6 razlogov za nastanek podočnjakov

396
Podočnjaki

Temni kolobarji pod očmi so viden učinek krvnih žil. Te namreč potemnijo, če naše telo ne prejme dovolj vlage ter kisika. Ker je koža pod očmi izjemno tanka, so prav oči prve, ki so prizadete. Koža na tem mestu postane rjavkasta ali celo modrikasta.

Seveda se vzroki za podočnjake razlikujejo glede na posameznika. Neredko se pojavijo zaradi pomanjkanja spanja, obstajajo pa seveda še drugi razlogi za kolobarje okoli oči. Še zlasti pogosto se pojavijo pri osebah s temnejšimi odtenki kože, pri starejših ljudeh, ki imajo tanjšo kožo, ter pri osebah, ki imajo nekatere zdravstvene težave.

V nadaljevanju si podrobneje preberite, kaj vse lahko povzroča podočnjake.

1. Pomanjkanje spanja

Zaradi pomanjkanja spanja ali zaradi velike utrujenosti koža postane bleda. Posledično kri pod kožo postane vidnejša ter se zdi bolj modra ali temnejša. V tem primeru za zmanjšanje videza podočnjakov lahko poskrbite tako, da si privoščite vsaj osem ur kakovostnega spanca.

2. Starost

Koža pod očmi je že tako in tako tanka in občutljiva. Z leti postane samo še tanjša, posledično so krvne žile še izrazitejše. To pa povzroča podočnjake. Obstaja kar nekaj rešitev za tovrstni problem, na primer polnila ali posebna laserska terapija. Ker seveda niste vsi privrženci tovrstnih metod, se je o primerni izbiri zdravljenja najbolje pogovoriti kar s svojim osebnim zdravnikom.

3. Alergije

Prav vsako stanje, ki povzroča srbenje oči, zmore prispevati k temnejšim krogom zaradi praskanja in drgnjenja kože okoli njih. Nekatere alergije lahko povzroča hrana in prizadene tudi področje pod očmi. Še posebej pri otrocih podočnjaki kažejo na težave z alergijami.

Simptome alergije lahko pomaga zmanjšati antihistaminik. Tovrstno zdravilo pa je dovolj učinkovito le, če je vzrok za podočnjake res alergija. Če torej niste alergični in imate podočnjake, omenjenega zdravila ne jemljite.

4. Genetika

Veliko vlogo pri razvoju ter prevladi temnih kolobarjev okoli oči seveda igrata tudi dednost in genetika. To je zlasti značilno za ljudi, ki jih podočnjaki spremljajo celo življenje. Genetika namreč lahko narekuje nekaj dejavnikov, ki prispevajo k omenjeni težavi. To sta na primer raven kolagena in proizvodnja melanina.

Kolagen je vrsta beljakovine, ki pomaga kožo ohranjati elastično in zmanjšuje videz gub. Melanin pa se nanaša na temno rjave ali črne pigmente v koži. Takšen pojav se pogosto imenuje genetska hiperpigmentacija. Zdravi jo lahko dermatolog.

5. Pomanjkanje železa in anemija

Anemija je označena kot zdravstveno stanje, za katerega je značilno nezadostno število rdečih krvnih celic. To je običajno posledica pomanjkanja železa v prehrani. Pri anemiji krvne celice ne zmorejo prenašati dovolj kisika do telesnih tkiv; vključno s tistimi pod očmi. To pa lahko povzroča temne podočnjake.

Znaki anemije so pogosto utrujenost, omotica, bleda koža. V takšnem primeru je dobrodošlo poiskati zdravniško pomoč. Zdravnik vam bo v primeru anemije zagotovo predlagal tudi jemanje dodatka železa.

6. Kajenje in uživanje alkohola

Osebe, ki veliko ponočujejo, kadijo ter pijejo več alkoholnih pijač, si povzročajo opustošenje kože. To zlahka lahko privede tudi do temnih kolobarjev okoli oči. Podočnjaki so v tem primeru seveda lahko tudi znak za izgubo vode v telesu – zaradi prekomernega pitja ter vnosa kofeinskih pijač.

Temni kolobarji pod očmi
Temni kolobarji pod očmi so lahko posledica kajenja in pitja alkohola.

Verjetno ste pred prebiranjem tega prispevka vzroke za svoje podočnjake iskali predvsem v pomanjkanju spanja, izčrpanosti ali v strmenju v računalniški zaslon. Kot ste lahko ugotovili, je resnica lahko še precej globlja. Strokovnjaki in študije povezujejo podočnjake tudi z genetiko in resnejšimi zdravstvenimi težavami.

infotehna
Infotehna.si je športni portal, namenjen vsem, ki ne želite, da življenje steče mimo vas. Namenjen je vsem, ki se zavedate, kako pomembni elementi zdravega življenja so redno gibanje, zdrava in pestra prehrana ter pozitivno mišljenje.