Športna masaža – kako poteka in kako učinkuje na telo?

2208
Športna masaža

Grčija je zibelka masaže v športu, tudi sama beseda masaža najverjetneje izhaja iz grškega jezika; beseda masse pomeni stiskati, gnesti. Grčija je bila torej prva država, kjer se je masaža začela uveljavljati pri različnih vrstah športa in telovadbe. Sama tradicija ter zanimanje za to dejavnost pa traja vse do današnjih dni.

Masaža je pogosto definira kot delovanje mehaničnih ter mehkih struktur na telo človeka z namenom preprečiti ali vsaj ublažiti bolečino, mišične spazme, stres in ne nazadnje slabo počutje. Nekateri masažo pojmujejo kot umetnost dotika, saj ima lahko velik psihološki učinek, obenem pa daje manjkajoči občutek negovanja, ki je eden od pomembnejših elementov pri zdravljenju.

Kako poteka športna masaža?

V športni masaži masažne prijeme razdelimo v šest različnih tehnik. To so glajenje, gnetenje, vtiranje, udarjanje, tresenje ali vibracije in gibi v sklepih.

1. Glajenje je eden od najpogostejših masažnih prijemov. Gladimo z eno ali obema rokama, lahko tudi z dlanmi, hrbtiščem roke ali samo s prsti. Z glajenjem dosežemo prekrvavitev ter pospešitev krvnega in limfnega obtoka. Z glajenjem se masaža vedno prične in tudi konča.

2. Gnetenje je zlasti namenjeno masaži dolgih trebušastih mišic. Vpliv ima predvsem na krvni ter limfni obtok. Predstavlja najučinkovitejši in najintenzivnejši masažni prijem. Gnetenje mora biti počasno, ritmično in natančno.

3. Vtiranje najbolj spominja na glajenje, vendar se pri njem deluje bolj v globino, na podkožno tkivo, vezi in mišice. Tehnika ima zlasti ugoden učinek na sklepne ovojnice in okolico sklepov. Pritisk je dokaj močan in se ga povečuje s krožnimi gibi. Smer ni pomembna, ker je pritisk usmerjen v globino.

4. Udarjanje se deli na površinsko in globinsko. Večinoma se udarja s hitrimi izmeničnimi udarci obeh rok. Udarja se le na dobro sproščene mišice; te tehnike ne uporabljamo v ledvenem predelu in na spodnjem predelu trebuha.

5. Tresenje je zlasti namenjeno sprostitvi mišičja in stimulaciji. V mišicah, ki se jih trese, se izboljša prekrvavitev. S hitrim in močnejšim tresenjem mišice stimuliramo ter povečamo njihov tonus. Mirnejše in počasnejše tresenje pa povzroča mišično sprostitev, deluje pomirjajoče na celo telo.

6. Zaključek športne masaže vključuje razgibavanje v sklepih, s katerim se zlasti izboljšata prekrvavitev ter gibljivost.

Kako športna masaža učinkuje na telo?

Športna masaža še zdaleč ni zdravilo, temveč zlasti del terapije, ki ugodno vpliva tako na telo kot na dušo. Vsekakor pa je učinek masaže najbolj odvisen od same tehnike.

V prvi vrsti masaža deluje na kožo, ki se prekrvavi; izboljša se dihanje kože, sprostijo se kožne žleze. Posledično se izboljša tudi stanje kože in njene fiziološke funkcije. Koža tako postane prožnejša ter odpornejša.

Masaža za športnike
Pravilno izvedena športna masaža ima celo vrsto pozitivnih učinkov.

Z masažo lahko učinkovito odstranimo oteklino, zvišamo prožnost sklepnih ovojnic in vzdržujemo kar se da dobro gibljivost. Z njo ne nazadnje vplivamo tudi na mišični tonus. V mišicah se izboljšata dotok hranil in kisika ter pogoji za mišično aktivnost.

Pri športni masaži je izjemno pomemben tudi učinek na živčni sistem. Masaža namreč omogoča stimulacijo receptorjev v koži, podkožju, v kitah, mišicah, sklepih in vezeh. V centralnem živčnem sistemu med samo masažo prihaja do določenih dražljajev. Količina posledičnih reakcij se poveča, lokalna masaža ima tako vpliv na celo telo.

Ključni cilji športne masaže so priprava na športno obremenitev, na primer na tekme, treninge, pomoč pri razgibavanju, raztezanju, občutek relaksacije ter sprostitve. Izvaja se jih tudi za pomoč pri zdravljenju poškodb.

infotehna
Infotehna.si je športni portal, namenjen vsem, ki ne želite, da življenje steče mimo vas. Namenjen je vsem, ki se zavedate, kako pomembni elementi zdravega življenja so redno gibanje, zdrava in pestra prehrana ter pozitivno mišljenje.