5 nasvetov za zdravo kožo

281
Zdrava koža

Če je vaša koža videti utrujena in stara, je velika verjetnost, da ste podvrženi določenim razvadam. V tem primeru boste morali spremeniti kar nekaj življenjskih navad. Najprej dobro premislite, ali vaš jedilnik vključuje živila, ki vplivajo na staranje kože; ali se primerno zaščitite pred nevarnimi sončnimi žarki; ali je za stanje vaše kože krivo kajenje.

Pomislite tudi na to, koliko časa na dan si vzamete za nego kože in s čim ter na kakšen način jo negujete. Morda do kože niste dovolj nežni ali pa uporabljate preveč nasilna sredstva, ki ji kvečjemu škodujejo, čeprav na njihovi embalaži ne piše tako.

1. Kožo pred soncem dobro zaščitite

Eden od najpomembnejših načinov za ohranjanje zdrave in lepe kože je primerna zaščita pred škodljivimi sončnimi žarki. Če se sončnim žarkom pogosto izpostavljate popolnoma brez zaščite, se bo koža začela hitro starati. Imeli boste vse več gub in starostnih peg, morda se bodo pojavile še druge težave s kožo.

Zaščitno kremo za sonce kupite v lekarni ali specializirani trgovini, kjer boste zagotovo prišli do kakovostnega izdelka. Dobra krema pa še zdaleč ni dovolj. Pomembno je, da se v največjem soncu umaknete v senco in da imate na sebi zaščitna oblačila.

2. Prenehajte kaditi

Če je kajenje del vašega življenja, obstaja velika verjetnost, da imate na koži veliko več gub, kot bi jih imeli sicer. Kajenje namreč zoži drobne krvne žile v najbolj oddaljenih plasteh kože. To zmanjšuje pretok krvi in koža postaja bleda.

Prenehanje s kajenjem
Prenehanje s kajenjem in vaša koža bo kmalu bolj sijoča in zdrava.

Kajenje poškoduje tudi kolagen in elastin, ki sta ključna za to, da je koža elastična in videti zdrava. Zagotovo pa se zavedate, da kajenje povzroča še druge nevšečnosti, s katerimi se najverjetneje ne želite soočati, zato je čas, da z njim prenehate.

3. Prehranjujete se zdravo

Zdrava hrana v zelo veliki meri pomaga, da je koža videti spočita, lepa in zdrava. Priporočamo vam, da na jedilnik vključite čim več sadja in zelenjave, polnozrnate žitarice ter puste beljakovine.

Vsekakor ne pozabite tudi na to, da morate na dan zaužiti dovolj primerne tekočine, na primer navadne vode, vode z naravnim limoninim sokom ali nesladkanih čajev.

4. S kožo ravnajte čim bolj nežno

Tudi način čiščenja kože vpliva na to, kako koža izgleda. Če želite, da bo vaša koža sijoča, zdrava in kar se da privlačnega izgleda, se izogibajte močnim milom oziroma kremam. Če imate suho kožo, jo negujte s kakovostnimi vlažilnimi kremami.

Krema za kožo
Nahranite in navlažite svojo kožo s kakovostno kremo za nego kože.

Vsekakor si morate omejiti tudi čas kopeli. Če boste dolgo časa preždeli v vroči kopeli, to za kožo nikakor ne bo dobro. Pazite na pravo temperaturo vode, ki ne sme biti prevroča in niti premrzla.

5. Naučite se obvladovati stres

Če stresa ne nadzorujete najbolje, se posledice kažejo tudi na zdravju in videzu vaše kože. Za obvladanje stresa potrebujete zadostno količino počitka in spanja, obenem je zelo pomembno, da si vzamete dovolj časa za stvari, ki jih radi počnete.

Naučite se reči ne in omejite svoj delovni čas. Morda si pri tem lahko pomagate z določenimi tehnikami, o katerih je veliko napisanega tudi na različnih spletnih portalih.

Če se boste držali vsega napisanega, bo vaša koža kaj kmalu videti lepa, sijoča in predvsem zdrava.

infotehna
Infotehna.si je športni portal, namenjen vsem, ki ne želite, da življenje steče mimo vas. Namenjen je vsem, ki se zavedate, kako pomembni elementi zdravega življenja so redno gibanje, zdrava in pestra prehrana ter pozitivno mišljenje.