Zakaj za tek uporabljati aktivno perilo?

158
Aktivno perilo za tek

Ko tečete, je ključnega pomena, da se v izbranih oblačilih dobro počutite in da vas pri aktivnosti ne ovirajo. Oblačila za tek vas morajo učinkovito ščititi pred vlago, mrazom, sunki vetra, dežnimi in snežnimi padavinami, pred močnim soncem, obenem pa morajo preprečevati preveliko izgubo telesne temperature, ki jo telo oddaja med fizičnim naporom.

Pametno je, da ste med tekom oblečeni v več tanjših slojev. Strokovnjaki priporočajo, da se oblečete v stilu “čebule”. Predvsem zjutraj in proti večeru ter v hladnejših mesecih velja pravilo: bolje preveč tankih slojev kot premalo.

Aktivno perilo kot prvi sloj

Tanko aktivno športno perilo naj predstavlja prvi sloj, ki je med tekom v stiku z vašo kožo. To zagotavlja ohranjanje toplote, obenem pa odvajanje vlage, ki nastaja med potenjem. Perilo se lahko hitro osuši. Takšen kos oblačila se mora udobno in tesno prilegati telesu. Ohlapna majica namreč ne more omogočati ohranjanja toplote.

Moško aktivno perilo: majica in hlače Odlo Fundamentals Performance Warm Set Long
Moško aktivno perilo: majica in hlače Odlo Fundamentals Performance Warm Set Long – Extreme Vital

Pogosto za aktivno tekaško perilo slišite izraz “švic majica”. Ima izvrstno lastnost, da lahko odvaja vlago in znoj na zunanjo stran. To pomeni stran od telesa in kože. Ker na zunanji strani znoj precej hitreje izhlapeva, boste imeli hitro suh občutek na koži.

Optimalna mikroklima

Aktivno tekaško perilo je praviloma dvoslojno. Njegovo posebno tkanje ustvarja optimalno mikroklimo – za gibanje v hladnejšem obdobju leta. Enako velja za spodnje ženske in moške hlače. Tehnične lastnosti so namreč povsem enake. Tako kot to velja za majice, tudi spodnje hlače zmorejo odvajati znoj na zunanjo stran in s tem ohranjati kožo suho.

Ženska aktivna majica Devold Wool Mesh
Ženska aktivna majica Devold Wool Mesh – Extreme Vital

Uporaba aktivnega športnega perila onemogoča, da bi se perilo sušilo na koži. Na ta način lahko ohranjate toploto in telesu zagotavljate, da kljub mrazu deluje v optimalnih temperaturnih razmerah.

Materiali aktivnega perila

Aktivno perilo za tek je lahko izdelano iz poliestra ali drugega sintetičnega materiala, ki nosi podobne lastnosti. Pametno pa se je izogibati majicam, ki so narejene iz bombaža. Ta vpija znoj in zadržuje vlago. V vetrovnem in hladnem vremenu se lahko telo močno ohladi zaradi vlažne majice, ki se vam bo prilepila na kožo. Posledično vas bo pričelo zebsti in morda se boste prav zaradi tega prehladili.

Moška aktivna majica UYN Evolutiyon UW
Moška aktivna majica UYN Evolutiyon UW – Extreme Vital

Poliester je torej material, ki ga najpogosteje uporabljajo za izdelavo aktivnega perila. Ta material tvorijo umetna trša vlakna z visoko odpornostjo proti raztezanju in krčenju. Gre za izjemno elastičen, lahek, trpežen material, ki se hitro suši, saj ne zadržuje znoja. Odbija UV žarke in ima sposobnost izolacije – tudi v primeru, če je moker. Ker pa gre za umetni, sintetični material, pospešuje rast bakterij, zato je njegova slabost širjenje neprijetnega vonja.

Aktivno perilo v različnih debelinah in težah

Na voljo je več vrst aktivnega perila, ki se med seboj loči ne samo po materialu, temveč tudi po debelini in teži. Vsak proizvajalec ima praviloma svoje oznake, a na splošno glede na gramaturo ločimo med lažjim, srednjim in težjim perilom. Za nižje stopnje aktivnosti je namenjeno perilo z višjo gramaturo. V tem primeru je perilo debelejše. Perilo z nižjo gramaturo pa je dobra izbira za vse, ki so visoko aktivni.

Aktivne ženske hlače UYN Ambityon UW Long
Aktivne ženske hlače UYN Ambityon UW Long – Extreme Vital

Za nekatere vrste aktivnega perila je značilno, da vključujejo posebno izdelane dele za dodatno zračenje. To so na primer mrežasti deli pod pazduhami in po hrbtenici ali dvojne zadrge. Vse to pomaga izboljševati pretok zraka in ohranjati konstantno temperaturo, ko denimo prehajate z bolj intenzivne aktivnosti na mirovanje oziroma čakanje.

infotehna
Infotehna.si je športni portal, namenjen vsem, ki ne želite, da življenje steče mimo vas. Namenjen je vsem, ki se zavedate, kako pomembni elementi zdravega življenja so redno gibanje, zdrava in pestra prehrana ter pozitivno mišljenje.