Zakaj je zajtrk najpomembnejši obrok?

1165
Zajtrk - najpomembnejši obrok

Če bi vas vprašali, kateri obrok je za vas najpomembnejši, dvomimo, da bi vsi odgovorili, da je to zajtrk. Verjetno pa že od malih nog poslušate, da naj bi šlo za najpomembnejši obrok dneva. Pa vam je kdo, ki vas je na to stalno opozarjal, povedal, zakaj naj bi bil ravno ta obrok najpomembnejši? Verjetno je, vendar ste večji del utemeljitve kaj hitro pozabili.

Odločili smo se, da vam predstavimo vse najpomembnejše argumente, zakaj je zajtrk najpomembnejši obrok dneva. Upamo, da vas bo kateri od njih dovolj motiviral, da boste že z jutrišnjim dnem pridno pričeli zajtrkovati. Če to počnete že sedaj, pa nas vas pohvalimo in kljub temu povabimo k branju koristnih utemeljitev.

7 razlogov za redno zajtrkovanje

1. Zajtrk napolni z energijo: Zamislite si, da je vaše telo mobilni telefon ali katera druga sodobna naprava, hrana pa polnilec zanje. Zagotovo veste, kaj se zgodi, če napravo pozabite napolniti. Povsem enako se zgodi z vašim telesom. Zjutraj je telo še kako potrebno primernega obroka po prespani noči. Če želite vse svoje funkcije opravljati normalno, potem vam priporočamo, da si naredite obilen in zdrav zajtrk. Če tega ne boste storili, se bodo vaše »baterije« pričele predčasno prazniti.

2. Zajtrk je hrana za možgane: Zdrav in obilen zajtrk telesu da veliko energije in hranilnih snovi. Telo bo le s primerno zaužitim zajtrkom delovalo normalno, še preden se boste odpravili na svoje delovno mesto ali po drugih dnevnih opravilih.

3. Zajtrk pospešuje metabolizem: Če svoje telo puščate brez hrane dlje časa, potem se to avtomatsko preklopi v stanje, v katerem se upočasni metabolizem. To naredi zato, da ne bi izgubilo preveč hranljivih snovi. In če si tega res ne želite, potem le zajtrkujete. In to vsako jutro.

Zajtrk - ovsena kaša
Ideja za zdrav zajtrk: ovsena kaša z malinami in borovnicami

4. Zajtrk pomaga pri hujšanju: Raziskave so pokazale, da redno uživanje zajtrka in drugih pomembnih obrokov pripomore k izgubi telesne teže. Če ne drugega, pa to pomaga pri vzdrževanju trenutne, s katero ste povsem zadovoljni.

5. Zajtrk preprečuje nezdravo izbiro hrane: Če ste oseba, ki do prvega obroka čaka do poznega popoldneva, je velika verjetnost, da boste takrat najprej posegli po nezdravi hitri prehrani. Temu se boste najlažje izognili tako, da boste pričeli redno zajtrkovati.

6. Zajtrk vpliva na rezultate in končen uspeh: Številne raziskave in študije so dokazale tudi, da imajo ljudje, ki redno zajtrkujejo, veliko boljše rezultate na vseh področjih svojega življenja, posledično so tudi veliko uspešnejši. Še posebej je to dobro vidno pri otrocih, ki v šoli dosegajo boljše rezultate.

7. Zajtrk izboljša tako fizično kot psihično zdravje: Strokovnjaki s področja prehranjevanja so ugotovili povezavo med redkejšim uživanjem zajtrka in depresivnim počutjem. To lahko najlaže razložimo z učinkom vnosa ogljikovih hidratov. Ker se ponoči potimo, raven glukoze pade. Zato se začneta sproščati hormona adrenalin in kortizol, povezana z razdražljivostjo in tesnobo. Zaradi njiju se znižuje hormon sreče, ki blaži simptome depresije. Če boste zajtrkovali, bo vaše telo prejelo potrebno glukozo, raven kortizola v krvi pa se bo zmanjšala. Posledično boste boljše volje, imeli boste več energije in vse situacije boste dojemali manj stresno.

Če torej še ne zajtrkujete redno ali pa sploh ne, je zdaj skrajni čas, da pričnete s to pomembno navado. Če pa ste že redni zajtrkovalci, potem poskrbite, da uživate zdrav in dovolj obilen zajtrk.

infotehna
Infotehna.si je športni portal, namenjen vsem, ki ne želite, da življenje steče mimo vas. Namenjen je vsem, ki se zavedate, kako pomembni elementi zdravega življenja so redno gibanje, zdrava in pestra prehrana ter pozitivno mišljenje.