10 razlogov za downhill kolesarjenje

839
Downhill kolesarjenje

V zadnjem obdobju se vse več ljubiteljev kolesarjenja v naravi odloča za tako imenovano downhill kolesarjenje. Med mladimi je ta atraktivna kolesarska disciplina zelo priljubljena, saj jih poleg vožnje po različnih poteh pričakajo še raznovrstne ovire, od manjših korenin in kamnov pa vse do večjih skalnih odsekov, velikih stopnic in skokov.

Če je downhill kolesarjenje resnično primerno za vas ali vašega otroka, pa morate poznati nekaj osnovnih razlogov, zakaj se sploh preizkusiti v omenjeni kolesarski disciplini.

1. Downhill proge so primerne za vsakogar

Tako kot na smučišču so tudi downhill proge ocenjene od lahkih zelenih začetnih prog pa vse do norih, izredno zahtevnih črnih prog. Prav vse težavnostne proge, ki imajo na progi zahtevne skoke, vključujejo tudi alternativo, torej pot okoli večjih ovir. Če si ne boste želeli skakati, se temu torej lahko izognete.

2. Pri downhill kolesarjenju je aktivno celo telo

Za razliko od drugih oblik kolesarjenja pri downhill vožnji kolesar ves čas stoji, kar pomeni, da so v aktivnost vključene mišične skupine rok in nog ter celotnega telesa. Med vožnjo so zelo aktivni tudi možgani, saj mora biti kolesar ves čas povsem zbran in pozoren, v nasprotnem primeru se lahko hitro pripeti nesreča.

3. Zabavnejša vožnja s pravim downhill kolesom

Kolesa za spuščanje po hribu navzdol so zasnovana drugače kot gorska kolesa. So težja, z drugačno geometrijo, polnim vzmetenjem in nižjim sedežem.

Downhill kolo Specialized Demo 8 650b
Downhill kolo Specialized Demo 8 650b – Extreme Vital

Takšna kolesa so izdelana za vožnjo po neravnem terenu, čez ovire, korenine, skale, skakalnice, skratka za čisto premagovanje gravitacije. V kolikor bi želeli preizkusiti takšno kolo, stopite do izposojevalnice koles in zagotovo boste občutili razliko.

4. Skakalnice in zavoji so zasnovani profesionalno

Downhill proge so speljane in zasnovane tako, da so primerne zahtevnostni stopnji. Lažje in enostavnejše poti so pogosto speljane širše, z manj korenin in skal. V mnogih urejenih parkih so poti za spuste opremljene z lesenimi zavoji za optimalno hitrost, vmesni deli pa gladko speljani, da si kolesar lahko malo odpočije.

5. Med aktivnostjo ste v pokrajini s čudovitimi razgledi

Downhill proge so ponavadi speljane na smučiščih ali v njihovi neposredni bližini, kar vam omogoča čudovito pokrajino in prekrasne razglede med samo vožnjo. Da boste ujeli kanček prelepih gora, se med vožnjo ustavite, občudujte prelepo pokrajino in naredite nekaj fotografij lepot narave.

6. Z ustreznimi ščitniki je vožnja varnejša

Oprema downhill kolesarja zajema čelado z zaščitnim obraznim delom, čvrste čevlje, ščitnike na telesu, ramenih, komolcih in kolenih.

Fullface čelada Trajecta 100%
Fullface čelada Trajecta 100% – Extreme Vital

Kolesarji, izurjeni pri spustih, vse bolj napredujejo in se izboljšujejo, zaradi tega dosegajo tudi velike hitrosti. Brez ustrezne zaščitne opreme bi bil lahko marsikateri spust tudi usoden.

7. Kolesarski parki začetnikom ponujajo tudi učne ure

Tehnika spusta se od katere koli druge tehnike kolesarjenja močno razlikuje. Zato večina kolesarskih parkov začetnikom ponuja učne ure, kjer jim poleg ustreznega kolesa in opreme nudijo še vozovnico za vzpon. Inštruktorji vadeče poučijo, kako stati na kolesu, kako ga voditi med vožnjo, prestavljati težo in zavirati.

8. Odličen način preživljanja časa z družino in prijatelji

Ni lepšega kot biti aktiven s svojimi najdražjimi in se ob tem še zabavati. Downhill kolesarjenje združuje mlado in staro, drug od drugega se lahko veliko naučite in se tako ves čas izboljšujete v vožnji ob spustih.

9. Downhill kolesarjenje predstavlja dober izziv

Kolesarjenje po strmini navzdol je šport, primeren za vse, ki imajo radi adrenalin in stalno iščejo nove izzive. Na downhill progah boste imeli izzive na vsakem koraku, za vsakim vogalom, za vsako skalo ali skakalnico. Dovolite si, da vas po gori vodi gravitacija in da se preko zavojev tekoče premikate brez težav in kančka strahu.

Downhill kolo Specialized Demo Expert 29
Downhill kolo Specialized Demo Expert 29 – Extreme Vital

Toda, pozor! Ves čas imejte glavo gor, oči uprte pred seboj in ves čas spremljajte, kaj se dogaja okoli vas, saj boste le v tem primeru varni in boste zagotovo maksimalno uživali.

10. Zabaven šport, pri katerem nikoli ni dolgčas

Če uživate v kolesarjenju in iščete vedno nove izzive, potem je downhill kolesarjenje za vas ravno pravšnje. Kolesarite lahko tako pozimi kot poleti, uživate v svežem gorskem zraku in toplih sončnih žarkih. Downhill proge so speljane širom po svetu in niti ena proga ni enaka drugi. Vsaka vožnja je lahko drugačna, kar pomeni, da vam na progi zagotovo nikoli ne bo dolgčas, še posebej če imate ob sebi dobro družbo.

infotehna
Infotehna.si je športni portal, namenjen vsem, ki ne želite, da življenje steče mimo vas. Namenjen je vsem, ki se zavedate, kako pomembni elementi zdravega življenja so redno gibanje, zdrava in pestra prehrana ter pozitivno mišljenje.