Kako se zaščititi pred ugrizom klopa?

140
Zaščita pred ugrizom klopa

Mali sovražniki človeka, klopi, ki prenašajo resne bolezni, so strah vzbujajoči, vendar obstajajo načini, kako pred njimi ostati varen. Zaščitite se pred ugrizi klopov z naslednjimi pametnimi strategijami, ki vas nič ne stanejo in od vas zahtevajo le nekaj previdnosti ter pozornosti.

Preventiva naj bo vaša prioriteta

Pri gibanju v naravi je najpomembneje preprečiti stik klopa s kožo. Obstajajo enostavni načini za preprečevanje izpostavljenosti klopom. Najbolje je nositi oblačila, ki po celotni dolžini pokrivajo roke in noge. Ob tem hlače zataknite v nogavice ali celo oblepite odprtine na oblačilih s trakom, da klopi do vaše kože nimajo dostopa. Prav tako bodite pozorni na to, da nosite svetla oblačila, saj se klopa na njih lažje opazi in še pravočasno odstrani. Ko ste v gozdu, se držite sredine poti, ki je uhojena in kjer je manjša verjetnost klopov, saj se ti običajno zadržujejo v grmovju.

Takoj ko pridete domov, preverite, ali imate na sebi klope, ali prosite družinskega člana, naj vam jih pomaga najti. Z glavnikom s tankimi zobmi preglejte lase, dobro preverite tudi kožne gube. Prav tako ne pozabite na prho pod toplo vodo in pranje oblačil na visoki temperaturi, da se morebitni klopi uničijo.

Ne pozabite na zaščito obraza, glave in lasišča

Kljub splošnemu prepričanju, da so klopi samo v travi, to ne drži, saj jih najdemo tudi v visoko ali srednje rastečih grmih in rastlinah. Če se z lasmi dotaknete veje drevesa ali grmovja, vam lahko tako na glavi zlahka ostane veliko klopov.

Zaščita lasišča s klobukom
V gozdu si nadenite kapo ali klobuk in poskrbite za zaščito lasišča.

Zato pri aktivnosti v naravi uporabljajte pokrivalo, naj bo to kapa ali klobuk. Priporočljivo je, da so dolgi lasje speti in počesani nazaj, saj se klope na njih tako lažje opazi. Prav tako ne pozabite na obraz, poleg zaščitne kreme z visokim UV-faktorjem tudi na njem uporabite repelent.

Ker je koža na obrazu občutljivejša, uporabite naraven repelent. Tega najprej razpršite v roke in ga nato na obraz nežno nanesite s prsti, najbolje na obrobne predele obraza, izogibajte se predelu ust, nosu in oči.

Dvojno preglejte težko dostopna mesta na telesu

Klopi obožujejo temna in vlažna mesta, zato se pri iskanju klopov osredotočite na skrita in težje dostopna mesta na telesu. To so glava, lasišče, dimlje, hrbtna stran kolen in pazduhe. Ženske pogosto pozabijo na linijo modrčka, pod katero se klopi zelo radi prisesajo.

Omenjena mesta veljajo za sanjska mesta klopov, zato jih preglejte dvakrat, za pomoč lahko prosite tudi druge. Prav tako se temeljito preglejte pred ogledalom, kjer imate pogled tudi na hrbet.

Kako ukrepati, ko na telesu najdete klopa?

Če na sebi ali družinskem članu kljub vsemu najdete klopa, ostanite mirni in ne zganjajte panike, saj bakterije, ki povzročajo boreliozo, običajno potrebujejo 36 ur, da iz črevesja klopa potujejo do njegovih žlez slinavk in gostitelja.

Zelo pomembno je tudi, da klopa pravilno odstranite. O tem kroži že veliko nasvetov, ki segajo vse do ljudskega izročila. Najpomembneje je, da se uporabi ustrezno orodje, kot je pinceta, s katero se ujame celotnega klopa in se ga z njo previdno izvleče s potegom naravnost nazaj. Klopa se nikakor ne sme zvijati ali stiskati. Pazite tudi, da se glava klopa ne zapiči v kožo. Območje in roke nato očistite z milom in vodo.

Če klopa odstranite v 12 do 24 urah, so vaše skrbi skoraj zagotovo odveč. Kljub vsemu mesto, kjer se je klop nahajal, opazujte in ne prezrite simptomov bolezni, ki jih prenašajo klopi, vključno z izpuščajem in okužbo. V tem primeru čim prej obiščite zdravnika in tako pravi čas zatrite nadaljevanje bolezni.

Slina klopa preprečuje strjevanje krvi

Klopova slina ali pljunek je ključnega pomena za njegovo sposobnost hranjenja. Kombinacija spojin v klopovi slini namreč preprečuje strjevanje človeške krvi, medtem ko se klop hrani. Sestava klopove sline se spreminja iz dneva v dan, zato imajo strokovnjaki, ki preučujejo slino členonožcev, da bi ugotovili, ali je mogoče ustvariti cepivo, ki bi vplivalo na slino, zelo težko nalogo. Takšno cepivo bo torej za klope izjemno težko razviti, saj klopi nenehno spreminjajo sestavo svoje sline.

Glede na hiter znanstveni in tehnološki napredek lahko upamo, da bo poleg že obstoječih cepiv za klope kmalu obstajalo še tisto ključno, ki nas bo pred njimi v celoti zavarovalo. Do takrat pa bodite previdni, upoštevajte preventivo in zgoraj navedene nasvete.

infotehna
Infotehna.si je športni portal, namenjen vsem, ki ne želite, da življenje steče mimo vas. Namenjen je vsem, ki se zavedate, kako pomembni elementi zdravega življenja so redno gibanje, zdrava in pestra prehrana ter pozitivno mišljenje.