Kako izbrati ustrezne kolesarske rokavice?

137
Kolesarske rokavice

Ko premišljujemo o tem, kaj vse je potrebno vključiti v udobno in prijetno kolesarjenje, nam kolesarske rokavice seveda na misel ne pridejo tako hitro. Kljub temu pa je ta kos opreme izjemno dobrodošel, saj nas lahko na učinkovit način zaščiti pred mrazom, tresljaji in žulji. V primeru padca pa nas kakovostne rokavice lahko zaščitijo tudi pred odrgninami.

Daleč največja prednost rokavic za kolesarjenje je, da med poganjanjem pedal omogočajo dodaten oprijem in nadzor. Spolzko krmilo namreč ni redkost. Brez rokavic bi se težko izognili kakšni neprijetni nevšečnosti. Nošenje kolesarskih rokavic prav tako omogoča učinkovito zaščito pred trenjem med rokami in krmilom. Drgnjenje lahko povzroča žulje ali odrgnine, zaradi česar aktivnost postane precej manj prijetna.

Rokavice za gorsko in cestno kolesarjenje

Na voljo je več vrst kolesarskih rokavic. Med seboj se razlikujejo tudi glede na vrsto kolesarjenja. Če ste se odločili za gorsko kolesarjenje, v poštev pridejo drugačne rokavice kot tiste, ki so namenjene cestnemu kolesarjenju.

Pri izbiri rokavic za gorsko kolesarjenje pazite, da imajo na dlani posebno strukturo, ki uporabniku zagotavlja kakovosten oprijem. Rokavice morajo prav tako imeti posebno podlogo, ki skrbi za dovolj učinkovito zaščito pred bolečinami, ki bi se lahko sčasoma razvile. Rokavice morajo biti trpežne, da lahko prenesejo različne vrste udarcev. Vemo, da pri gorskem kolesarjenju obstaja večja verjetnost trčenja oziroma poškodb.

Kolesarske rokavice Troy Lee Designs Air
Kolesarske rokavice Troy Lee Designs Air – Extreme Vital

Če torej padete s kolesa, so vam pri tem lahko v veliko pomoč ravno dobro zasnovane rokavice. Ključna pri izbiri je tudi velikost rokavic. V nobenem primeru ne smejo biti ne prevelike in ne premajhne. Če so prevelike, vam bodo roke med vožnjo nekontrolirano drsele. Slednje pa seveda izniči prednosti dodatnega oprijema.

Rokavice so pomembne tudi za cestno kolesarjenje, vendar zaradi nekoliko drugačnih razlogov kot pri gorskem. Za cestno kolo ni značilno vzmetenje, zato lahko vsak sunek, ki ga povzročajo razmere na cesti, hitro pride po vilicah skozi krmilo do rok ter navzgor v ramena in hrbet. Kolesarske rokavice morajo biti zato v tem primeru dodatno obložene, da lahko dobro absorbirajo udarce. S tem pa vam je lahko na dolgi vožnji ves čas prijetno in udobno.

Kolesarske rokavice brez prstov ali s polnimi prsti?

Pri iskanju novih rokavic za kolesarjenje boste naleteli na dva različna sloga. Na voljo so rokavice brez prstov in takšne s celimi prsti. Prvi tip so idealna izbira, če želite med poganjanjem pedal občutiti zavore in prestavne ročice. Prav tako omogočajo precej večjo zračnost pri kolesarjenju pri visokih temperaturah. Najpogosteje se uporabljajo pri cestnem kolesarjenju.

Kolesarske rokavice Castelli Entrata V
Kolesarske rokavice Castelli Entrata V – Extreme Vital

Za gorske kolesarje pa je značilno, da ima raje nekoliko boljši oprijem ter zaščito, zato večinoma posegajo po rokavicah s polnimi prsti. Zaradi dodatne prekrivnosti je takšna zaščitna oprema ključni del v hladnem vremenu. Počasi premikajoči ali celo otrpli prsti bi namreč lahko ovirali sposobnost zaviranja in prestavljanja.

Zimske rokavice za kolesarjenje

Kolesarske rokavice se med seboj razlikujejo tudi glede na letni čas. Zlasti dobrodošle so v zimskem času, ko so temperature lahko precej nizke. Navadno imajo takšne rokavice palec iz frotirja. Slednje pride prav, ko vam bo denimo teklo iz nosu. Pametno je poseči po takšnih, ki imajo zapenjanje na ježka, saj jih lahko preprosteje nadenete in snamete.

Zimske kolesarske rokavice Castelli Mortirolo
Zimske kolesarske rokavice Castelli Mortirolo – Extreme Vital

Čeprav je večina zimskih kolesarskih rokavic na prvi pogled videti dokaj robustna, ne omejujejo občutljivega gibanja prstov med zaviranjem ali menjavanjem prestav. Če se le da, izberite takšne, ki vključujejo odsevne elemente. Pri vožnji v temi je namreč vidljivost vedno na prvem mestu.

Ne glede na to, za katero vrsto kolesarjenja izbirate rokavice in ne glede na letni čas, pa je ključnega pomena še to, da tudi kolesarske rokavice kupite v specializirani trgovini s športno opremo. Tam boste deležni kakovostne blagovne znamke, ki vas s svojim modelom zagotovo ne bo razočarala.

infotehna
Infotehna.si je športni portal, namenjen vsem, ki ne želite, da življenje steče mimo vas. Namenjen je vsem, ki se zavedate, kako pomembni elementi zdravega življenja so redno gibanje, zdrava in pestra prehrana ter pozitivno mišljenje.