Zakaj večerje nikakor ne smete preskočiti?

315
Večerja v dvoje

Večerja je povsem enako pomembna kot kateri koli drug obrok dneva! Najpomembneje je, da se naučite vzdrževati učinkovito ravnovesje med obroki.

No, zagotovo vam v tem hipu po glavi roji misel »Zajtrk je najpomembnejši obrok v dnevu«. Tega ste se najverjetneje že v otroštvu naučili od svojih staršev in je vse do danes ostalo v vaši glavi. V resnici pa je večerja enako pomembna kot zajtrk. Ne glede na to, koliko hrane ste zaužili čez dan, večerje nikoli ne smete izpustiti.

Strategija obrokov v skladu s telesnimi funkcijami

Če obroke čez dan preskakujete, zvečer pa ne jeste večerje, v resnici precej tvegate, čeprav morda mislite, kako zelo dobro je to za vaše telo in ne nazadnje tudi za zdravje. V prvi vrsti je potrebno način prehranjevanja povsem povezati z vašim telesom.

Zavedati se morate, da telo ponoči deluje podobno kot podnevi. Zaradi tega je vnos hrane v telo potreben v rednih intervalih. Sicer se s stopnjevanjem dneva praviloma naše dejavnosti zmanjšujejo, kar pa še zdaleč ne pomeni, da morate zato preskočiti katerega od obrokov.

Učinek manjših in lažjih obrokov

Najpomembneje je, da čez dan postopoma zmanjšujete količino obrokov. Popoldne in zvečer si torej privoščite manjše in lažje obroke. Zdrava in obilnejša zajtrk in kosilo sta zagotovo priporočljiva. Toda, to ne pomeni, da vam ni treba imeti večerje.

Če boste izpustili večerjo, to za vas in vaše telo pomeni preveliko razliko med zadnjim in prvim obrokom naslednjega dne. Uživanje zdrave in lahke večerje v zmerni količini ima dober vpliv na jutro naslednjega dne. Ne nazadnje je to izjemno dobrodošlo tudi za zmanjšanje telesne teže.

Z uživanjem večerje poskrbite za čiščenje črevesja

Uživanje zdrave in lahke večerje torej telesu učinkovito pomaga pri opravljanju najrazličnejših funkcij. Na ta način na primer pripomorete tudi k boljšemu čiščenju črevesja. Večerja je pomembna, ker se mora vaše telo po dolgem in napornem dnevu primerno regenerirati in dobiti primerno količino goriva za svoje nadaljnje delo.

Če izpustite večerjo, je to nezdravo. Prav tako je nezdravo, če za večerjo zaužijete preveč hrane. Najpomembneje torej je, da ohranite pravo ravnovesje. Za konec pa še preprost in zdravju prijazen nasvet, kaj si privoščiti za večerjo: nekaj zelenjave s smutijem.

infotehna
Infotehna.si je športni portal, namenjen vsem, ki ne želite, da življenje steče mimo vas. Namenjen je vsem, ki se zavedate, kako pomembni elementi zdravega življenja so redno gibanje, zdrava in pestra prehrana ter pozitivno mišljenje.