Kako povišati raven testosterona?

474
Testosteron

Testosteron je vrsta hormona, ki ga povezujemo zlasti z moškimi, čeprav je značilen tudi za predstavnice nežnejšega spola. Zanj je značilno, da ima zelo širok razpon delovanja, saj vpliva tako na moč, energijo, spolnost in psihično počutje kot tudi na splošno zdravje.

Na dan se v zdravem moškem telesu proizvede približno 7 mg testosterona, kar je tudi do tridesetkrat več kot pri ženskah. Nastaja v modih in jajčnikih, nekaj ga nastane tudi v nadledvični žlezi. Osemnajstletni moški ima kar dve tretjini več testosterona kot sedemdesetletni, kar kaže na to, da z leti naravni testosteron v telesu upada.

Kako torej raven testosterona povečati, in to na naraven način?

5 načinov za povečevanje ravni testosterona

Zapisali smo, da raven testosterona z leti upada. Dobra novica je, da milejše oblike pomanjkanja lahko odpravite kar sami. Za vzdrževanje ustrezne ravni testosterona namreč obstaja kar nekaj naravnih, zdravju prijaznih poti.

V nadaljevanju vam jih predstavljamo pet, sicer pa boste več koristnih informacij o tem, kako povečati testosteron, našli tudi na spletni strani: https://www.popolnapostava.com/kako-povecati-testosteron/.

1. Poskusite obvladovati stres

Nastajanje naravnega testosterona lahko zavira hormon kortizol, ki ga povzročata predvsem stres ter preobremenjenost. Oba hormona – tako testosteron kot kortizol – za nastajanje uporabljata isti vir, pri čemer ima kortizol prednost. Če se boste torej naučili dobro obvladovati stres, boste v telesu ohranili primerno raven testosterona.

2. Izbirajte ustrezna živila

Pri dvigovanju ravni testosterona ima pomembno vlogo izbira hrane. Za dobro proizvodnjo hormona poskrbi prehrana, ki vključuje veliko proteinov. Ključno vlogo pri nastajanju zadostne količine testosterona ima tudi cink. Ta spodbuja encime, ki vplivajo na nastanek hormona. Pomembno vlogo imajo še vitamin D3, magnezij in vitamin C.

Beljakovine - proteini
Z uživanjem beljakovin bo proizvajanje testosterona v telesu večje.

Dobra izbira za je prav tako izvleček rdečega ginsenga – starodavnega zelišča –, ki je poznan tudi kot odličen energetski spodbujevalec. Raven testosterona se vam bo povečala, če boste na svoj jedilnik uvrstili brokoli, cvetačo, zelje, ohrovt in ribe.

3. Zmanjšajte maščobno tkivo

Med najpreprostejše metode, kako poskrbeti za povišanje ravni testosterona, sodi zmanjšanje maščobnega tkiva. Maščevje namreč vsebuje velik delež encima aromataze, ki iz testosterona proizvaja estrogen. Znano je, da ima večina prekomerno težkih oseb nižjo raven testosterona.

Če boste izgubili samo nekaj kilogramov, boste že poskrbeli za samodejen dvig ravni testosterona. Priporočamo vam redno telesno aktivnost – vsaj trikrat na teden po eno uro –, še najbolj vam bo koristila vadba z utežmi. Z njo vam bo uspelo raven hormona dvigniti za kar 30 %.

4. Zmanjšajte dolžino treninga

Čeprav morate biti telesno redno aktivni, pa z nobeno od aktivnosti ne smete pretiravati. Pri dolgih treningih, ki trajajo dlje kot uro, se koncentracija testosterona dokazano zmanjša.

Fizična aktivnost naj torej traja največ 1 uro. Po uri vadbe se namreč poveča produkcija oziroma nivo stresnega hormona kortizola. Ta slabo vpliva na počutje, obenem obremenjuje nadledvično žlezo ter »tekmuje« s testosteronom.

5. Poskrbite za zadosten in kakovosten spanec

Pomanjkanje spanja na naravni testosteron dokazano vpliva zelo slabo. Dviguje namreč kortizol, kar ne nazadnje vpliva na vaše razpoloženje. Po dobro prespani noči bo koncentracija testosterona občutno višja, počutje pa precej boljše.

Najbolje je, da se na nočni počitek odpravite še pred polnočjo ter da spite od sedem do devet ur. Tudi tako boste na povsem naraven način poskrbeli za zadostno mero testosterona.

infotehna
Infotehna.si je športni portal, namenjen vsem, ki ne želite, da življenje steče mimo vas. Namenjen je vsem, ki se zavedate, kako pomembni elementi zdravega življenja so redno gibanje, zdrava in pestra prehrana ter pozitivno mišljenje.