Kaj so slane kapsule, zakaj in kdaj jih jemati?

278
Slane kapsule

Ste razmišljali o tem, da bi v svoj načrt prehrane za treninge ali vadbe dodali kapsule z vsebnostjo soli? Slane kapsule, imenovane tudi tablete z elektroliti, so namenjene za jemanje med vadbo, da preprečijo krče in pripomorejo k boljši vzdržljivosti celotnega telesa.

V nadaljevanju vam predstavljamo dejstva in prednosti slanih kapsul, zakaj in kdaj jih je priporočljivo jemati ter v kolikšnem obsegu.

Sestavine in uporaba slanih kapsul

Tablete z elektroliti oz. soljo so sestavljene iz mineralnih soli, elektrolitov, ki jih naravno izgubljamo s potenjem, kar je povečano pri večji fizični aktivnosti. Prevladujoči elektrolit je natrij, sledijo mu kalij, magnezij in kalcij.

Najpogostejši razlog za uporabo slanih kapsul je preventivno preprečevanje krčev, poleg tega pa kapsule pomagajo nadomestiti soli, ki se med potenjem izločijo. Pomagajo tudi pri hidraciji, saj iz želodca v telo in v celice črpajo vodo. Na celični ravni ti elektroliti dobesedno omogočajo gibanje mišic, da se lahko premaknete od starta do cilja. Veliko ljudi poroča tudi o tem, da se z redno uporabo slanih kapsul med treningi, vadbami in tekmovanji počuti manj utrujene.

Kdaj je čas za slane kapsule?

Brez večjega strokovnega predznanja lahko na nekaj preprostih načinov ugotovite, ali je potrebno v vašo prehrano oz. prehranski načrt vnesti več soli za boljši nastop na tekmovanjih in treningih. Takoj zjutraj preverite barvo urina – če je ta kljub temu, da dnevno uživate zadostne količine tekočine, temnejše barve, je to lahko eden od znakov elektrolitskega neravnovesja.

Slane kapsule Crown Sport Nutrition
Slane kapsule Crown Sport Nutrition – VitalGo.si

Količina znoja in koncentracija soli se med ljudmi razlikujeta, vendar se ta lahko hitro preveri tako, da preprosto pokusite svoj znoj. Če ima znoj zelo slan okus, je verjetno, da med vadbo potrebujete dodatne količine elektrolitov. Pogosti neugodni krči mišic pa so še eno področje, ki ga lahko povzroči nezadostna oskrba telesa z elektroliti med vadbo, vendar ne pozabite, da lahko do tega privedejo tudi drugi dejavniki, kot je na primer to, kako so vaše mišice natrenirane (ali ne) za potrebe vadbe. Najboljši način je ta, da dobro poznate svoje telo in mu prisluhnete, saj vam bo samo pokazalo, kaj točno mu primanjkuje.

Čas jemanja slanih kapsul

Tablete s soljo oz. elektroliti lahko uživate pred in med treningom oz. vadbo ali tekmovanjem ter tudi za splošno hidracijo telesa. Elektrolite lahko pred začetkom fizične aktivnosti zaužijete tudi vnaprej, vendar priporočamo, da k temu posegate le, če je nujno, na primer ob daljših tekih ali drugih tekmah oz. vadbah, ki trajajo več kot 2–3 ure, ter dogodkih v težkih in vročih razmerah.

Količina elektrolitov, ki jih potrebujete pred tekmovanjem, se razlikuje glede na individualne potrebe in vnos soli s hrano, zato se je, če niste prepričani o svojih potrebah, o tem vredno posvetovati s strokovnjakom za prehrano, nutricionistom ali športnim dietetikom.

Med zelo aktivno vzdržljivostno ali kardio vadbo je priporočljivo, da se slane kapsule jemlje na vsakih 30 minut. Njihovo uživanje je enostavno, kot vsako navadno kapsulo jo pogoltnete in zaužijete s potrebnim odmerkom vode. Mineralne soli nimajo vedno najbolj prijetnega okusa, zato vam njihova majhna oblika omogoča, da hitro pogoltnete potreben odmerek v trdni obliki in brez okusa ter ji nato pustite, da opravi svoje delo na celični ravni.

Kapsule so torej zasnovane tako, da jih zaužijete poleg vode ali drugih športnih pijač, ki prav tako vsebujejo velike količine elektrolitov. Elektrolitske tablete lahko pomagajo tudi pri splošni hidraciji telesa, kar je odlično za pomoč pri težavah, kot sta maček zaradi ponočevanja in potovalni zamik.

Imajo slane kapsule tudi energijsko vrednost?

Ne, slane kapsule ne vsebujejo dodane energijske vrednosti, kar pomeni, da so brez ogljikovih hidratov za nadomeščanje elektrolitov. Če ste pred uporabo kapsul v dvomih ali imate o njih kakršno koli vprašanje, se o tem posvetujte s svojim osebnim trenerjem, strokovnjakom za prehrano ali celo z osebnim zdravnikom.

infotehna
Infotehna.si je športni portal, namenjen vsem, ki ne želite, da življenje steče mimo vas. Namenjen je vsem, ki se zavedate, kako pomembni elementi zdravega življenja so redno gibanje, zdrava in pestra prehrana ter pozitivno mišljenje.