gre za nepravilno velikost kolesa, ki vodi v napačno pozicijo telesa, ali pa kaj drugega. Naslednja napaka, ki jo začetniki pogosto naredijo, je ta, da si za cestno kolesarjenje priskrbijo treking ali gorsko kolo. Zato vam priporočamo, da se pred nakupom kolesa odpravite v specializirano trgovino, kot je npr. Extreme Vital, kjer vam bodo izkušeni prodajalci znali dobro svetovati. Le tako boste domov odšli s sebi primernim kolesom.

Cestno kolo Specialized Diverge Comp 2018
Cestno kolo Specialized Diverge Comp 2018 na voljo v trgovini Extreme Vital.

2. Pravilno si nastavite sedež. Bodite pozorni predvsem na to, da vam bo sedež anatomsko ustrezal ter da bo na primerni višini. V primeru prenizkega sedeža bo vožnja neučinkovita in neudobna, saj ne boste mogli pravilno poganjati. Če pa bo sedež previsoko, bo prišlo do zibanja med vožnjo, zaradi česar bo vaša stabilnost manjša, kar je lahko zelo nevarno. Nastavitev sedeža naj bo torej taka, da bo koleno ob iztegnjeni nogi pod kotom 25 do 35 stopinj. Za pomoč se obrnite na strokovnjaka v trgovini.

3. Uporabljajte prestave. Prestave na kolesu niso kar nekaj, ampak še kako vplivajo na kakovost vožnje. So nekakšno odrešilno orodje, ki vpliva na to, da vam bo vožnja v užitek, saj lahko še kako dobro razbremenijo telo. Kolesarite v enakomernem ritmu, nikoli v prazno ali na vso moč.

4. Redno skrbite za servis kolesa. Na servisu vam bodo pregledali zavore, prestave, obroče in ostale pomembne stvari. Če vaše kolo deluje povsem brez težav, še ne pomeni, da je z njim vse v najlepšem redu. Rednih servisov vsekakor ne zanemarjajte.

Gorsko kolo Giant Talon 29er 1 GE 2018
Gorsko kolo Giant Talon 29er 1 GE 2018 na voljo v trgovini Extreme Vital.

5. Ustrezno se pripravite na vožnjo. Pred vsako vožnjo preglejte kolo, če je dobro pripravljeno na vožnjo. Preverite tlak v zračnicah, preverite nastavitve sedeža, pripravite si ustrezen napitek. Ustrezno se oblecite in obujte, nadenite si čelado in kolesarska očala. S seboj ne pozabite vzeti tudi mobilnega telefona, ki vam bo še kako prav prišel v primeru morebitnih težav. Ne pozabite tudi na energijske ploščice, s katerimi se boste med naporom okrepčali.

Dodatna pravila za varno vožnjo s kolesom

Poleg podrobneje predstavljenih petih nasvetov navajamo še nekaj pomembnih pravil za varno vožnjo na kolesu:

 • Upoštevajte prometna pravila.
 • Ne kolesarite v nasprotni smeri.
 • Vedno kolesarite po kolesarski stezi ali ob robu cestišča.
 • Kolesarite ob desnem robu kolesarske steze, prehitevajte po levi strani.
 • Bodite vidni in uporabljajte svetla oblačila ter seveda luči na kolesu.
 • Vedno si nadenite tudi kolesarsko čelado.
 • Prilagodite hitrost vožnje terenu in svojim zmožnostim.
 • Pri zavijanju nakažite smer zavijanja z roko.
 • Vedno preverite tehnično brezhibnost kolesa.
 • Ne kolesarite pod vplivom alkohola ali drog.
 • Prtljaga naj se namesti na ustrezen nosilec.
 • Če dežuje, uporabite kolesarsko pelerino in ne kolesarite z dežnikom v roki.
infotehna
Infotehna.si je športni portal, namenjen vsem, ki ne želite, da življenje steče mimo vas. Namenjen je vsem, ki se zavedate, kako pomembni elementi zdravega življenja so redno gibanje, zdrava in pestra prehrana ter pozitivno mišljenje.