Kako izbrati popolna sončna očala?

57
Popolna sončna očala

Le malo dodatkov za poletne dni je bolj kultnih in nujnih, kot so sončna očala. Če pri izbiri novih očal za poletje upoštevate zgolj nekaj najpomembnejših smernic, lahko hitro najdete takšna, ki se povsem prilegajo vašemu obrazu.

Optiki poudarjajo, da je pri izbiri sončnih očal najpomembneje, da se dobro prilegajo obrazu in da pri nošenju ne pritiskajo na posamezne dele obraza. Ko se nasmehnete, se okvirji ne smejo zajedati v lica ali za seboj puščati vdolbinic, kjer se opirajo na nos. Tudi neprimerno nastavljeni obročki lahko preveč pritiskajo na ušesa, medtem ko so plastični okvirji lahko neprizanesljivi do občutljivih temen.

V resnici lahko hitro preverite, ali se sončna očala, ki jih želite kupiti, dovolj dobro prilegajo vašemu obrazu. Nadenite si jih in poglejte navzdol. Glavo stresajte na eno in drugo stran. Če očala pričnejo drseti z obraza, so zagotovo preohlapna. Upoštevajte tudi stil očal, UV zaščito in velikost okvirja. V nadaljevanju spoznajte še nekaj nasvetov, ki vam bodo pri nakupu sončnih očal zagotovo prišli prav.

1. Izberite sončna očala z močno UV zaščito

Osnovni namen nošenja sončnih očal je zaščititi oči pred škodljivimi sončnimi žarki. To pomeni, da je ključno, da pri izbiri leč dajete v ospredje zaščito pred UV žarki. Poiščite leče z oznako 100 % zaščita pred UVA in UVB ali UV 400, ki bodo blokirale vso ultravijolično svetlobo.

Unisex sončna očala Arnette Barranco
Unisex sončna očala Arnette Barranco – Extreme Vital

Stopnja UV žarkov pove, kakšen frekvenčni razpon očala lahko blokirajo. Kategorija LT oziroma prepustnost vidne svetlobe – na lestvici od 0 do 4 – pove, koliko svetlobe sončna očala blokirajo. Višja kot je številka, več svetlobe je blokirane.

Pri izbiri sončnih očal z UV zaščito imejte v mislih:

  • Temnejše leče še ne pomenijo, da so oči samodejno zaščitene. Bodite pozorni na oznako stopnje UV – če je možno, naj bo UV 400.
  • Številka za prepustnost vidne svetlobe naj bo 3 ali nižja. Lahko vozite z lečami kategorije 3, medtem ko leč kategorije 4 med vožnjo ne smete uporabljati, saj blokirajo preveč svetlobe.
  • Polarizirana očala so primerna za zmanjševanje bleščanja v zelo svetlih dnevih na plaži ali ob jezeru. V tem primeru očala zmanjšajo odboj svetlobe in olajšajo vid v svetlih in bleščečih okoljih.

2. Očala izberite glede na obliko obraza

Obliko obraza narekujejo linije in koti ključnih delov, kot so lica, čelo in brada. Oblika obraza vpliva na to, kako se sončna očala prilegajo in kako so videti. Če v tem hipu ne veste, kakšna je oblika vašega obraza, ne skrbite. To lahko ugotovite na zelo preprost način.

Ženska sončna očala Smith Lowdown Slim 2
Ženska sončna očala Smith Lowdown Slim 2 – Extreme Vital

Preverite linijo svojih las – je ravna ali zaobljena? Osredotočite se tudi na brado – je bolj koničasta ali zaobljena? Ko boste želeli ugotoviti, ali imate bolj okrogel ali bolj ovalen obraz, primerjajte njegovo širino in višino. Vprašajte se, ali so vaša lica širša od čeljusti. Je razdalja od čela do čeljusti daljša ali podobna širini obraza? Na podlagi odgovorov na zastavljena vprašanja lahko hitro ugotovite, katera oblika obraza je najbližja vaši.

Ko določite obliko obraza, je na vrsti izbira okvirja:

  • Za okrogel obraz se priporoča okvir očal z jasnimi, definiranimi koti oziroma sončna očala kvadratne oblike ali “starinski” okvir v obliki mačjih oči.
  • Za kvadratni obraz so primerna okrogla očala ali tako imenovane klasične aviatorke.
  • Srčkasta oblika obraza narekuje izbiro okvirja, ki posnema obliko obraza s širšim zgornjim delom in ožjim spodnjim delom. Lahko izberete tudi sončna očala v obliki mačjih oči ali takšna z debelejšimi okvirji.
  • Za ovalno obliko obraza je ustrezen skorajda vsak okvir.

3. Izberite primerno velikost stekel

Če so stekla večja, sončna očala omogočajo boljšo zaščito oči pred UV žarki. Verjetno ste opazili, da gredo modni trendi v smer vedno večjih sončnih očal, kar je pravzaprav odlična novica. Pri izbiri sončnih očal dajte torej prednost očalom, ki v večji meri prekrivajo oči, saj jih boste na ta način bolje zaščitili.

4. Izberite očala, ki jih boste nosili več kot eno sezono

Trendi na področju sončnih očal so vsekakor zabavni. Kljub temu pa je bolje investirati v sončna očala, ki jih boste z veseljem nosili več kot le eno sezono. Nikakor naj vas ne premamijo modeli, ki ste jih mimogrede videli na TikToku. Velika verjetnost je, da jih boste nosili zgolj enkrat. Primerna morajo biti za vsakodnevno uporabo in omogočati primerno zaščito.

Unisex sončna očala Oakley Holbrook (9102-E255)
Unisex sončna očala Oakley Holbrook (9102-E255) – Extreme Vital

Verjetno je tudi, da vam popularna sončna očala z reklame ne bodo tako pristajala kot osebi, ki se je z njimi fotografirala. Dovolj dobra izbira so lahko sončna očala povsem klasičnega stila, ki se prilagajo skoraj k vsaki obliki obraza. Teh se boste najverjetneje naveličali šele čez nekaj let, saj bodo v resnici vedno v modi.

5. Sončna očala nosite čim pogosteje

Če želite ohraniti oči zdrave, je najbolje, da sončna očala na prostem nosite čim pogosteje. To velja zlasti za sončne dni. Predvsem pomembno je nošenje sončnih očal v mladosti. Večino izpostavljenosti soncu naj bi namreč absorbirali do 18. leta starosti, s staranjem pa se zaradi tega škoda kopiči.

Otroška sončna očala Oakley Frogskins XXS
Otroška sončna očala Oakley Frogskins XXS – Extreme Vital

Starši bi tako morali svojim otrokom kakovostna sončna očala kupiti že zelo zgodaj. Po drugi strani pa ni nikoli prepozno za začetek njihovega nošenja. Če sončnih očal torej do sedaj še niste nosili, jih pričnite nositi čim prej. Seveda pred tem izberite primerno kakovostna in všečnega videza, da jih boste z veseljem nosili.

infotehna
Infotehna.si je športni portal, namenjen vsem, ki ne želite, da življenje steče mimo vas. Namenjen je vsem, ki se zavedate, kako pomembni elementi zdravega življenja so redno gibanje, zdrava in pestra prehrana ter pozitivno mišljenje.