Kako izbrati dobre čevlje za treking?

275
Čevlji za treking

Izbira ustrezne opreme je prvi korak na poti uspešne rekreacije. Četudi gre za hojo, lahko neustrezna obutev prepreči, da bi se več kot enkrat na dan sploh odpravili na pot. Teren vpliva na to, kakšno obutev boste izbrali, a to ne pomeni, da potrebujete deset različnih parov. Kvaliteten par treking čevljev je namreč tudi vsestranski in primeren za različne podlage ter se dobro obnese v različnih vremenskih razmerah.

Na voljo je ogromno modelov, ki obljubljajo boljše prileganje določenim oblikam stopala ali prilagajanja določeni vrsti terena, vsi pa bi morali biti usmerjeni v zagotavljanje udobja in varnosti pohodnika. Kriteriji, kot so stabilnost, oprijem, kakovost materialov, sposobnost blaženja in drugi, so ključni vodniki pri izbiri novih treking čevljev. Glede na lastne potrebe, športne sposobnosti in znanje ter nenazadnje tudi cenovni razpon, pa boste sami sestavili seznam pomembnosti vsake od teh kategorij.

1. Varnost

Na pohodih po neurejenih terenih je zelo pomembno poskrbeti za obutev, ki vam bo omogočala dober nadzor in stabilnost. Za dober oprijem na podlagi bo poskrbel podplat iz kvalitetne gume. Danes razviti posebni materiali omogočajo »grip« ne zgolj pri vzponih, temveč se dobro odzivajo tudi na vlažnih in spolzkih površinah ter pri spustih, ki jih mnogo pohodnikov ne mara prav zaradi visoke možnosti zdrsov. Poleg kvalitetne gume pa oprijem treking čevlja zagotavljata tudi oblika in relief podplata. Podplat z več globokimi utori je tisti, ki bo preprečil padec na neravnih površinah in tudi nekoliko razmočenih, kot so npr. blatni odseki poti.

Moški treking čevlji Salomon XA Wild
Moški treking čevlji Salomon XA Wild – Extremevital.com

Za stabilnost pa je poleg podplata pomemben tudi zgornji del čevlja, ki se bo vaši nogi dobro prilegal, po možnosti stabiliziral stopalo in/ali gleženj ter vam omogočil kar najboljši nadzor. Dober, a ne pretesen objem gležnja ter nenazadnje sistem zavezovanja bosta poskrbela za čvrsto prileganje. Obstojni, nekoliko trši materiali ob straneh, na peti in sprednjem delu, bodo delovali kot dodatna zaščita pred udarci.

2. Učinkovitost

Vzporedno pa je treba misliti tudi na učinkovitost čevlja. Sicer vam bo trden in robusten čevelj, ki je zelo težek, bolj malo v pomoč na poti, na kateri boste preživeli več ur. Dobro je izbrati čim lažji model, ki še dopušča zadostno stopnjo robustnosti in čvrstosti. Z lahkimi čevlji bodo lažje celotne noge in energija ne bo uhajala v prenašanje bremen, temveč v akcijo hoje, čevlji pa bodo postali podaljški vaših stopal. Na ta način se bo zvišala tudi odzivnost čevlja, kar vam bo olajšalo nadzor nad raznolikim terenom in v nepredvidljivih situacijah.

Ženski treking čevlji On Cloud WPT
Ženski treking čevlji On Cloud WPT – Extremevital.com

Vedno se prepričajte v sposobnost blaženja. Za blaženje poskrbijo kvalitetni vložki ali vmesni podplati iz tehnološko razvitih pen, ki obremenitev uspešno prenašajo in razporejajo, tako da napetost ni skoncentrirana le na določenih točkah. Kvaliteten vložek bo zagotovil tudi odzivnost in prenos energije s pete na prste, kar bo pomenilo zmanjšanje izgub energije in optimalen prenos sile. Učinek tega boste videli predvsem na daljših poteh.

Gore-tex material, iz katerega je pogosto izdelana membrana na zgornjem delu čevljev, igra ključno vlogo pri tem, da bodo vaša stopala ostala suha. Vodotesna membrana pa mora dopuščati in zagotavljati pretok zraka. S tem se boste izognili nabiranju potu, saj bo omogočeno odvajanje vlage od znotraj navzven (in ne obratno) ter ohranili prijeten, svež občutek tekom hoje.

3. Zaupajte preverjenim blagovnim znamkam

Vredno si je zapomniti, da lahko kvaliteten par treking čevljev nadomesti več porabljenih parov na sezono, hkrati pa pomembno zmanjša tveganje za nastanek žuljev in drugih, težjih poškodb. Na trgu poznamo nekatere blagovne znamke, ki svoj ugled vzdržujejo in nadgrajujejo že dolgo let. Pri tako pomembni odločitvi, kot je izbira obutve, ki bo z vami izpostavljena težkim terenom in preizkušnjam, je namreč pomembno, da proizvajalcu zaupate.

Moški treking čevlji Hoka One One Speedgoat 2 MID GTX
Moški treking čevlji Hoka One One Speedgoat 2 MID GTX – Extremevital.com

Priporočamo vam, da preverite trgovino s športno opremo Extreme Vital, ki ima celotno ponudbo predstavljano tudi v svoji spletni trgovini. Tu si lahko ogledate pestro izbiro moških in ženskih treking čevljev priznanih blagovnih znamk, kot so Adidas Terrex, Hoka One One, Salomon in On. Naj bo hoja udobna, prijetna, varna in stabilna!

infotehna
Infotehna.si je športni portal, namenjen vsem, ki ne želite, da življenje steče mimo vas. Namenjen je vsem, ki se zavedate, kako pomembni elementi zdravega življenja so redno gibanje, zdrava in pestra prehrana ter pozitivno mišljenje.