Kako ukrepati ob poškodbi ahilove tetive?

1756
Poškodba ahilove tetive

Ste vedeli, da se ob vsakem pretečenem kilometru s stopalom od tal odrinete tudi do tisočkrat in da na tolikšni razdalji vaše noge absorbirajo ogromne količine energije? Neredko se brez kakršnega koli sprožilnega dogodka pojavijo težave, ki se najprej pokažejo v obliki bolečine. Če pri tem ne ukrepate in bolečine preprosto ignorirate, lahko to vodi tudi do kroničnih težav, ki jih kasneje težko povsem pozdravite.

Ena od najpogostejših posledic oziroma težav pri ponavljajočih se gibih je vnetje ahilove tetive. To nastane zaradi preobremenjevanja. Kaže se kot bolečina in oteklina, ki se pojavi med tekom in po njem. Tovrstno težavo morate jemati zelo resno, ker lahko vodi v napredovanje preobremenitvenih poškodb.

Kaj je ahilova tetiva?

Ahilova tetiva je stik mečnih mišic. Pripenja se na petnico ter prenaša sile iz mišic na kosti. Ko so sile močnejše od tega, kar lahko prenese tetiva, se podaljša in natrga. Naj kot zanimivost napišemo še, da je ahilova tetiva veliko bolje prekrvavljena kot večina drugih tetiv v telesu.

Če boste pri zaznavanju težav s tetivo pravočasno obiskali zdravnika oziroma fizioterapevta, se bo težava lahko hitro odpravila. Sicer pa jo na začetku poskusite zdraviti kar sami. Kako? To vam bomo zaupali v nadaljevanju.

Kombinacija kompresije in gibanja

Po poškodbi ahilove tetive priporočamo, da se čim prej začnete gibati. Tetiva je namreč v mirovanju zatečena, ni prekrvavljena in se na ta način veliko počasneje zdravi oziroma celi. Vsekakor pa pri tem ne mislimo na intenziven tek ali druge podobne športne aktivnosti.

Če gre za lažjo obliko poškodbe, lahko rehabilitacijo izvajate kar sami. Kombinacija kompresije in gibanja je ena od najboljših metod, ki vam bo omogočila zmanjševanje vnetja in otekanja tetive. Kompresijo boste najlaže izvajali z elastičnim povojem. Povijati začnite vedno kar pod samim mestom poškodbe; povijajte v smeri srca. Pod in nad poškodbo povoj zatisnite na 50 % njegove elastičnosti, na samem mestu poškodbe pa lahko na 75 %.

Ko boste tetivo primerno povili, začnite gibanje v gležnju, in sicer skozi ves obseg giba. To izvajajte ves čas kompresije. Gibanje vam bo pomagalo pri limfnem sistemu, ki bo hitro sprožil proces celjenja. Po dveh minutah lahko mirno odstranite povoj. Za najboljši učinek kompresijo izvajate do desetkrat na dan.

Masiranje mečnih mišic

Kakovostna masaža povečuje prekrvavitev tetive in mišic, obenem pa sprošča mišice. Za to ne potrebujete maserja, saj lahko izvajate samomasažne tehnike. Zanje je odlična uporaba masažnega valjčka, steklenice ali kar teniške žogice.

Masažni valj
Z masažnim valjem si lahko mišice zmasirate kar sami.

Masažo vedno izvajate po celotni dolžini mišic, pri tem pa ne masirajte tetive, saj bi s tem lahko naredili še več škode. Usedite se na tla ter iztegnite kolena, nato se z dlanmi za hrbtom naslonite na tla. Pod meča poškodovane noge postavite pripomoček, na primer valjček, in začnite masirati. Boke dvigujte od tal in se s pomočjo dlani premikajte naprej in nazaj.

Kaj kmalu boste našli točko, kjer boste čutili večjo napetost. Njej posvetite toliko časa, da bo napetost povsem izginila. Z masažo boste dosegli veliko dobrega, vendar pa vam ne bo omogočila, da se vam bo tetiva zacelila.

Uživajte omega-3 maščobne kisline

Na celjenje tetive izjemno dobro vplivajo tudi omega-3 maščobne kisline. Priporočamo vam, da jih v večjih količinah pričnete uživati takoj po poškodbi. Vsekakor ne bodo čudežno pozdravile vaše poškodbe, vendar bodo delovale kot izjemno učinkovit dodatek k nasvetom, ki smo vam jih navedli prej.

Če boste ugotovili, da sami ne boste zmogli pozdraviti ahilove tetive, morate nujno obiskati svojega zdravnika, ki vam bo ponudil še druge rešitve.

infotehna
Infotehna.si je športni portal, namenjen vsem, ki ne želite, da življenje steče mimo vas. Namenjen je vsem, ki se zavedate, kako pomembni elementi zdravega življenja so redno gibanje, zdrava in pestra prehrana ter pozitivno mišljenje.