Kako pogosto se odpraviti na tek?

451
Kako pogosto na tek

Za prav vsako športno dejavnost velja, da pri njej lahko dosežete največ, če ste vztrajni in redno vadite iz tedna v teden. In tudi pri teku ni nič drugače. Morda se nahajate na začetku tekaške poti ali pa se že uvrščate med rekreativne tekače, morda celo med profesionalce.

Ne glede na to, kje se trenutno nahajate, vedno pride čas, ko se lahko ozrete nazaj in z veseljem ugotavljate, kako iz meseca v mesec napredujete in zmorete preteči še več. V nadaljevanju vam bomo zaupali, kako pogosto naj se na tek odpravi tekač začetnik, kako pogosto rekreativni tekač in kako pogosto profesionalec.

V začetni fazi ne smete pretirano podaljševati razdalje

Če ste tekač začetnik, se na začetku ukvarjanja s tekom nekoliko brzdajte. Nikakor si ne privoščite pretiravanja. Čeprav boste morda sposobni teči več deset minut brez ustavljanja, ne smete pretiravati pri podaljševanju razdalj. Prav tako pazite na hitrost, ki jo je potrebno omejiti.

Razdaljo teka podaljšujte postopoma. To pomeni največ za pet minut v roku dveh tednov. V nasprotnem primeru se lahko zgodi, da bo stalno prihajalo do raznih poškodb, zaradi katerih vam bo motivacija za tek hitro padla. Pomembno je tudi to, da na začetku tek prekinjate s hojo, saj si boste na ta način znižali intenzivnost vadbe.

In sedaj najpomembnejše vprašanje: kako pogosto naj tečejo začetniki? Za doseganje svojega cilja vam ni potrebno teči vsak dan. Tecite vsak drugi dan, preostale dneve pa se ukvarjajte še s kako drugo dejavnostjo; dvigujte uteži, plavajte, kolesarite, hodite v hribe, na jogo ali pilates ipd. Ravno tako velja za rekreativne tekače, ki sicer lahko hojo med tekom izpustijo, prav tako pa si lahko privoščijo nekoliko intenzivnejši tempo in večjo razdaljo.

Povsem drugače je pri profesionalnih tekačih. Ti tečejo tudi po dvakrat na dan, saj morajo oziroma si želijo preteči veliko kilometrov. Nekateri med njimi tako v roku enega tedna naredijo kar do 14 treningov. Tega vam kot tekaču začetniku ali rekreativcu seveda ne priporočamo. Če vseeno imate to željo, da bi tekli po dvakrat na dan, pa si privoščite lahkoten tempo in kratke razdalje.

Kje je meja med tekačem začetnikom in rekreativcem?

Nekateri strokovnjaki vam bodo na to vprašanje odgovorili, da je meja nekje pri 45 minutah teka. Torej, ko je nekdo sposoben preteči tri četrt ure brez postanka – po ne posebej zahtevnem terenu, se lahko smatra za tekača rekreativca.

Hitrost pri tem nima pomembnejše vloge. Najpomembnejše je, da na tej točki zdržite rednost vadbe ter pogostost teka oziroma treninga. To je trikrat na teden. Za profesionalne tekače pa je, kot smo že omenili, rednost in pogostost vadbe zaradi okoliščin precej drugačna.

V katero kategorijo tekačev se uvrščate? Napredujete hitro ali počasi? Veseli bomo vašega komentarja!

infotehna
Infotehna.si je športni portal, namenjen vsem, ki ne želite, da življenje steče mimo vas. Namenjen je vsem, ki se zavedate, kako pomembni elementi zdravega življenja so redno gibanje, zdrava in pestra prehrana ter pozitivno mišljenje.