Prehranski dodatki s kolagenom: zakaj jih jemati?

116
Prehranski dodatki s kolagenom

Kolagen predstavlja eno od najbolj zastopanih beljakovinskih molekul v človeškem organizmu. Označen je kot organska velemolekula, ki se lahko pridobi iz vsaj petih različnih virov. Tekom staranja človeka se konstantno zmanjšuje in je sestavni del žilnega sistema, prav tako kosti, zob in dlesni, v koži pa je zastopan še obsežneje.

Glede na omenjeno je nadomeščanje kolagena izjemno pomembno – predvsem, ko ga primanjkuje. V zadnjih letih je kolagen postal še toliko bolj priljubljeno prehransko dopolnilo, zastopan pa je tudi v nekaterih izdelkih za nego telesa in las. Zaradi izropanih zalog kolagena prihaja do hormonskega neravnovesja. Pomanjkanje je vidno tudi na laseh in nohtih. Lasje so bolj krhki in suhi, nohti pa tanki in lomljivi. Razlogov za jemanje prehranskih dodatkov s kolagenom je torej več kot dovolj.

1. Izboljšujejo zdravje kože

Glavna sestavina kože je kolagen. Beljakovina ima vlogo pri njeni krepitvi, prisostvuje tudi k elastičnosti ter hidraciji. Vemo, da s staranjem človeško telo proizvede vse manj kolagena. To pripelje do suhe kože in gub. Študije dokazujejo, da staranje kože z zmanjšanjem gub in suhosti lahko upočasnimo s pomočjo kolagenskih peptidov oziroma dodatkov.

Kolagen za pomlajevanje kože
Prehranski dodatki s kolagenom upočasnjujejo staranje kože.

Jemanje prehranskih dodatkov s kolagenom pa poveča tudi proizvodnjo drugih beljakovin, ki pomagajo pri strukturi kože, vključno z elastinom. Dodatki kolagena naj bi prav tako učinkovito pomagali pri preprečevanju aken in drugih kožnih stanj.

2. Izboljšujejo stanje las in nohtov

S starostjo nohti postajajo vse bolj krhki, pojavlja se lupljenje po plasteh in lomljenje. Tudi lasje se nam pričnejo tanjšati, postajajo vse bolj suhi in krhki. Naravna proizvodnja kolagena se torej zmanjšuje.

Ob povečevanju vnosa kolagena seveda traja kar nekaj časa, da je naša koža lahko videti bolj gladka, čvrsta in sijoča in da se s tem izboljša tudi stanje las in nohtov. Zato je še toliko pomembneje, da dodatke s kolagenom pričnemo jemati pravočasno – nekje po 25. letu starosti.

3. Preprečujejo razgradnjo kosti in lajšajo bolečine v sklepih

Kolagen predstavlja glavno beljakovino v kosteh. Vsebuje aminokisline prolin, lizin in glicin, ki pomagajo pri izgradnji kosti, vezi in drugih tkiv. Nekateri dokazi kažejo, da lahko s pomočjo dodatkov kolagena pomagamo zaščititi zdravje kosti. Ko so torej sklepi obrabljeni ali vneti, lahko premikanje postane izjemno boleče in oteženo.

Kolagen za lajšanje bolečin v sklepih
Kolagen za lajšanje bolečin v sklepih in zaščito zdravja kosti.

Takšne težave so še toliko izrazitejše pri nekaterih športnikih, ki sklepe na daljši rok bolj bremenijo. Če želimo, da naši sklepi ostanejo čim dlje zdravi in funkcionalni, je pomembno, da jih pravilno hranimo. V prvi vrsti pri tem še vedno ključno vlogo igra uravnotežena prehrana, dobrodošli pa so tudi dodatki s kolagenom, ki prav tako pripomorejo, da sklepi ostajajo gibljivi.

4. Spodbujajo rast mišične mase

Tudi mišično tkivo je deloma sestavljeno iz kolagena, ki je ključen za pravilno delovanje mišic. Nekatere študije so pokazale, da jemanje dodatkov s kolagenom lahko učinkovito pomaga pri izgradnji mišične mase in zmanjšanju maščobe.

Med pomembnimi aminokislinami, ki jih vsebuje kolagen, je tudi arginin. Ta že sam po sebi spodbuja rast mišic ter zavira nabiranje maščobnih oblog na trebuhu. Arginin v kombinaciji z glicinom sestavlja naravni kreatin, ki predstavlja eno od najpomembnejših molekul za pridobivanje mišične mase in moči.

5. Pomagajo pri urejeni prebavi

Ker je naš tempo življenja vse hitrejši, se hitro pripeti, da nam zmanjka časa za zdravo in uravnoteženo prehranjevanje. Obilni in nezdravi obroki pripeljejo ne samo do prevelike telesne teže, temveč tudi do zaprtja, trebušnih krčev in podobno.

Dodatki s kolagenom lahko učinkovito pomagajo pri spodbujanju normalne prebave, zlasti s pomočjo aminokisline glicerin. So torej odlična rešitev, če želimo povečati absorpcijo aminokislin in mineralov ter obenem pospešiti metabolizem.

infotehna
Infotehna.si je športni portal, namenjen vsem, ki ne želite, da življenje steče mimo vas. Namenjen je vsem, ki se zavedate, kako pomembni elementi zdravega življenja so redno gibanje, zdrava in pestra prehrana ter pozitivno mišljenje.