Vodič za nakup ženskega kolesa

1742
Nakup ženskega kolesa

Zaenkrat veste samo to, da potrebujete novo žensko kolo, ne veste pa še, katera vrsta je najprimernejša za vas. Za lažje nadaljevanje nakupovanja si najprej odgovorite, za kakšne namene boste najpogosteje uporabljali svoje novo kolo.

Izbire na trgu je namreč precej. Izbirali boste lahko med ženskimi kolesi, ki so namenjena za cestno vožnjo, za vožnjo po cesti in makadamskih poteh, za kolesarjenje po gorah in brezpotjih, za izvajanje akrobacij, za vožnjo po mestu in vsekakor bi se našlo še kaj.

Vrste ženskih koles

Če se s kolesom zlasti želite voziti po cesti ali drugi dobro utrjeni podlagi, je najboljša izbira žensko cestno kolo. Za kolesarjenje po cestah in makadamskih poteh si izberite treking žensko kolo, za vožnjo po opravkih po mestu si izberite mestno kolo, za kolesarjenje po hribih, brezpotjih in gozdovih je najboljša izbira žensko gorsko kolo.

Schwinn Cruiser ALU 1
Žensko mestno kolo Schwinn Cruiser ALU 1 – Extreme Vital

Morda pa vas mika celo izvajanje posebnih trikov in akrobacij na ulici, v kolesarskem parku ali na skakalnicah, oblikovanih iz zemlje. V tem primeru so ženska BMX in tako imenovana dirt kolesa za vas idealna izbira.

Tipi ženskih gorskih koles

Za vse vrste koles je značilno, da se delijo še naprej na različne kategorije. Še posebej veliko jih ima žensko gorsko kolo:

  • Hardtail kolesa imajo trd zadnji del; takšno kolo je namenjeno zlasti za vožnjo po gozdnih poteh.
Žensko gorsko kolo Scott Contessa Active 10
Žensko gorsko kolo Scott Contessa Active 10 – Extreme Vital
  • Polnovzmetena kolesa se uporabljajo pri vzponih in spustih v zahtevnejših pogojih. Tudi ta podkategorija gorskega kolesa je razdeljena še na več podvrst. To so cross country in trail kolesa, all mountain, enduro, park in downhill kolesa.
    • Cross country in Trail kolesa so namenjena zlasti za hitre vzpone ter za drvenje po gozdnih poteh.
    • All mountain so namenjena za vse vrste terenov in zlasti za spuste po skalnatih gorskih poteh.
    • Enduro kolesa so odlična izbira za udobne vzpone in za strme spuste.
    • Park in downhill kolesa pa se priporočajo zlasti za tiste kolesarke, ki se navdušujejo nad adrenalinskimi spusti z izjemno ekstremnimi nakloni, veliko hitrostjo in skoki.

Kakšna je razlika med ženskimi in moškimi kolesi?

Vse, kar smo vam napisali o kolesu za ženske do sedaj, v resnici velja tudi za moško kolo. Je torej med tema dvema kolesoma sploh kakšna razlika? Seveda. Kolesa se v osnovi delijo tudi po spolu. Za vsa ženska kolesa, ki smo vam jih v prispevku že na kratko predstavili oziroma označili njihov namen, je značilno, da so prilagojena ženski anatomiji. Kolesa za ženske imajo ožje krmilo, krajšo zgornjo cev ter prilagojen sedež.

Žensko gorsko kolo Specialized Roubaix Sport
Žensko gorsko kolo Specialized Roubaix Sport – Extreme Vital

Vsekakor pa še zdaleč ne pomeni, da morajo ženske nujno posegati po kolesih, ki so narejena zanje. Znano je namreč, da se ženske višje rasti oziroma izjemno izkušene kolesarke pogosto odločijo kar za nakup moškega kolesa.

Na kaj še je potrebno paziti pri nakupu kolesa?

Ko boste končno vedeli, katera vrsta ženskega kolesa je najprimernejša za vas, ne pozabite biti pozorni še na velikost okvirja, število prestav, kakovostni razred opreme in seveda na proizvajalca.

Pri izbiri velikosti okvirja si lahko pomagate s posebnimi tabelami, ki vam jih pokaže tudi prodajalec v specializirani trgovini s kolesi oziroma si take tabele lahko poiščete kar na spletu.

infotehna
Infotehna.si je športni portal, namenjen vsem, ki ne želite, da življenje steče mimo vas. Namenjen je vsem, ki se zavedate, kako pomembni elementi zdravega življenja so redno gibanje, zdrava in pestra prehrana ter pozitivno mišljenje.