5 nasvetov, kako poskrbeti za zdravje jeter

338
Zdravje jeter

Jetra veljajo za največji organ, ki je povezan s presnavljanjem in čiščenjem odpadnih snovi iz našega organizma. Njihova funkcija je izjemno vsestranska, saj opravljajo številne naloge. Na dan proizvedejo skoraj 1 liter žolča, ki poskrbi, da se v črevesju lahko razgrajujejo maščobe. Vse delce hrane spreminjajo tako, da jih celice lahko koristno uporabijo. Jetra so tudi mesto za razkrajanje postaranih rdečih krvnih telesc, krvnih beljakovin ter hormonov.

Vsekakor lahko trdimo, da so jetra izjemno pomemben organ. Poleg vseh omenjenih nalog so edini organ v telesu, ki ima sposobnost regeneracije oziroma samoobnavljanja. Četudi je določen del tega organa povsem uničen, si lahko brez težav opomore, ne da bi pri tem prišlo do kakršnih koli posledic. Ker so za naše telo jetra tako pomemba, vam bomo v nadaljevanju zaupali 5 koristnih nasvetov, kako kar se da najbolje poskrbeti zanja.

1. Preskočite mastno hrano

Mastna hrana, kot so burek, ocvrt krompirček, hamburgerji in podobno, je izjemno slaba izbira za zdravje jeter. Tovrstna živila v jetra zelo obremenijo, kar pa sčasoma lahko pripelje tudi do vnetja. S tem tvegate še nastanek ciroze jeter.

Preden boste naslednjič pomislili, kako dobro bi vam del ocvrt krompirček, pomislite tudi na cirozo jeter. Kaj hitro boste raje posegli po kakšni bolj zdravi različici obroka.

2. Privoščite si do 3 skodelice kave na dan

Čeprav pogosto lahko berete o tem, kako zelo škodljiva je kava za vaše telo in zdravje na sploh, pa to ne bi trdili v povezavi z jetri. Strokovnjaki jo celo priporočajo, saj nam bi kava odlično pomagala ščititi jetra pred škodo, ki jo sicer povzročata nezdrava prehrana in alkohol.

Skodelica kave
Strokovnjaki za zdravje jeter priporočajo pitje kave.

Če boste zaužili nekje do 3 skodelice kave na dan, vam bodo jetra nadvse hvaležna, saj jih boste dobro zaščitili pred nezaželenimi vsiljivci.

3. Ne pretiravajte s sladkorjem

Med vsemi nalogami, ki jih opravljajo jetra, je tudi ta, da sladkor pretvarjajo v maščobo. V praksi to pomeni, da če boste v svoje telo vnesli preveč sladkorja, bodo jetra proizvedla preveč maščobe. Ta se bo v nadaljevanju pričela prekomerno nabirati.

Na dolgi rok prevelike količine sladkorja lahko pripeljejo celo do zamaščenosti jeter, kar pa vsekakor ni dobro za vaše zdravje. Poskrbite torej, da boste pojedli čim manj sladkega.

4. Uživajte nesladkane pijače

Če ste oboževalec nesladkanih pijač, že s tem za jetra naredite ogromno. Če pa ste veliki oboževalec sladkanih pijač, se vam v prihodnosti ne piše prav dobro; ravno tako ne tudi vašim jetrom.

Skodelica čaja
Namesto sladkanih pijač si raje privoščite kozarec vode ali skodelico čaja.

Poskrbite raje, da namesto sladke pijače uživate vodo ali nesladkani čaj, ki je ravno tako lahko povsem okusen. Vanj lahko dodate domači med in iztisnete sok limone.

5. Uživajte čim več zelenjave

Če se želite pohvaliti z zdravimi jetri, bo morala na vašem jedilniku prav vsak dan biti zelenjava. Pri tem ne pozabite niti na brokoli, ki velja za odlično zaščitno živilo pred določenimi boleznimi jeter.

Morda vam je uživanje brokolija povsem pusto in ga zato na svoje krožnike ne dajete prav pogosto. V tem primeru vam priporočamo, da mu dodate, na primer, nekaj narezanih mandljev ali pest posušenega jagodičevja. Odlično se mu poda tudi okus česna ali kisa.

infotehna
Infotehna.si je športni portal, namenjen vsem, ki ne želite, da življenje steče mimo vas. Namenjen je vsem, ki se zavedate, kako pomembni elementi zdravega življenja so redno gibanje, zdrava in pestra prehrana ter pozitivno mišljenje.