Kako koristna je v resnici veslaška naprava?

1515
Veslaška naprava

Skozi leta razvoja si je veslaška naprava pridobila pomembno mesto v fitnes centrih. Ves čas so napravo izboljševali in njene učinke izenačevali s kolesarjenjem in tekom. Ker je veslanje težak šport, ima na telo vadečega koristne učinke.

Vadba na veslaški napravi oponaša dejansko veslanje na vodi, zato zagotavlja skoraj identične učinke. Tako kot vadba na kolesarskem trenažerju tudi ta lahko ponuja vadbo v skupini ali individualno, z relativno nizkimi stroški glede na koristi.

1. Povečuje mišično moč in vzdržljivost telesa

Vadba na veslaški napravi povečuje ne le mišično moč, ampak tudi mišično vzdržljivost. Vlečenje in potiskanje se proti odporu naprave konstantno borita, kar povzroči fiziološke prilagoditve, ki določenim mišičnim skupinam omogočajo izvajanje treninga brez večje utrujenosti. Veslanje deluje na celo telo, v prvi fazi pogona začnejo delovati mišice nog, nato zgornji del telesa in hrbtna stran.

2. Izboljšuje delovanje srca in ožilja

Veslanje spada med aerobne športe in predstavlja odličen šport, ki krepi srce in pljuča. Pri vadbi zajema večjo skupino mišic telesa, zaradi česar srce črpa tudi več krvi za mišično tkivo in zagotavlja energijo ter hranilne snovi za celice.

Uporaba veslaške naprave
Redna uporaba veslaške naprave pozitivno vpliva na zdravje srca in ožilja.

Pri vadbi se izločajo stranski proizvodi, kot sta ogljikov dioksid in mlečna kislina. Sprva je veslaška vadba naporna, ko pa se telo nanjo navadi in pridobi kondicijo, je na vsaki vadbi lažje.

3. Med gibanjem na veslaču manj obremenjujemo sklepe

Pravilno veslanje ne obremenjuje sklepov, saj so noge ves čas v stiku s podlago, roke pa z ročaji. Gibanje na veslaški napravi se izvaja v cikličnem gibanju, zaradi česar so vsi sklepi manj obremenjeni. Veslaška naprava je idealna za rehabilitacijo ljudi, ki imajo poškodbe, obenem pa teka ali hoje ne morejo izvajati.

4. Veslaška naprava je relativna nizka investicija

Veslanje na vodi ali na napravi je trening, ki ga lahko izvajate doma ali fitnes centrih. Pri vadbi ste lahko sami, v dvoje ali v skupini. Ne glede na to, za kaj se odločite, je investicija relativno nizka – v primerjavi z ostalimi kardio napravami. Cena preprostih modelov se giblje tudi pod 100 €, medtem ko boste za profesionalne veslaške naprave lahko odšteli tudi do 4000 €.

5. Veslanja se lahko loti vsak

Veslanja na vodi se ne more lotiti vsak, saj vsi ne živimo ob jezeru ali reki. Imajo pa v večini fitnes centrov veslaške naprave na voljo vsem. Težava morda nastopi le takrat, ko v centru postane gneča na napravah in se je potrebno dogovoriti za vrstni red.

Kako veslati, da bo učinkovito?

Vadba z veslačem je ena redkih aerobnih aktivnosti, ki poveča srčni utrip in hkrati krepi mišice rok, povečuje vzdržljivost in moč celega telesa.

Gibanje na veslaču mora biti gladko, tekoče in neprekinjeno. K izboljšanju celotne učinkovitosti zagotovo pripomoreta tudi pravilna drža in tehnika veslanja. Da vidite svojo tehniko veslanja, se je smiselno gledati v ogledalo, lahko pa vas tudi nekdo posname.

Vadba na veslaški napravi je lahko dopolnilo treninga

Vadba na veslaški napravi je odličen trening celega telesa, ki pomaga ne le pri izgradnji mišic, ampak tudi toniranju, izboljša delovanje srca in ožilja ter povečuje mišično vzdržljivost. Če bi radi izgubili kakšen kilogram, je veslaška naprava idealna, saj pri tem ne boste ogrozili zdravja sklepov.

Veslanje je obenem tudi smiselno dopolnilo ostalim vadbam. To velja še posebej za tiste, ki ne marate teka in kolesarjenja, si pa želite uravnoteženega programa vadbe, s katerim boste ostali v formi. Če se odločite, da boste veslali, vedite, da lahko izbirate med veslaškimi napravami na magnetni, zračni ali vodni upor.

Cena veslaške naprave je odvisna od kakovosti materialov, vrste upora, števila in kompleksnosti programov, ki obogatijo vašo športno dejavnost, ter ostalih funkcionalnost in dodatkov (npr. zaslon na dotik). Če se odločite za nakup, dobro preverite ponudbo pri preverjenih proizvajalcih.

infotehna
Infotehna.si je športni portal, namenjen vsem, ki ne želite, da življenje steče mimo vas. Namenjen je vsem, ki se zavedate, kako pomembni elementi zdravega življenja so redno gibanje, zdrava in pestra prehrana ter pozitivno mišljenje.