5 zanimivosti o Bloudkovi velikanki v Planici

470
Bloudkova velikanka

V slikoviti dolini pod Poncami se nahaja nordijski center Planica. Tako v zimskih kot poletnih dnevih ponuja izjemno veliko užitkov. Preizkusimo se lahko v različnih aktivnostih, rezerviramo sobo v hotelu, na tem mestu pa je odlično poskrbljeno tudi za vrhunske priprave športnikov s celega sveta. Med ponujenimi aktivnostmi še posebej izstopajo spust po jeklenici, kjer lahko preletimo letalnico v slogu orla, letenje v vetrovniku, curling, disc golf park, snežni tunel, vodeni ogled Planice in šola teka na smučeh.

Posebnost Planice pa je zagotovo tudi sodobna infrastruktura, ki zagotavlja vrhunske priprave vse dni v tednu. Izstopa Bloudkova velika skakalnica oziroma velikanka, ki je bila zgrajena leta 1934. Pobudo za izgradnjo je dal Jos Gorec, njen konstruktor pa je bil Ivan Rožman. Za omenjeni imeni slišite prvič? Morda tudi sicer le malo veste o tej znameniti skakalnici, čeprav ste velik ljubitelj ali ljubiteljica smučarskih poletov. V nadaljevanju vam zato razkrivamo še nekaj njenih zanimivosti.

1. Poimenovanje skakalnice je bilo za prvotnega konstruktorja krivično

Bloudkova velika skakalnica oziroma Bloudkova velikanka je bila torej zgrajena 1934 na pobudo Josa Gorca. Otvoritev je potekala 4. februarja istega leta. Prvotni konstruktor velikanke Ivan Rožman se je kasneje umaknil, ker je menil, da je poimenovanje letalnice zanj osebno krivično.

Stanko Bloudek
Stanko Bloudek, slovenski letalski konstruktor (vir: Wikipedia.org)

Velikanko so namreč poimenovali po Stanku Bloudku – inženirju, ki je vse svoje življenjske sile posvetil razvoju športa in telesne kulture. Bil je skromen, temeljit, požrtvovalen in mecen brez primere. Letalnico velikanko je Bloudek prevzel pod svoje okrilje leto po ustanovitvi.

2. Med leti 1930 in 1940 je bila Bloudkova velikanka ena od najvišjih na svetu

Stanko Bloudek je z velikostjo letalnice dosegel povsem novo dimenzijo skokov oziroma skakanja na smučeh. Na takšen način je dosegel, da je bila skakalnica med leti 1930 in 1940 ena od najvišjih na svetu. Leta 1936 se je na področju smučarskih skokov tako pojavila nova disciplina. Imenovala se je smučarski poleti.

Na velikanki je bilo doseženih veliko svetovnih rekordov. Ker pa je os skakalnice velikanke spomeniško zaščitena, to pomeni, da se je ne sme spreminjati.

3. Bloudkova velikanka je novo podobo dobila leta 2012

Velikanka v Planici je novo podobo dobila leta 2012. Poleg nje je bila zgrajena še povsem nova srednja skakalnica, ki služi za potrebe kandidature za nordijsko svetovno prvenstvo.

Prenovljena Bloudkova velikanka je torej leta 2012 zasijala v novi podobi, natančneje v nedeljo 14. 10., ko je potekala slovesna otvoritev. Otvoritveni skok je ob 11. uri izvedel naš smučarski skakalec Primož Peterka.

4. Naša velikanka je omogočila prvi polet čez 100 metrov

Leta 1936 se je pojavila na področju smučarskih skokov nova disciplina – smučarski poleti. Razlog za to je bil predvsem smučarski skok oziroma polet avstrijskega skakalca Seppa Bradla. Bil je prvi človek na svetu, ki je preletel magično mejo 100 metrov. Skočil je namreč 101,5 metra ter tako postavil nov svetovni rekord.

Že leta 1938 je isti skakalec s 107 metri izboljšal svoj svetovni rekord.

5. Leta 2014 se po 16 letih tekmovanje za svetovni pokal vrne na velikanko

Leta 1998 se je bila na tej originalni letalnici odvila zadnja tekma za svetovni pokal. Bloudkova velikanka v stari obliki se je podrla sama vase 16. decembra 2001, ko so se zrušili betonski temelji ter leseno hrbtišče. Deset let kasneje je sledila prenova, za planiško letalnico velikanko pa je pomembno leto 2014, saj se je po dolgih letih tekmovanje za svetovni pokal zopet vrnilo na prenovljeno napravo.

Čisto za konec pa naj izpostavimo še eno pomembno planiško letalnico – letalnica bratov Gorišek, ki je bila zgrajena leta 1969. Velja za največjo napravo v nordijskem centru, skonstruirala pa sta jo torej brata Janez in Vlado Gorišek. Po njima je tudi poimenovana. Na njej je bilo postavljenih skoraj 30 svetovnih rekordov.

infotehna
Infotehna.si je športni portal, namenjen vsem, ki ne želite, da življenje steče mimo vas. Namenjen je vsem, ki se zavedate, kako pomembni elementi zdravega življenja so redno gibanje, zdrava in pestra prehrana ter pozitivno mišljenje.