Kako izbrati smučarsko čelado za otroka?

1304
Otroške smučarske čelade

Čeprav je še vedno kar nekaj ljudi mnenja, da so smučarske čelade le za okras in bojazljivce, pa na srečo ta pomemben kos smučarske opreme vseeno postaja vedno bolj popularen. To lahko seveda pripišemo tudi temu, da so ljudje vse bolj izobraženi o poškodbah glave in posledicah, do katerih lahko pride zaradi nesreč na smučišču.

Z raziskavami so potrdili, da smučarji s čeladami utrpijo veliko manj poškodb glave. Zato seveda ni nič čudnega, da je za otroke do 14. leta čelada na smučiščih obvezna. Za ostale pa toplo priporočljiva.

Kako je sestavljena otroška čelada?

Otroška čelada ima dva glavna dela, in sicer lupino ter notranjo oblogo. Lupina je trda in težka obloga čelade. Njena naloga je predvsem ta, da otroško glavo varuje pred udarci in odrgninami. Vas zanima, kako? Lupina porazdeli silo udarca po čeladi, zato se zelo zmanjša možnost za poškodbe glave.

Otroške smučarske čelade POCito Skull
Otroške smučarske čelade POCito Skull – na voljo v Extremevital.com

Notranja varnostna obloga je mehka in penasta. Njena naloga je, da absorbira zunanje sile in otroško glavo zaščiti pred udarci. V primeru padca se namreč notranja obloga stisne in pri tem absorbira silo trka. Poudariti je potrebno, da morate vsako poškodovano čelado zamenjati z novo.

Kakšna čelada je primerna za glavo vašega otroka?

Pazite predvsem na ustrezno velikost čelade. Glavi se mora tesno prilegati, ne sme biti preohlapna. Pomembno je tudi to, da med čelado in otrokovo glavo ni nikakršnih odprtin, zadaj pa se čelada ne sme dotikati zatilja.

Otroške smučarske čelade Salomon
Otroške smučarske čelade Salomon (Kiana in Jib) – na voljo v Extremevital.com

Naredite lahko tudi test, pri katerem otrok premakne glavo levo in desno, pri čemer se čelada ne sme premikati. Če se, potem ni dovolj tesna. Zato poskusite z manjšo številko. Pri vsem tem naj omenimo še to, da mora čelada stati približno 2 centimetra nad obrvmi, a kljub temu dovolj nizko na čelu, da ga zaščiti pred poškodbami.

Pred samim nakupom morate poznati obseg otrokove glave, zato mu z merilnim trakom izmerite obseg. Merilni trak postavite na mesto tik nad ušesi in približno 2 centimetra nad obrvi. Tako boste dobili najbolj natančno vrednost.

Seveda pa ni dovolj le to, da se otroku čelada dobro prilega. Pomisliti morate tudi na materiale, iz katerih je izdelana. Le kakovostni materiali bodo nudili zadostno oporo, saj mora biti otroška čelada vzdržljiva ter odporna proti udarcem in trkom. Preverite še to, da je čelada certificirana za uporabo na snegu.

Otroške smučarske čelade Uvex Airwing 2 Pro
Otroške smučarske čelade Uvex Airwing 2 Pro – na voljo v Extremevital.com

Nakup otroške smučarske čelade po ugodni ceni lahko opravite v spletni trgovini Extreme Vital. Na voljo so čudovite, barvite in izjemno kakovostne čelade priznanih blagovnih znamk, med katerimi naj omenimo Salomon, Smith, Uvex in Poc. Seveda se lahko oglasite tudi v eni izmed fizičnih trgovin omenjenega podjetja, in sicer v Ljubljani, Škofji Loki, Radovljici ali Mariboru.

Prepričani smo, da boste brez težav našli ustrezno čelado za svojega otroka!

infotehna
Infotehna.si je športni portal, namenjen vsem, ki ne želite, da življenje steče mimo vas. Namenjen je vsem, ki se zavedate, kako pomembni elementi zdravega življenja so redno gibanje, zdrava in pestra prehrana ter pozitivno mišljenje.