So goji jagode res tako ‘super’ živila?

372
Goji jagode

Goji jagode na trgu lahko najdete tudi pod imenom volčje jagode. Še najbolj spominjajo na šipek, njihov okus pa na brusnice. Njihova glavna značilna lastnost je, da so izjemno bogat vir antioksidantov. Posušena vrsta goji jagod vsebuje 14 % beljakovin ter 10 % vlaknin, zato zelo dobro vpliva na prebavo.

Sicer pa goji jagode poleg antioksidantov vsebujejo še večje količine vitaminov, aminokislin ter drugih aktivnih učinkovin. Posledično vam lahko pomagajo pri premagovanju mnogih zdravstvenih težav, ravno tako so odlična rešitev pri uspešnem izgubljanju odvečnih kilogramov.

Najbolje uspevajo na visokih hribovjih Kitajske

Goji jagode lahko obirate z grmovja, ki zraste do tri metre visoko. Še najbolje uspevajo v visokih hribovjih Kitajske, kjer so že dolga stoletja del prehrane tamkajšnjih prebivalcev. Sprva so jih uživali predvsem kot sveže sadje, kasneje so goji jagode postale pomemben del pri pripravljanju obrokov. Iz njih so pripravljali zdrav in okusen čaj, jih dodajali v juho ter številne druge jedi.

Grmovje z goji jagodami
Grmovje, na katerih rastejo goji jagode, zraste do treh metrov visoko.

Da gre za živilo s prav posebno močjo, so torej najprej ugotovili Kitajci, ki so z njimi uspešno zdravili kralje, bojevnikom pa so jih ponujali pred odhodom na bojišča.

Najkoristnejše prednosti goji jagod

Goji jagode se zaradi svoje sestave ponašajo z izjemnimi lastnostmi oziroma prednostmi. Z njihovim uživanjem si lahko zelo dobro okrepite svoj imunski sistem, po različnih boleznih lahko hitreje okrevate, imeli boste veliko več energije, spremljalo pa vas bo občutno manj stresa.

Ker goji jagode stimulirajo rastni hormon, boste z njihovim uživanjem izgledali kar nekaj let mlajši, vaša koža bo videti čistejša in bolj zdrava, uravnala se vam bosta prebava ter nivo krvnega sladkorja, bolečine boste hitreje omilili ali jih popolnoma odpravili.

Z uživanjem goji jagod se vam bo holesterol v krvi normaliziral, prav tako se bo uredil ter uravnal krvni tlak. Z njihovo uporabo boste zlahka izgubili nekaj kilogramov, vaša prebava se bo uredila, prav tako nivo sladkorja v krvi. Telo se bo razstrupilo, tudi težave z nespečnostjo bodo manjše.

Katera pa so druga super živila?

Po vsem napisanem lahko zagotovo trdimo, da so goji jagode super živilo in da je skrajni čas, da po njih z veliko vnemo posežete tudi vi. Poznate še kakšno živilo, ki ga označujemo s ‘super’?

V skupino super živil dokazano sodijo še maca prah, acai jagode, chia semena, spirulina, reishi gobe, alge Chlorella, camu camu prah, konopljina luščena semena ter mnoga druga živila. Vsa našteta živila lahko kupite tako v fizičnih kot spletnih prodajalnah, uporabljate pa jih lahko prav vsak dan.

infotehna
Infotehna.si je športni portal, namenjen vsem, ki ne želite, da življenje steče mimo vas. Namenjen je vsem, ki se zavedate, kako pomembni elementi zdravega življenja so redno gibanje, zdrava in pestra prehrana ter pozitivno mišljenje.