Življenje s srčnim spodbujevalnikom

3168
Srčni spodbujevalnik

Aritmija, stanje nerednega bitja srca, od posameznikov, ki jo imajo, zahteva še večjo previdnost in preventivo. V nekaterih primerih zato zdravniki priporočajo srčni spodbujevalnik za uravnavanje srčnega utripa.

Tudi sami pa morate prispevati k temu, da spodbujevalnik srčnega utripa optimalno uravnava vaš srčni utrip. Če so na primer zdravila del načrta zdravljenja, se prepričajte, da jih jemljete, kot vam je predpisano. Zdravila za aritmijo sodelujejo s spodbujevalnikom in pomagajo uravnavati srčni utrip. Prav tako je dobro, da sami vodite evidenco o tem, katera zdravila jemljete in kdaj.

Začetki življenja s srčnim spodbujevalnikom

Po vstavitvi pacemakerja vam bo zdravnik predstavil podrobne omejitve in previdnostne ukrepe. Prepričajte se, da vi in vaši bližnji ta navodila v celoti razumete, ne bojte se postavljati vprašanj. Preden zapustite bolnišnico, se prepričajte, da razumete programirano spodnjo in zgornjo frekvenco srčnega utripa spodbujevalnika, z zdravnikom se pogovorite o največjem sprejemljivem utripu. Relativno kmalu po operaciji boste že lahko opravljali vse običajne dejavnosti za osebo vaše starosti. O tem, kako in kdaj lahko povečate aktivnosti, se posvetujte z zdravnikom.

Srčni utrip
Srčni spodbujevalnik bo poskrbel za zdrav in enakomeren srčni utrip.

Približno osem tednov je potrebnih, da se spodbujevalnik v telesu trdno zasidra. V tem času se poskušajte izogibati nenadnim gibom, zaradi katerih bi se srčni spodbujevalnik lahko preveč premaknil. Izogibajte se tudi povzročanju pritiska na mesto, kamor je bil pacemaker vgrajen. Za ženske je priporočljivo, da si čez brazgotino nadenejo gazo ali blazinico za zaščito pred naramnicami modrčka.

Aktivno življenje s srčnim spodbujevalnikom

Kmalu po operaciji med vsakdanjim delom skorajda ne boste več pomislili na srčni spodbujevalnik. Ne pozabite le na zdravnikova priporočila glede vsakodnevnih dejavnosti in na dejavnosti, ki jih lahko izvedete sami za svojo korist. Bodite telesno dejavni, vsak dan poskušajte početi tisto, kar vas veseli ali kar se počutite pripravljeni početi.

Pojdite na kratek sprehod ali pa preprosto razmigajte roke in noge, da pospešite krvni obtok. Ne pretiravajte z aktivnostmi, prenehajte, preden se utrudite. Prava količina aktivnosti naj bi vam prinesla boljše počutje in ne slabše.

Vsakdanje dejavnosti s srčnim spodbujevalnikom

S spodbujevalnikom se lahko nemoteno kopate in tuširate, saj je pacemaker popolnoma zaščiten pred stikom z vodo. Ostalim zdravnikom, zobozdravnikom, medicinskim sestram, zdravstvenim tehnikom in članom bolnišničnega osebja vedno sporočite, da imate srčni spodbujevalnik. Ljudje s spodbujevalniki srca lahko prav tako nadaljujejo z običajnimi spolnimi aktivnostmi.

Pacemaker - rentgen
Pred zdravstvenimi posegi osebju vedno povejte, da imate pacemaker.

Tudi vožnja z avtomobilom, vlakom ali letalom ne predstavlja nevarnosti. Izogibajte pa se magnetom in močnim električnim poljem, o tem vas bo po namestitvi spodbujevalnika podrobno podučil vaš kardiolog. Ko pridete na letališče ali na druge javne kraje z varnostnim pregledom, ne pozabite na svoj pacemaker. Detektorji kovin ne bodo poškodovali srčnega spodbujevalnika, lahko pa zaznajo kovino. Zato na letališču obvestite tamkajšnje osebje, da imate srčni spodbujevalnik. Morda boste morali opraviti ločen varnostni postopek, na primer pregled z ročno paličico.

Preverjanje stanja srčnega spodbujevalnika

Sodobni srčni spodbujevalniki so izdelani tako, da zdržijo čim dlje. Kljub temu je treba spodbujevalnik občasno pregledati, da se oceni stanje baterije in ugotovi delovanje žic. Ne pozabite se strogo držati terminov za pregled pacemakerja. Na takšnih pregledih bo vaš zdravnik med drugim preveril, ali zdravila delujejo in ali jih jemljete pravilno. Postavite mu lahko vprašanja in izrazite morebitne pomisleke glede življenja s srčnim spodbujevalnikom. Priporočljivo je tudi, da si delate zapiske.

Zdravnik bo s posebnim analizatorjem preveril moč baterije spodbujevalnika. To diagnostično orodje prepozna šibko baterijo, še preden sami opazite kakršne koli spremembe. Sčasoma bo baterijo morda treba zamenjati s kirurškim posegom. Postopek zamenjave je manj zahteven od prvotnega kirurškega posega za vsaditev srčnega spodbujevalnika. Zdravnik vam bo povedal vse o tem postopku, ko in če bo to potrebno.

Ohranjanje preventive

Zdravnik vam bo morda priporočil, da si pogosto merite in beležite utrip ter tako ocenite svoj srčni utrip. Na takšen način lahko oba primerjata vaš srčni utrip s sprejemljivim razponom in ugotovita, ali pacemaker deluje učinkovito. Pri merjenju utripa doma upoštevajte zdravnikova navodila o tem, kdaj se morate oglasiti na pregledu.

Ne skrbite, če vaše srce bije blizu predvidenega srčnega utripa ali znotraj njega, vendar ima občasne nepravilnosti. To najverjetneje pomeni, da naravni srčni spodbujevalnik tekmuje s signali, ki jih oddaja vaš umetni spodbujevalnik. Stanja, zaradi katerih se nemudoma obrnite na svojega ali dežurnega zdravnika, so težave z dihanjem, nenadno hitro pridobivanje na telesni teži in otekanje okončin, omedlevanje in vrtoglavica.

infotehna
Infotehna.si je športni portal, namenjen vsem, ki ne želite, da življenje steče mimo vas. Namenjen je vsem, ki se zavedate, kako pomembni elementi zdravega življenja so redno gibanje, zdrava in pestra prehrana ter pozitivno mišljenje.