Biatlon – najpogostejša vprašanja in odgovori

795
Biatlon

Biatlon je zimski olimpijski šport, ki združuje tekmovalno smučanje v prosti tehniki in streljanje z malokalibrsko puško. Kombinacija dveh izjemno različnih disciplin je za marsikoga svojevrsten izziv. Tek na smučeh zahteva intenziven fizični napor v daljšem časovnem obdobju, streljanje pa na drugi strani zahteva izredno natančnost in koncentracijo.

V splošno kategorijo biatlona vključujemo še nekaj drugih tekmovalnih oblik gibanja in streljanja, na primer biatlon s krpljami, tek in streljanje. Posledično se biatlon odvija tudi v poletnem času.

Predstavljamo vam nekaj najpogostejših vprašanj in odgovorov, povezanih z biatlonom.

1. Je biatlon tekma v hitrosti oz. dirka ali velja za splošno tekmovanje?

Biatlon je vsekakor tekmovanje, pri katerem ne gre samo za tekmo v hitrosti. Gre za kombinacijo dveh različnih tekmovalnih dejavnosti, kjer je sicer hitrost ključen element, a ne edini.

2. Kdo upravlja biatlon na mednarodni ravni?

Na mednarodni ravni biatlon upravlja Mednarodna zveza za biatlon – IBU. Zveza šteje 66 držav članic. Njen sedež je v Avstriji – v Salzburgu.

3. Je biatlon varen šport?

Biatlon je varna oblika športne dejavnosti. Primerna je za posameznike, stare med 8 in 60 let. Prav vsi udeleženci se morajo seznaniti z varnim ravnanjem s puško in biti ves čas pod nadzorom. Mlajša generacija uporablja zračne puške, ki so manjše in lažje.

Ker torej biatlon vključuje tudi streljanje, na tekmovanju veljajo strogi predpisi. Ti urejajo vsa dejanja tekmovalcev glede varnosti streljanja in ravnanja s puško. Že samo najmanjša kršitev predpisov pomeni diskvalifikacijo na tekmovanju.

4. Kdo lahko sodeluje v biatlonu?

Biatlona se lahko udeležijo osebe, stare med 8 in 60 let – športniki, trenerji, prostovoljci.

5. Kakšna prizorišča so primerna za biatlon?

Pozimi biatlon lahko poteka v t. i. biatlonskem objektu z osrednjim delom stadiona, ki je obdan z mrežo smučarskih prog. Območje stadiona praviloma sestavlja od 27 do 30 tarč za streljanje ter štartno in ciljno območje.

Prizorišče prav tako vključuje 150-metrski kazenski krog, proge za preizkušanje, objekt za tekmovalce, prostor za gledalce in drugo potrebno infrastrukturo.

6. Katera vrsta opreme je potrebna za biatlon?

Za biatlon potrebujemo smuči, palice, čevlje in primerna oblačila. Nujna je tudi puška, ki je posebej zasnovana za tovrstno disciplino. Avtomatsko ali polavtomatsko strelno orožje ni dovoljeno. Za mlajše tekmovalce se zaradi lažjega dostopa ter same uporabe najpogosteje namenja zračne puške.

Za poletni biatlon klasičnih smuči ne potrebujemo. Zamenjajo jih lahko smuči za rolerje, gorsko kolo ali tekaški copati.

7. Katere podkategorije biatlona obstajajo?

Disciplina se deli na več podkategorij oziroma na različne vrste tekmovanj: klasično posamično tekmovanje, kratko posamično tekmovanje, tekmovanje v sprintu, super sprint, tekmovanje v zasledovanju, tekmovanje v množičnem startu, štafetna tekma, mešana štafeta, posamična mešana štafeta. Na mednarodni ravni obstaja šest razredov tekmovalcev. Na prireditvah biatlona na nacionalni ravni lahko udeležence delimo glede na starost in spol.

Verjetno o biatlonu niste poznali vseh navedenih odgovorov. Če pa ste velik pristaš ali morda celo tekmovalec v tej sila zahtevni disciplini, bi nam zagotovo lahko povedali še kakšno drugo zanimivost. Mi smo vam želeli kar se da jasno odgovoriti na najpogostejša vprašanja, ki se pojavljajo v povezavi z biatlonom. Dodatne informacije pa poiščite na spletni strani Mednarodne zveze za biatlon.

infotehna
Infotehna.si je športni portal, namenjen vsem, ki ne želite, da življenje steče mimo vas. Namenjen je vsem, ki se zavedate, kako pomembni elementi zdravega življenja so redno gibanje, zdrava in pestra prehrana ter pozitivno mišljenje.