Kako uporabna je gimnastična žoga za vadbo?

169
Gimnastična žoga

Gimnastična žoga oziroma žoga za vadbo je vsestransko uporabna. Čeprav so jo sprva uporabljali le fizioterapevti, pa je danes odličen rekvizit za krepitev mišic, raztezanje, sedenje in še kaj drugega.

Da bi preprečili poškodbe in nesreče ter dosegli kar največje koristi vadbe, je pri tem ključnega pomena njena pravilna uporaba. In kaj vse lahko počnete z gimnastično žogo?

Krepitev stabilizatorjev

Obstaja tehten razlog, zakaj se gimnastična žoga imenuje tudi žoga za vadbo. Je odličen način za ohranjanje moči jedra in krepitev tistih mišic, ki stabilizirajo in podpirajo vsa vaša gibanja. To so predvsem globoke trebušne mišice, mišice hrbta, ki podpirajo ledveno hrbtenico, in mišice spodnjega dela hrbta, ki vzdržujejo ravnovesje hrbtenice in medenice.

Te mišice sodelujejo pri zaščiti hrbtenice in pomagajo pri številnih vsakodnevnih aktivnostih, kot so na primer dvigovanje, metanje in upogibanje. Brez močnih mišic jedra tvegamo poškodbe, zato se jih splača ohranjati v dobri kondiciji – z gimnastično žogo je to zelo enostavno.

Žoga za vadbo - krepitev jedra
Žoga za vadbo je odličen pripomoček za krepitev jedra – tudi za nosečnice.

Za krepitev mišic jedra na gimnastični žogi velja zelo preprosto pravilo: čim dlje je žoga od telesa, težje je vzdrževati ravnotežje. Zaradi premikanja žoge so pogoji izvajanja vaj za krepitev mišic nekoliko zahtevnejši. Zato niso priporočljive za ljudi, ki imajo določene težave s hrbtenico.

Krepitev spodnjega dela telesa in mišic rok

Že res, da je vadbena žoga odličen rekvizit za krepitev stabilizatorjev, vendar je prav tako uporabna za krepitev vseh drugih mišičnih skupin.

  • Spodnji del telesa lahko krepimo z izvajanjem različnih počepov, dvigovanjem bokov na žogi ali izvajanjem izpadnih korakov.
  • Za zgornji del telesa pa poskrbimo z izvajanjem različnih oblik sklec, dvigovanjem in spuščanjem v opori, položaji desk ali iztegovanjem zgornjega dela hrbta.

Vadba za zdravo hrbtenico

Ne smemo pozabiti, da so gimnastično žogo prvi začeli uporabljati fizioterapevti kot metodo rehabilitacije. Tudi ko je cilj vaj krepitev jedra, bo žoga pripevala k lajšanju bolečin v hrbtu.

Gimnastična žoga - vaje za hrbet
Z gimnastično žogo lahko izvajate najrazličnejše vaje za hrbet.

Številni programi vadbe z žogo so zasnovani tako, da omogočajo nadzorovano gibanje v hrbtenici, kar ohranja položaj diskov. Zato je odlična rešitev, če imate težave s hrbtom, ker med vadbo in raztezanjem podpira spodnji del hrbta.

Vadbeno žogo lahko uporabite za raztezanje spodnjih hrbtnih mišic in na ta način odpravite njihovo zakrčenost, ki bi vodila v bolečine. Prav tako pa pripomore k preprečevanju poškodb hrbta zaradi nepravilnega dvigovanje bremen. Nekatere vaje so lahko odlično orodje pri poučevanju pravilne mehanike telesa in drže med dvigovanjem, zato jo pogosto uporabljajo tudi delovni terapevti.

Sedenje na gimnastični žogi

Žoga za vadbo je uporabna kot odličen nadomestek za stol na delovnem mestu ali doma. Premikanje žoge zahteva neprestano mišično odzivnost, s katero ohranjamo težišče in ravnotežni položaj na žogi. Takšno sedenje aktivira globoke trebušne mišice, hkrati pa razbremeni druge strukture hrbtenice.

Sedenje na gimnastični žogi
Preizkusite sedenje na gimnastični žogi, medtem ko delate na računalniku.

Vendar pa je pri tem potrebno upoštevati nekatere pomembne dejavnike. Večina ljudi nima temeljne moči, da bi 8 ur pravilno sedeli na žogi. Zato se pojavi nelagodje, kar vpliva tudi na koncentracijo med delom, sedenje pa lahko postane nevarno. Te težave lahko blažite z izbiro primerno velike žoge in ustrezno količino zraka v njej.

Žoga za vadbo kot podpora v obdobju nosečnosti

Nosečnicam je gimnastična žoga v pomoč pri vadbi, hkrati pa podpira dodatno težo in spremembo težišča, ki jo povzroča nosečnost. Vadba za žogo se včasih uporablja tudi med porodom kot podpora določenim položajem ali za ritmično in nežno odbijanje.

Žoga je uporaben pripomoček, toda previdno …

Ne glede na to, ali ste doma, v pisarni ali telovadnici, so možnosti uporabe vadbene žoge neskončne in zelo priročne. Nikakor pa ne pozabite na njeno pravilno uporabo in predvsem na svoje lastne sposobnosti in zmožnosti, saj so določene vaje lahko zahtevnejše. Z gimnastično žogo se boste počutili močnejše, vaša hrbtenica pa vam bo ob tem vsekakor hvaležna.

infotehna
Infotehna.si je športni portal, namenjen vsem, ki ne želite, da življenje steče mimo vas. Namenjen je vsem, ki se zavedate, kako pomembni elementi zdravega življenja so redno gibanje, zdrava in pestra prehrana ter pozitivno mišljenje.