Lymska borelioza: znaki, zdravljenje in preprečevanje

435
Lymska borelioza

Lymska borelioza je nalezljiva bolezen, ki jo povzroča bakterija Borrelia burgdorferi in jo prenašajo klopi. Bolezen se lahko prenaša na ljudi in živali, vključno z domačimi in divjimi živalmi. V Sloveniji, ki je močno pogozdena država, je lymska borelioza pogosta bolezen, ki prizadene številne ljudi.

V tem pogledu je nujno, da se po vsakem obisku narave, teku po gozdu ali pohodu doma pregledamo. Klop se lahko v tistem trenutku nahaja na naših oblačilih in nas ugrizne šele kasneje, zato je pomembno, da oblačila slečemo in natančno pregledamo svoje telo.

Kateri so simptomi lymske borelioze?

Simptomi lymske borelioze se razvijejo v različnih fazah, odvisno od tega, kako dolgo je bil bolnik izpostavljen klopu. Značilna rdeča obrobljena kožna lezija (v obliki tarče) se pojavi na mestu, kjer je klop ugriznil bolnika. Ta lezija se pojavi v 3 do 30 dneh po ugrizu okuženega klopa. Lahko je velika tudi do nekaj deset centimetrov in se lahko razširi na več delov telesa.

Drugi simptomi, ki se pojavljajo v zgodnji fazi bolezni, vključujejo vročino, utrujenost, glavobol, bolečine v mišicah in sklepih ter splošno slabo počutje. V poznejših fazah bolezni se lahko pojavijo resnejši simptomi, kot so paraliza obraza, bolečine v sklepih, bolečine v prsih in težave z dihanjem.

Kako bolezen vpliva na okuženo osebo?

Lymska borelioza lahko vpliva na zdravje okuženega na različne načine, odvisno od stopnje in resnosti bolezni. V nekaterih primerih lahko okužba povzroči resne zaplete, kot so nevrološke težave, srčne težave, artritis in drugi zapleti, vendar pa se večina bolnikov v celoti opomore po zdravljenju z antibiotiki.

Lymska borelioza - kožni izpuščaj
Za lymsko boreliozo je značilen pojav kožnega izpuščaja v obliki kroga.

Zdravljenje lymske borelioze vključuje uporabo antibiotikov, kot sta amoksicilin in doksiciklin. Zdravljenje traja od nekaj tednov do nekaj mesecev, odvisno od stopnje in resnosti bolezni. Pomembno je, da bolnik dokonča celoten potek antibiotikov, da se prepreči ponovna okužba ali nastanek odpornih bakterij.

Kako se zaščititi pred ugrizom klopa?

Zaščitni ukrepi pred ugrizom klopa so ključni za preprečevanje okužbe s lymsko boreliozo. Ti ukrepi vključujejo nošenje svetlih oblačil, ki prekrijejo celotno telo, in uporabo repelentov, ki odganjajo klope. Svetla oblačila namreč omogočajo, da klopa na njih lažje opazimo.

Priporočljivo je preveriti svoje telo in oblačila po vsakem obisku narave, da se prepreči morebiten stik s klopi. Pomembno je, da uporabljamo učinkovite repelente, saj se lahko klopi prenašajo tudi preko oblačil in ne le neposredno na kožo.

Lymska borelioza v Sloveniji

V Sloveniji je lymska borelioza zelo pogosta bolezen, saj je Slovenija močno pogozdena država in ima veliko populacijo klopov. Po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) je letno prijavljenih od 5000 do 7000 primerov lymske borelioze in povprečno 170 primerov klopnega meningoencefalitisa.

Za preprečevanje okužbe z lymsko boreliozo je zato v Sloveniji zelo pomembno upoštevati ustrezne zaščitne ukrepe pred ugrizom klopa, še posebej če se gibamo v gozdu ali drugih naravnih okoljih. Priporočljivo je, da se pred izhodom v naravo zaščitimo z repelenti in nosimo primerna oblačila, ki prekrijejo celotno telo. Po vrnitvi iz narave je pomembno, da pregledamo svoje telo, še posebej lasišče in pregibe na telesu. V primeru zaznavanja simptomov bolezni je pomembno, da čim prej poiščemo zdravniško pomoč.

Ali je možno cepljenje proti lymski boreliozi?

V Sloveniji so na voljo cepiva proti klopnemu meningoencefalitisu, ki ga prav tako prenašajo klopi. Cepivo je priporočljivo za osebe, ki živijo v endemičnih območjih ali se pogosto zadržujejo v naravi, je učinkovito in preprečuje okužbo s klopnim meningoencefalitisom v 90 % primerov.

Cepiva proti lymski boreliozi žal ni, je nalezljiva bolezen, ki jo prenašajo klopi in lahko povzroči različne zaplete, če ni ustrezno zdravljena, zato je še toliko bolj pomembna preventiva. Priporočljivo je, da se pred odhodom v naravo primerno zaščitimo in po vrnitvi pregledamo ter poiščemo zdravniško pomoč v primeru odkritja simptomov bolezni.

infotehna
Infotehna.si je športni portal, namenjen vsem, ki ne želite, da življenje steče mimo vas. Namenjen je vsem, ki se zavedate, kako pomembni elementi zdravega življenja so redno gibanje, zdrava in pestra prehrana ter pozitivno mišljenje.